Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Πυρηνική «Επιλογή Σαμψών» Αιφνιδιάζει το Ισραήλ και παραδέχεται πως έχει πυρηνικά όπλα


Πιστό στό στο δόγμα της «πυρηνικής αμφισημίας», το Ισραήλ δεν παραδέχτηκε ποτέ πως διαθέτει πυρηνικά όπλα. Ο Σιμόν Πέρες, όμως, αιφνιδιάζει σήμερα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής της αποκαλούμενης «Επιλογής Σαμψών» - της χρήσης πυρηνικών- αν κινδυνεύσει η υπόσταση της χώρας. Και η συγκυρία προφανώς δεν είναι τυχαία.

Μπορεί το Ιράν να άφησε χθες ελεύθερους τους πέντε Βρετανούς ιστιοπλόους που είχε συλλάβει στα χωρικά του ύδατα, μη θέλοντας να προσθέσει ακόμα μία διπλωματική κρίση σε αυτές που ήδη αντιμετωπίζει με τη Δύση, ο σκληροπυρηνικός πρόεδρός του, όμως, ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε πως το Ισραήλ δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό για να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης· Επιπλέον, άφησε να εννοηθεί πως το Ιράν «τελείωσε» με τις διαπραγματεύσεις και θα εμπλουτίσει μόνο του ουράνιο σε υψηλότερο βαθμό.


Ο Σιμόν Πέρες

Σε αυτό το πλαίσιο εγγράφεται αναγκαστικά η συνέντευξη την οποία παραχώρησε ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες σε δύο κινηματογραφιστές, οι οποίοι ετοιμάζουν μια ταινία για τη ζωή του και δημοσιεύθηκε χθες στην ισραηλινή εφημερίδα «Γεντιότ Αχρονότ». «Αν το Ισραήλ απειλούνταν με καταστροφή θα έπρεπε ή όχι να καταφύγει στην “Επιλογή Σαμψών”;» ρώτησαν οι Γκιλ Κόπατς και Σανί Κεϊνάν χρησιμοποιώντας έναν όρο που φέρεται να επινοήθηκε από τους Ισραηλινούς ηγέτες τη δεκαετία του 1960.

«Στόχος αυτών των (πυρηνικών) αντιδραστήρων είναι να εμποδίσουν την καταστροφή (του Ισραήλ), και μέχρι τώρα, αυτό έχει λειτουργήσει καλά. Ελπίζω πως θα συνεχίσει να λειτουργεί και στο μέλλον» απάντησε αιφνιδιάζοντας με την παρρησία του ο Ισραηλινός πρόεδρος.

Ο Πέρες, εντούτοις, ο οποίος θεωρείται ένας από τους αρχιτέκτονες του πυρηνικού προγράμματος του Ισραήλ, δεν σταμάτησε εκεί. Χωρίς να μιλήσει ούτε μία φορά για «πυρηνικά όπλα», περιέγραψε παρά ταύτα με πρωτοφανείς λεπτομέρειες την απαρχή της πυρηνικής περιπέτειας στην οποία ρίχτηκε το ισραηλινό κράτος τη δεκαετία του 1960. Διηγήθηκε πώς πήρε την αρχική απόφαση ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, ο ιδρυτής του κράτους του Ισραήλ, παρ΄ ότι όλοι οι επιστήμονες της εποχής εκείνης, εκτός από έναν, καθώς και οι επικεφαλής της Μοσάντ και του στρατού ήταν αντίθετοι: πίστευαν πως «ο κόσμος δεν θα το επέτρεπε αυτό στο Ισραήλ». Τελικά αποφασίστηκε πως το μικρό μέγεθος της χώρας μόνο με μια πυρηνική αποτρεπτική δύναμη μπορούσε να αντισταθμιστεί. «Τι ακριβώς σημαίνει πυρηνική επιλογή;» θέλησαν να μάθουν οι δύο κινηματογραφιστές.

«Σημαίνει πως οι περισσότεροι γείτονές μας, που θέλουν να μας καταστρέψουν, πιστεύουν πως το Ισραήλ έχει τη δυνατότητα να τους καταστρέψει. Η αμφιβολία τους είναι η δύναμή μας», απάντησε ο Πέρες.

Τι άραγε θα δούμε ακόμη; !

Δεν υπάρχουν σχόλια: