Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Όχι στην κατάργηση του ασύλου και από τους πρυτάνεις!



Όχι στην κατάργηση του ασύλου, είπαν, ομόφωνα οι πρυτάνεις παρά τις μεμονωμένες απόψεις που ακούστηκαν την πρώτη μέρα της Συνόδου για κατάργηση του.

Το άσυλο δεν έχει πρόβλημα, πάσχει όμως η νοοτροπία για το άσυλο, ανέφερε ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Αναστάσιος Μάνθος.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Αιγαίου Ανδρέας Τρούπης είπε χαρακτηριστικά ότι δεν ετέθη το θέμα του ασύλου, αλλά της ασυλίας και τόνισε, ότι κάθε φορά που θα υπάρχει επαφή με κάποια Αρχή, αυτή η επαφή θα μπαίνει στο διαδίκτυο.

Ο νόμος για το άσυλο δεν πρέπει να αλλάξει αλλά να εφαρμοστεί, δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο νόμο - πλαίσιο στα Πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα, τη δεύτερη και τελευταία μέρα της Συνόδου των πρυτάνεων στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, η υπουργός τόνισε ότι "υπάρχει η γενική συναίνεση να λειτουργήσουμε όλοι μαζί με συγκεκριμένες δράσεις, ώστε η περιφρούρηση του ασύλου να γίνει πραγματικότητα".

Ως συγκεκριμένες δράσεις η υπουργός ανέφερε, για παράδειγμα, να καταγραφούν οι χώροι ασύλου που δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια, να μην υπάρχουν κατειλημμένοι χώροι από ιδιώτες στα πανεπιστήμια, να λειτουργεί άμεσα πρυτανική εφημερία και εν πάση περιπτώσει τα ίδια τα πανεπιστήμια θα επιλέξουν τους τρόπους περιφρούρησής τους, ώστε να εφαρμόζεται ο νόμος χωρίς παρεκτροπές. Είμαι διατεθειμένη, είπε η υπουργός Παιδείας, να στηρίξω οποιαδήποτε πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση. Απηύθυνε δε έκκληση στους φοιτητές να συγκροτηθούν τα όργανα διοίκησής τους, ώστε να λειτουργήσει καλύτερα το πανεπιστήμιο.

Όσον αφορά τις δυσλειτουργίες του νόμου πλαισίου που της έθεσαν οι πρυτάνεις, η υπουργός Παιδείας είπε ότι υπάρχει ανάγκη άμεσων ρυθμίσεων για αυτές και έδωσε δυο παραδείγματα: Όλα τα πρακτικά των εκλεκτορικών σωμάτων θα αναρτώνται στο διαδίκτυο, ενώ ο στόχος είναι η καθιέρωση του ηλεκτρονικού συγγράμματος.

Ακόμα, η υπουργός Παιδείας ενημέρωσε τους πρυτάνεις και για το θέμα των κολεγίων, κάνοντας λόγο για τη θέσπιση του Κέντρου Πιστοποίησης για να προχωρήσει και η ενσωμάτωση της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, οι πρυτάνεις παρέδωσαν στην κ. Διαμαντοπούλου τις προτάσεις τους για τις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Μεταξύ αυτών, είναι η αποδέσμευση του Λυκείου από την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση και η συμμετοχή του Πανεπιστημίου στην επιλογή των φοιτητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: