Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Ηλεκτρονική ζωγραφική από τις κινήσεις του σώματος!!!



Επιστήμονες από το Χονγκ Κονγκ διεξάγουν πειράματα στα πλαίσια ενός προγράμματος που φέρει την ονομασία Body Brush και το οποίο έχει ως στόχο να συνδυάσει την τεχνολογία των υπολογιστών με τις κινήσεις του σώματος. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος κατασκευάστηκε ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, που μπορεί να δημιουργεί οπτικά και ηχητικά σήματα από τις κινήσεις του σώματος.

Το πρόγραμμα διευθύνει ο καθηγητής Horace Ιρ του πανεπιστημίου της πόλης του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος δήλωσε: «Τα ίχνη της κίνησης ανιχνεύονται από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, η ταχύτητα της κίνησης καθορίζει την ένταση με την οποία χτυπά το ηλεκτρονικό πινέλο και η επιτάχυνση το βάθος του χρώματος».Ήδη η συσκευή έχει χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία κάποιων έργων τέχνης που δημιουργούνται από τις κινήσεις του βραχίονα του χρήστη καλλιτέχνη.Ο χρήστης στέκεται μπροστά από μια μεγάλη οθόνη, ενώ ανάμεσα στο χρήστη και την οθόνη και πάνω στο δάπεδο βρίσκεται ένα πλέγμα που ο καθηγητής Ιρ ονομάζει «τρισδιάστατο καμβά».Η κατεύθυνση από την οποία εισέρχεται ο χρήστης στο πλέγμα αυτό καθορίζει και το χρώμα που θα χρησιμοποιηθεί κάθε φορά. Την ίδια στιγμή η ακριβής θέση του χρήστη στο πλέγμα προσδιορίζεται από αρκετές κάμερες που τον παρακολουθούν.

Σε ό,τι αφορά στις πρακτικές προεκτάσεις της συγκεκριμένης συσκευής ο Ιρ δήλωσε: «Είναι ένας τρόπος δημιουργίας τρισδιάστατων ζωγραφιών για τους καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν ψηφιακή τεχνολογία. Είναι επίσης χρήσιμο για τους χορευτές, διότι θα μπορούν να παρακολουθούν την οπτικοποιημένη απόδοση της κίνησης τους αντί να χορεύουν παρακολουθώντας προ καταγεγραμμένα βίντεο». Ακόμη, το όλο σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μετατρέπει την κίνηση του σώματος σε ήχο. Σε αυτή την περίπτωση η συχνότητα του παραγόμενου ήχου εξαρτάται από το πόσο ψηλά βρίσκονται τα χέρια του χρήστη.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας τρισδιάστατος ήχος που παράγεται από ένα σύστημα τεσσάρων ηχείων. Επίσης, ο καθηγητής Ιρ πιστεύει ότι η συσκευή θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε θέατρα, σε γκαλερί, αλλά και σε βιντεοπαιχνίδια, ανοίγοντας νέες δυνατότητες οπτικοακουστικής έκφρασης και αισθητικής.

thenewsbus

Δεν υπάρχουν σχόλια: