Διχασμένοι είναι οι βουλευτές σχετικά με την πρόταση του πρωθυπουργού για μείωση των αποζημιώσεών τους. Σημειώνεται ότι ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν θα είναι μια οριζόντια μείωση της τάξης του 10% ή αν θα καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση. Υπέρ τάσσονται οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ. Κατά εκείνοι της ΝΔ ενώ δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα οι βουλευτές του ΚΚΕ.
H βουλευτική αποζημίωση αγγίζει τις 6.000 ευρώ μηνιαίως και αυξάνεται κατά 270 ευρώ για κάθε συμμετοχή του εκάστοτε βουλευτή σε επιτροπές.
Όσο αφορά στις αντιδράσεις, ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος δήλωσε ότι η Βουλή ήδη έχει μειώσει τις δαπάνες της, «δίνοντας το μήνυμα της αναγκαιότητας περιστολής των δαπανών εν μέσω οικονομικής κρίσης» και πρόσθεσε ότι σε συνεργασία με τον κ. Παπακωνσταντίνου θα αναζητήσουν τους τρόπους περαιτέρω συμβολής του Κοινοβουλίου στην εθνική προσπάθεια βελτίωσης των δημοσιονομικών της χώρας μας.
«Την "πατρότητα" της ιδέας την έχω εγώ και την είχα διατυπώσει και υπάρχει στα πρακτικά. Πιστεύω ότι όλοι οι βουλευτές πρέπει να αποφασίσουμε μείωση των μισθών 50%, για όσο διαρκεί η κρίση», σημείωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης. «Δε μπορούμε να πούμε στον ελληνικό λαό "σφίξε το ζωνάρι" κι εμείς να καθόμαστε αναπαυτικά στην "πολυθρόνα των 7.000 ευρώ". Αυτό λέω και επιμένω! Τώρα μείωση 10-15% δεν πιστεύω ότι είναι κάτι σημαντικό, που θα δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον ελληνικό λαό», πρόσθεσε.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Βήμα, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αθ. Πλεύρης έθεσε ζήτημα νομιμότητας μίας τέτοιας απόφασης. Όπως υποστηρίζει το Δ΄ Ψήφισμα καθορίζει τις αποδοχές των βουλευτών με αυτοτελή φορολόγηση 5%.
Ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν σε μείωση αποδοχών, σημειώνοντας ότι έχει ήδη γίνει ανάλογη πρόταση εκ μέρους τους. Ακόμα, σημείωσε ότι είναι σημαντικός και ο πολιτικός συμβολισμός της κίνησης. «Οφείλουν οι βουλευτές να καταγράψουν και στο επίπεδο αυτό τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια αντιμετώπισης των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που επωμίζεται η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας», τόνισε.
Σύμφωνα με το Βήμα, στην πρόταση αντιδρούν οι βουλευτές της ΝΔ. Ο βουλευτής Σ. Κεδίκογλου, δήλωσε ότι δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του αν υπάρξει μείωση αποδοχών, καθώς - όπως λέει - θα αναγκαστεί να κλείσει το γραφείο του στην περιφέρεια. Το ίδιο πρόβλημα επικαλείται και ο βουλευτής Σερρών Αν. Καρυπίδης. Επίσης, ο Μ. Βαρβιτσιώτης υπενθυμίζει ότι ήδη υπήρξε μείωση κατά 5% επί υπουργίας Παπαθανασίου και ότι αν ισχύσει η πρόταση Παπανδρέου, είναι πολύ πιθανόν οι βουλευτές να υποστούν διπλή μείωση, με την αυξημένη φορολόγηση των αποδοχών που ακολουθεί.
Ο πρώην υπουργός Ν. Δένδιας δήλωσε ότι «μπαίνει μέσα οικονομικά» ήδη, ενώ η κ. Πιπιλή κάλεσε τον πρωθυπουργό να επεκτείνει το μέτρο και στους μισθούς νομαρχών και δημάρχων. Ωστόσο, ο πρώην υφυπουργός της ΝΔ, Κ. Γκιουλέκας σημειώνει ότι «πρώτοι θα συμβάλουμε στις θυσίες».
Θετικοί έχουν δηλώσει εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Κ. Σκανδαλίδης και ο Ι. Διαμαντίδης. Δηλώσεις εκ μέρους των βουλευτών του ΚΚΕ, οι οποίοι εκχωρούν τις αποδοχές τους στο κόμμα, δεν έχουν γίνει.
Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009
Βουλευτικός μισθός: Θα μειωθεί τελικά, ή όχι;;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου