Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle βρίσκεται στον Πειραιά



Το Γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο CVN «Charles De Gaulle» βρίσκεται σήμερα στα ανοικτά του φαληρικού όρμου στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας.

Σήμερα το βράδυ το «De Gaulle» θα αναχωρήσει για την Κρήτη όπου θα πραγματοποιήσει σειρά κοινών ασκήσεων τόσο με μονάδες του ΠΝ όσο και με αεροσκάφη της ΠΑ. Οι ναυτικές αυτές και αεροναυτικές δραστηριότητες, κάποιες από τις οποίες θα είναι Έρευνας – Διάσωσης, θα διεξαχθούν στη θαλάσσια περιοχή νότια της Πελοποννήσου, στο Αιγαίο και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης.

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο συνοδεύουν ακόμη δύο Αντιτορπιλικά, τα DDG Cassard και Jean-Bart, οι φρεγάτες Aconit Cnt Bouan και CDT Ducuing, ένα Υποβρύχιο και το πετρελαιοφόρο στόλου Aor Meuse.
Από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν, από το ΠΝ δύο Φρεγάτες, δύο Πλοία Γενικής Υποστήριξης, πέντε Πυραυλάκατοι και πέντε Κανονιοφόροι, από την ΠΑ, Μοίρες Μαχητικών και άλλων αεροσκαφών και Μονάδες Radar.

Ειδικότερα στις δραστηριότητες Έρευνας-Διάσωσης Μάχης (CSAR), θα συμμετάσχουν ελικόπτερα Super Puma και προσωπικό της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης της ΠΑ.Το De Gaulle διαθέτει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες τύπου PWR Type K15, οι οποίοι παρέχουν ταχύτητα 27 κόμβων στο σκάφος, ενώ το συνολικά το σύστημα πρόωσης μπορεί να παράσχει συνεχή ταχύτητα 25 κόμβων για πέντε χρόνια, πριν το ανεφοδιασμό των πυρηνικών αντιδραστήρων με πυρηνικό καύσιμο.

Τα αεροσκάφη που μπορεί να δεχθεί είναι η ναυτική έκδοση του Rafale M –σε πλήρεις αριθμούς μπορεί να φιλοξενήσει 40 αεροσκάφη του τύπου-, Super Etendard, αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης E-2C Hawkeye και ελικόπτερα AS-365F Dauphin και AS-565SA Panther ενώ μελλοντικά πρόκειται να επιχειρούν και NH-90NFH.

Το αεροπλανοφόρο έχει πλήρες εκτόπισμα 40.600 τόνων, συνολικό μήκος 261,5 μέτρα, και πλάτος 64 μέτρα ενώ οι δύο καταπέλτες του μπορούν να επιταχύνουν ένα αεροσκάφος στα 300 χαω σε απόσταση μόνο 75 μέτρων ενώ ταυτόχρονα έχουν την ικανότητα να «εκτοξεύουν» ένα αεροσκάφος κάθε 30 δευτερόλεπτα περίπου, ή 20 αεροσκάφη σε διάστημα σε 12 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: