Η Ισπανία εγκαινιάζει μια νέα σελίδα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναλαμβάνοντας την προεδρία ένα μήνα αφότου τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας.
Η Ισπανία έχει δύο βασικές προτεραιότητες: να εφαρμόσει ομαλά τη Συνθήκη της Λισαβόνας και να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.
«Αυτούς τους έξι μήνες ελπίζουμε να ενισχύσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως όσον αφορά την οικονομία (...) και να εργαστούμε για τη γρήγορη και δυναμική εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.
H ίδια η ισπανική προεδρία, πάντως, μοιάζει με θεσμικό πείραμα, καθώς για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει πρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών, και ο ρόλος της Μαδρίτης μοιάζει κατ' αρχήν «υποβαθμισμένος».
Στην ατζέντα της ισπανικής προεδρίας κατέχει εξάλλου σημαντικό ρόλο το ζήτημα της μετανάστευσης.
Κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας ο Θαπατέρο θα φιλοξενήσει στη χώρα του πολλές Συνόδους Κορυφής της ΕΕ, με τις ΗΠΑ, τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, το Μαρόκο αλλά και τη σύνοδο της Ένωσης για τη Μεσόγειο.
Τι αλλάζει στην Ευρώπη...
Η Ευρωπαική Ένωση δεν γύρισε απλά σελίδα, αλλά κεφάλαιο στο τρόπο της λειτουργίας της.
Από την 1η Ιανουαρίου 2010 η ΕΕ διευθύνεται όχι μόνο από μια χώρα-μέλος για έξι μήνες, αλλά και από τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου.
Έτσι, παράλληλα με την ανάληψη των καθηκόντων από την Ισπανία, καθήκοντα ανέλαβε και ο Χέρμαν βαν Ρομπόι ως πρώτος πρόεδρος της Ένωσης.
Το ζητούμενο, λένε οι παρατηρητές στις Βρυξέλλες, είναι πως οι -θεσμοθετημένες από τη Συνθήκη- Αρχές θα καταφέρουν να συνεργασθούν μεταξύ τους, χωρίς ο ένας να μπαίνει στα «χωράφια» του άλλου και ταυτόχρονα οι δράσεις τους να εναρμονίζονται με αυτές του προέδρου της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο και του προέδρου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Γέρζυ Μπούζεκ, στον οποίο η Συνθήκη της Λισαβόνας δίνει πολύ μεγάλες αρμοδιότητες στη λήψη των κοινοτικών αποφάσεων.
Οι θεσμοί αυτοί καλούνται να εκμεταλλευτούν αυτή τη μεταβατική εξάμηνη περίοδο που άρχισε σήμερα για να θέσει σε εφαρμογή όλες τις νέες διατάξεις που περιέχει η συνθήκη της Λισαβόνας.
Ήδη ο Χέρμαν βαν Ρομπόι ανακοίνωσε ότι όλα τα ευρωπαικά συμβούλια κορυφής, επίσημα και ανεπίσημα, καθώς και όλες οι μεγάλες διεθνείς συναντήσεις κορυφής της Ένωσης με άλλες μεγάλες χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία κ.λ.π.) θα γίνονται πλέον στις Βρυξέλλες και όχι στην πρωτεύουσα της χώρας που ασκεί την εξάμηνη κοινοτική προεδρία.
Φαίνεται, μάλιστα, αποφασισμένος να κατοχυρώσει τα δικαιώματα του και για το λόγο αυτό έχει ήδη αρχίσει τις επισκέψεις στις πρωτεύουσες των χωρών-μελών της ΕΕ, προκειμένου να συζητήσει με τις κυβερνήσεις τους τα προβλήματα που τις απασχολούν για να διαμορφώσει στη συνέχεια την ατζέντα των πρωτοβουλιών και δράσεων που θα αναλάβει.
Ήδη έχει επισκεφθεί το Παρίσι, τη Μαδρίτη, το Μιλάνο, τις Βαλτικές χώρες, το Λονδίνο, τη Λουμπλιάνα, τη Σόφια, την Κοπεγχάγη και το Λουξεμβούργο ενώ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα βρεθεί διαδοχικά στην Αθήνα, τη Λευκωσία, το Βερολίνο και τη Μάλτα.
Πρόθεση του ίδιου είναι να συγκαλέσει, το ταχύτερο δυνατόν, στις Βρυξέλλες, ένα άτυπο ευρωπαικό συμβούλιο κορυφής στο οποίο οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες, μαζί με τον πρόεδρο της Κομισιόν θα συζητήσουν, υπό την προεδρία του, τους τρόπους και τις μεθόδους εξόδου της ΕΕ από την ύφεση και την αναθέρμανση των οικονομιών τους σε συνδυασμό με την διατήρηση πάση θυσία του ευρωπαικού κοινωνικού μοντέλου.
«Η οικονομία θα είναι το μείζον και κεντρικό ζήτημα της προεδρίας μου…», δήλωσε ο Χέρμαν Βαν Ρομπόι πριν από λίγες ημέρες, μολονότι γνωρίζει ο ίδιος πολύ καλά ότι οι αρμοδιότητες που του προσφέρει η συνθήκη της Λισαβόνας είναι πολύ περιορισμένες.
Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010
Στην Ισπανία η σκυτάλη της προεδρίας της Ε.Ε.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου