Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Το «μετά» είναι.. τώρα!


«Το μέλλον των παιδιών μας εξαρτάται από το μέλλον της Γης, και το μέλλον της Γης από την κλιματική αλλαγή. Η υγεία, η ανάπτυξη και η ευημερία των παιδιών μας εξαρτάται από το τι θα κάνουμε εμείς σήμερα για να μειώσουμε τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή. Τους το οφείλουμε. Είναι χρέος και καθήκον μας».

Έκκληση; Έχουν ακουστεί πολλές. Παράκληση; Είναι για τους πολλούς. Προτροπή, λοιπόν – αυτή είναι η σωστή λέξη. Είναι η προτροπή της κας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου «Η κλιματική αλλαγή ως πρόκληση για τις μελλοντικές γενιές». Προτροπή τόσο επίκαιρη, όταν ο «κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» στα περιβαλλοντικά ζητήματα, ενώ η απαξίωση, η αδιαφορία και η «αποχή από τα κοινά» ανησυχούν κάθε υπεύθυνο πολίτη.

Πρέπει να το πιστέψουμε: Το μέλλον είναι στα χέρια μας και οι αποφάσεις που το καθορίζουν, αν δε διαμορφώνονται στο 100% από εμάς, τουλάχιστον «χρωματίζονται» καταλυτικά από τις προσδοκίες μας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, από το βήμα του συνεδρίου, ο Επίτροπος της Ε.Ε. για το περιβάλλον, Σταύρος Δήμας, «η κοινή γνώμη θα είναι εκείνη που θα επιβάλλει τη συμφωνία όλων των κρατών για τη σωτηρία του πλανήτη. Η κοινή γνώμη και οι δημοκρατικές διαδικασίες που πρέπει να επικρατήσουν σε ολόκληρη τη Γη: έχετε δει καμιά δικτατορία να προστατεύει το περιβάλλον;».

Να γιατί η οικολογία είναι τόσο σημαντική ως απόφαση ζωής: Ξυπνά το αίσθημα συμμετοχής του πολίτη, εμπνέει θετικά υλοποιήσιμα οράματα για το μέλλον, θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο των ιστορικών εξελίξεων, μας κάνει πιο σοφούς και πιο υπεύθυνους. Και δεν είναι καν θέμα ιδεολογίας, είναι ζήτημα κατεπείγουσας απόφασης να μην επιτρέψουμε στον εαυτό μας να δολοφονήσει τη Γη και το μέλλον των παιδιών μας.

Στις 2 και 3 Ιουνίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρακολουθώντας τις εργασίες του συνεδρίου που διοργάνωσε το Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια και το Διεθνές Ινστιτούτο Ενεργειακών Αποθεμάτων TERI, εγώ και το επιτελείο του GEO μείναμε άφωνοι. Τα επιστημονικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν από κορυφαίους Έλληνες και ξένους ερευνητές για το κλιματικό μέλλον της Μεσογείου ήταν πολύ πιο αρνητικά από όσο φανταζόμασταν. Σκεφτείτε μόνο ότι το κύμα καύσωνα που είχε «χτυπήσει» τη Γαλλία προκαλώντας δεκάδες θανάτους θα μοιάζει με κύμα δροσιάς σε μερικές δεκαετίες. Όμως, στο σημαντικό αυτό συνέδριο δεν κυριάρχησαν οι αρνητικοί οικολογικοί δείκτες αλλά η ελπίδα, η δυνατότητα να προλάβουμε την καταστροφή με συγκεκριμένα «πράσινα» μέτρα, αυτά που η σύγχρονη επιστήμη και η τεχνολογία προτείνουν. Τα οικουμενικά μέτρα, σε επίπεδο διακρατικής συνεργασίας, που θα αποφασιστούν στην κρίσιμη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία θα διεξαχθεί στην Κοπεγχάγη τον προσεχή Δεκέμβριο. Αλλά και τα άλλα μέτρα, τα «απλά», που αφορούν στις καθημερινές συνήθειες όλων μας.

Ο κ. Ρατζέντρα Πατσάουρι, Πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή, η οποία τιμήθηκε το 2007 με το Νόμπελ Ειρήνης, μας παρακίνησε από το βήμα του συνεδρίου να αλλάξουμε στιλ ζωής: Να μετακινούμαστε πεζή, να χρησιμοποιούμε ποδήλατα ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να επιλέγουμε αυτοκίνητα με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, να κάνουμε επιμελώς και με το σωστό τρόπο ανακύκλωση των πάντων, ακόμα και να περιορίσουμε την κατανάλωση κρέατος. Λογικά πράγματα...

Κάποτε, οι νεοφώτιστοι οικολόγοι ξεσπίτωναν τους ιθαγενείς για να σώσουν τα δάση, σήμερα γνωρίζουμε ότι με μέτρο και επιστημονική καθοδήγηση μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη από την καταστροφή, με λογική και ευαισθησία μπορούμε να προλάβουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη ζωή ενός δισεκατομμυρίου παιδιών ανά τον κόσμο. Σώζοντας, όμως, πρώτα την πατρίδα μας. Γιατί από αυτό το υπέρτατο χρέος πρέπει να ξεκινήσουμε. Να αλλάξουμε στιλ ζωής, για να μην επιβαρύνουμε άλλο το φυσικό και αστικό περιβάλλον της χώρας μας. Να δράσουμε οικολογικά με αγάπη για την Ελλάδα, ώστε ούτε τον υδάτινο πλούτο της να αχρηστεύσουμε, ούτε τα δάση της να αποψιλώσουμε, ούτε τη ζωή των απογόνων μας να τη στείλουμε στην πυρά ενός διογκούμενου φαινομένου του θερμοκηπίου.

Αν δεν αλλάξουμε συμπεριφορά, σε λίγα χρόνια θα ζούμε σε μια αγνώριστη χώρα με πλαστικές ακτές και εξοχικά τοπία στο χρώμα της στάχτης. Διαβάστε τα συγκλονιστικά στοιχεία της έρευνας του GEO. Η Ελλάδα εκπέμπει SOS και μας έχει ανάγκη όλους!

Rc-Cafe

Δεν υπάρχουν σχόλια: