Η διεθνής κοινότητα πρόδωσε τους κατοίκους της Γάζας, καθώς απέτυχε να τερματίσει τον ισραηλινό αποκλεισμό, ώστε να επιτραπεί η ανοικοδόμηση στο παλαιστινιακό έδαφος, όπως καταγγέλλουν 16 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε έκθεσή τους που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.
Η έκθεση επισημαίνει ότι το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό Δίκαιο, επιβάλλοντας «μαζική τιμωρία» με την εφαρμογή ενός χωρίς διακρίσεις αποκλεισμού στη Γάζας, τιμωρώντας όλους για ενέργειες λίγων.
Οι ισραηλινές αρχές έχουν επιτρέψει μόνο τη διέλευση 41 φορτηγών με οικοδομικά υλικά στη Γάζα μετά τη λήξη της ισραηλινής επίθεσης τον περασμένο Ιανουάριο, τονίζει η έρευνα, προσθέτοντας ότι χιλιάδες τέτοια φορτηγά με οικοδομικά υλικά χρειάζονται για τις επισκευές των σπιτιών.
«Οι παγκόσμιες δυνάμεις απέτυχαν, ακόμη και πρόδωσαν τους απλούς πολίτες της Γάζας», τόνισε ο Τζέρεμι Χομπς, διευθύνων σύμβουλος της Oxfam International. «Σταύρωσαν τα χέρια, εξέδωσαν δηλώσεις και προχώρησαν σε ελάχιστα σημαντικές ενέργειες, ώστε να αλλάξουν την επιζήμια πολιτική που αποτρέπει την ανοικοδόμηση, την ανακούφιση των Παλαιστινίων και την οικονομική ανάκαμψη».
Η έκθεση που συντάχθηκε από 16 διεθνείς και δυτικοευρωπαϊκές ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, ακριβώς ένα χρόνο μετά την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης «Συμπαγές Μολύβι» εναντίον της Λωρίδας της Γάζας (27 Δεκεμβρίου 2008 -18 Ιανουαρίου 2009).
Η ανοικοδόμηση στη Γάζα, όπου ζουν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, παρεμποδίζεται εξαιτίας του ισραηλινού αποκλεισμού. Ο αποκλεισμός απαγορεύει την παράδοση υλικών όπως τσιμέντο και ατσάλι, στο έδαφος που τελεί υπό τον έλεγχο της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, παρά τις υποσχέσεις για βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επιβάλλοντας αποκλεισμό στη Γάζα με τη βοήθεια της Αιγύπτου, το Ισραήλ λέει ότι περιορίζει την προμήθεια υλικών που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις για στρατιωτικούς σκοπούς.
Οι συντάκτες της έκθεσης ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει άμεση και συγκεκριμένη δράση για την άρση του αποκλεισμού. Το 90% των κατοίκων της Γάζας υφίστανται επίσης διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος που διαρκούν 4 έως 8 ώρες καθημερινά και υποφέρουν από την κακή ποιότητα του πόσιμου νερού. Οργανώσεις αρωγής εκφράζουν έντονη ανησυχία για το νερό, καθώς η διάρροια προκαλεί το 12% των θανάτων νέων ανθρώπων.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε τη στρατιωτική επιχείρηση τον περασμένο Δεκέμβριο με σκοπό να σταματήσει την εκτόξευση παλαιστινιακών ρουκετών εναντίον του εδάφους του. Οι θάνατοι των Παλαιστινίων στη Γάζα ξεπέρασαν τους 1.400, σύμφωνα με παλαιστινιακές οργανώσεις, και τους 1.000, σύμφωνα με το Ισραήλ που αναφέρει επίσης ότι 13 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση αυτή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου