Στην εορταστική περίοδο οι συναναστροφές αυξάνονται και χρειάζεται μερικές φορές να κάνουμε συζητήσεις από ευγένεια. Αν είστε απ΄ αυτούς που δυσκολεύονται να πιάνουν κουβέντα με αγνώστους σε τέτοιους είδους καταστάσεις, η Αμερικανίδα συγγραφέας Gretchen Rubin- που το νέο της βιβλίο «Το Σχέδιο της Ευτυχίας» βρίσκεται στην κορυφή των μπεστ-σέλερ- προτείνει στο ηλεκτρονικό περιοδικό «Slate» μερικές στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε. Και αποκαλύπτει σημάδια που δείχνουν ότι κάνετε τον συνομιλητή σας να πλήττει.
Πώς να πιάσετε κουβέντα
1 Σχολιάστε ένα θέμα που τη συγκεκριμένη στιγμή είναι κοινό και για τους δυο σας: το φαγητό, το δωμάτιο, την περίσταση, τον καιρό. «Από πού γνωρίζετε τον οικοδεσπότη μας;». «Τι σας φέρνει σ΄ αυτή τη γιορτή;». Πάντως φροντίστε να παραμείνετε θετικός. Όταν γνωρίζετε κάποιον για πρώτη φορά, δεν είναι καλή στιγμή για παράπονα.
2 Σχολιάστε ένα θέμα γενικού ενδιαφέροντος. Ένας φίλος τσεκάρει το Google Νews πριν πάει οπουδήποτε, έτσι ώστε αν χρειαστεί να φλυαρήσει, να έχει πρόσφατα τα θέματα της επικαιρότητας.
3 Κάντε ερωτήσεις που δεν μπορούν να απαντηθούν μονολεκτικά. «Τι κάνετε αυτό τον καιρό;» είναι μια καλή ερώτηση την οποία μπορείτε να απευθύνετε σε κάποιον που δεν εργάζεται ως υπάλληλος σε γραφείο. Βοηθάει επίσης επειδή επιτρέπει στον συνομιλητή να επιλέξει εκείνος πού θέλει να επικεντρώσει (στη δουλειά, την οικογένεια, τα χόμπι…).
4 Αν κάνετε μια ερώτηση που μπορεί να απαντηθεί μονολεκτικά, αντί ως απάντηση να δώσετε απλώς δικές σας πληροφορίες, κάντε μια επεξηγηματική ερώτηση. Για παράδειγμα, αν ρωτήσετε «Από πού είστε;», μια ενδιαφέρουσα επεξηγηματική ερώτηση θα μπορούσε να είναι, «Πώς θα ήταν η ζωή σας αν εξακολουθούσατε να ζείτε εκεί;». Αν ρωτήσετε «Έχετε παιδιά;», μπορείτε να συνεχίσετε ρωτώντας: «Ως γονιός, σε τι είστε διαφορετικός από τους δικούς σας γονείς;». 5 Κάντε ερωτήσεις με τις οποίες θα γνωρίσετε τον άλλο. «Ποιες εφημερίδες και περιοδικά διαβάζετε;». «Ποιους ιστότοπους επισκέπτεστε τακτικά;». Οι ερωτήσεις αυτές συχνά αποκαλύπτουν κάποιο κρυμμένο πάθος, που μπορεί να δώσει υλικό για θαυμάσια συζήτηση. 6 Αντιδράτε σ΄ αυτά που λέει κάποιος μέσα στο πνεύμα που τα λέει. Αν λέει ανέκδοτο, ακόμη κι αν δεν είναι πολύ αστείο, προσπαθήστε να γελάσετε. Αν σας δώσει μια πληροφορία που θεωρεί ότι θα σας εντυπωσιάσει, αντιδράστε σαν να εντυπωσιαστήκατε.
Πώς θα καταλάβετε αν προκαλείτε πλήξη
1 Σύντομες επαναλαμβανόμενες απαντήσεις. Κάποιος που επαναλαμβάνει «Α ναι;», «Ώστε έτσι!», «Πολύ ενδιαφέρον», στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα γι΄ αυτά που λέτε.
2 Απλές ερωτήσεις. Οι άνθρωποι που πλήττουν θέτουν απλές ερωτήσεις. «Πότε μετακομίσατε; Πού πήγατε;» Αυτοί που ενδιαφέρονται αληθινά για τη ζωή σας, θέτουν πιο περίπλοκες ερωτήσεις που δείχνουν περιέργεια, όχι μόνον ευγένεια.
3 Διακοπές. Παρ΄ όλο που το να σας διακόψουν μπορεί να σας φανεί αγενές, στην πραγματικότητα είναι καλό σημάδι. Δείχνει ότι αυτός που βρίσκεται απέναντί σας αντιδρά σ΄ αυτό που λέτε. Αυτό φανερώνει ένα κάποιο ενδιαφέρον.
4 Διευκρινιστικές ερωτήσεις. Κάποιος που ενδιαφέρεται ειλικρινά γι΄ αυτό που του αφηγείστε, θα σας ζητήσει να το αναπτύξετε ή να εξηγήσετε ορισμένα σημεία. «Τι πάει να πει αυτό;», «Πότε ακριβώς συνέβη;», «Τι σας απάντησε;» είναι ερωτήσεις που αποδεικνύουν ότι κάποιος επιχειρεί να παρακολουθήσει το νήμα του λόγου σας.
5 Ανισορροπία στον χρόνο ομιλίας. Πολλοί πιστεύουν αφελώς ότι αν καταλαμβάνουν το 80% του χρόνου ομιλίας σε μια συζήτηση, αυτό συμβαίνει επειδή ο συνομιλητής τους τούς βρίσκει γοητευτικούς. Μερικές φορές είναι αλήθεια. Σε μια συζήτηση, αυτός που ακούει καταγράφει μεγάλη ποσότητα πληροφοριών. Όμως γενικά οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για ένα θέμα έχουν πράγματα να πουν γι΄ αυτό. Θέλουν να σας δώσουν τη γνώμη τους, πληροφορίες, να μοιραστούν μαζί σας τη δική τους εμπειρία. Αν δεν το κάνουν, είναι σίγουρο πως μένουν σιωπηλοί με την ελπίδα ότι η συζήτηση θα τελειώσει το συντομότερο δυνατόν. Ή ίσως να μην τους αφήνετε εσείς να βγάλουν λέξη!
6 Ξαφνική αλλαγή θέματος. Ας πούμε ότι μιλάτε σε κάποιον για τη ζωή του Ουίνστον Τσώρτσιλ και ξαφνικά ο συνομιλητής σας σάς ρωτάει: «Λοιπόν, τι κάνουν τα παιδιά σου;» Είναι το σημάδι ότι δεν ενδιαφέρεται αληθινά για τη ζωή του Τσώρτσιλ- ίσως και να μη σας ακούει καν.
7 Στάση του σώματος. Όποιος γυρίζει λίγο την πλάτη στον συνομιλητή του δεν είναι προσηλωμένος στη συζήτηση. Στο ίδιο πλαίσιο, αν μιλάτε σε πλήθος, παρατηρήστε τη στάση του για να δείτε αν αυτά που λέτε το ενδιαφέρουν. Οι προσεκτικοί ακροατές κάθονται στητοί και χωρίς να κουνιούνται. Αυτοί που είναι χαλαροί και δεν μπορούν να μείνουν σε μια θέση, είναι σαφώς αφηρημένοι.
Έξι απαγορευμένα θέματα προς συζήτηση
Έξι θέματα που πρέπει να αποφύγετε αν δεν θέλετε να διακινδυνεύσετε να γίνετε βαρετός.
- Ένα όνειρό σας.
- Οι πρόσφατες αλλαγές στον ύπνο του παιδιού σας.
- Το δρομολόγιο που ακολουθήσατε για να φτάσετε στο σπίτι του οικοδεσπότη.
- Η πλοκή μιας ταινίας ή θεατρικού έργου – κυρίως τα αστεία σημεία της.
- Ένα θαυμάσιο γεύμα που φάγατε κάποτε σ΄ ένα εστιατόριο.
- Οι τελευταίες προσθήκες κρασιών στην κάβα σας.
alldaynews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου