Τον κωδικό που προστατεύει τις συνομιλίες περισσότερων από 4 δισ. χρηστών της κινητής τηλεφωνίας κατάφερε να σπάσει ένας 28χρονος Γερμανός ειδικός στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ο Κάρστεν Νολ δηλώνει ότι είχε καλές προθέσεις: με αυτήν του την ενέργεια θέλει να δείξει ότι δεν είμαστε και πολύ προστατευμένοι από τους πάσης φύσεως ωτακουστές.
Πέντε μήνες. Τόσο χρόνο χρειάστηκαν ο Νολ και οι συνεργάτες του για να σπάσουν τον βασικό αλγόριθμο κρυπτογράφησης που σχεδιάστηκε το 1988 για να εμποδίζει την παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων και σήμερα χρησιμοποιείται για την προστασία του 80% των κλήσεων παγκοσμίως. Ο 28χρονος ειδικός στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές παρουσίασε το αποτέλεσμα της δουλειάς του στο Chaos Communication Congress, το συνέδριο των χάκερ που πραγματοποιείται αυτό το τριήμερο στο Βερολίνο. Ο κωδικός προστασίας των κλήσεων βασίζεται στην τεχνολογία GSΜ, με βάση την οποία οι τηλεφωνικές συσκευές αλλά και οι σταθμοί βάσης αλλάζουν ταχύτατα ραδιοσυχνότητες για να μην είναι δυνατός ο εντοπισμός τους. Το γεγονός ότι ένας χάκερ έσπασε τον κωδικό σημαίνει ότι η παρακολούθηση των κλήσεων θα μπορούσε να γίνει ευκολότερη για τον καθένα.
«Έσπασα τον κωδικό για να αποδείξω ότι αυτό το σύστημα ασφαλείας είναι ακατάλληλο», δήλωσε στους περίπου 600 συνέδρους του Chaos Communication Congress ο Κάρστεν Νολ. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να πιέσουμε για την υιοθέτηση καλύτερων μέτρων ασφαλείας σχετικά με τις κλήσεις κινητών τηλεφώνων» πρόσθεσε.
Η ενέργεια του Νολ, ωστόσο, προκάλεσε αναστάτωση στην GSΜ Αssociation, την εταιρεία που δημιούργησε τον κωδικό. Εκπρόσωπος της εταιρείας χαρακτήρισε το σπάσιμο του κωδικού παράνομη πράξη υποστηρίζοντας ότι διογκώνεται το θέμα της απειλής του απορρήτου των κλήσεων. «Θεωρητικά είναι πιθανό, αλλά πρακτικά αδύνατο», ανέφερε στους «Νew Υork Τimes» η Κλερ Κράντον επισημαίνοντας ότι κανένας άλλος δεν έχει σπάσει μέχρι σήμερα τον κωδικό από τη στιγμή της δημιουργίας του. Κάποιοι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας διαφωνούν με τις εκτιμήσεις τής εκπροσώπου. Αν και η αποκάλυψη δεν συνιστά από μόνη της απειλή για την ασφάλεια των φωνητικών δεδομένων, ένας αναλυτής επισημαίνει ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και οι κρατικές υπηρεσίες θα πρέπει να εξασφαλίσουν την προστασία των ασύρματων συνομιλιών όπως κάνουν με τα αντιιικά προγράμματα για την προστασία των υπολογιστών.
«Οι αρμόδιοι πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους αυτή την απειλή», υποστήριξε ο Σταν Σκατ.
typos.com
Ήδη κυκλοφορεί στο Ίντερνετ
Ο ΚΑΡΣΤΕΝ ΝΟΛ, ο οποίος έκανε διδακτορική διατριβή στην Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ειδικούς στην κρυπτογράφηση. Γνωστοποίησε την πρόθεσή του να σπάσει τον κωδικό προστασίας των κινητών τηλεφώνων τον περασμένο Αύγουστο σε ένα άλλο συνέδριο των χάκερ που είχε πραγματοποιηθεί στο Άμστερνταμ ζητώντας τη βοήθεια των «συναδέλφων» του. Στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκαν 24 χάκερ, οι οποίοι εργάστηκαν ανεξάρτητα. Ο Νολ δήλωσε ότι πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μείνει ο ίδιος και οι 24 συνεργάτες του εντός των ορίων της νομιμότητας, εξηγώντας ότι η προσπάθειά του να σπάσει τον κωδικό ήταν καθαρά ακαδημαϊκού χαρακτήρα. Ο σπασμένος κωδικός βρίσκεται στο Διαδίκτυο, αλλά ο Νολ αρνείται να αποκαλύψει τη διεύθυνση της ιστοσελίδας. Η οποία, πάντως, είναι ήδη γνωστή στην κοινότητα των χάκερ.
Σπάζοντας τους κωδικούς
Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Βρετανός μαθηματικός Άλαν Τούρινγκ κατάφερε να σπάσει τον περιβόητο ναζιστικό κωδικό «Αίνιγμα». Εκτιμάται ότι εάν δεν είχε σπάσει ο κωδικός, ο πόλεμος θα είχε τελειώσει δύο χρόνια αργότερα.
Τον περασμένο Ιούλιο και έπειτα από σχεδόν 200 χρόνια μυστηρίου, ο 36χρονος μαθηματικός Λόρενς Σμιθλάιν κατάφερε να σπάσει ένα κωδικοποιημένο μήνυμα που βρισκόταν στην αλληλογραφία του τέως προέδρου των ΗΠΑ Τόμας Τζέφερσον.
Το 2004 ένας 22χρονος φοιτητής από τη Βουλγαρία έσπασε τον κωδικό της πιστωτικής κάρτας του Μπιλ Γκέιτς.
Το 2007 ο Ρουμάνος χάκερ Βίκτορ Φάουρ έσπασε τους κωδικούς προστασίας του πληροφορικού συστήματος της ΝΑSΑ.
Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010
28χρονος έσπασε τον μυστικό κωδικό 4 δισ. κινητών τηλεφώνων!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Στου νέου χρόνου την αυγή τη σκέψη μου θα στείλω να πάει να πει χρόνια πολλά σ' ένα καλό μου φίλο
Δημοσίευση σχολίου