Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Νέες συλλήψεις διαδηλωτών στην Κοπεγχάγη


Στη σύλληψη περισσότερων από 100 διαδηλωτών προέβη σήμερα η δανέζικη αστυνομία, μπροστά από το Bella Center όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, κι ενώ αναμένεται νέο μεγάλο κύμα διαδηλώσεων. Απόπειρα να δραπετεύσουν έκαναν διαδηλωτές-προσαχθέντες σε κέντρο κράτησης κοντά στην Κοπεγχάγη ενώ ακτιβιστές διέκοψαν συνεδρίαση στην οποία έπαιρναν μέρος πολλοί πρόεδροι και υπουργοί κρατών.

«Υπήρξαν βίαια επεισόδια στο κέντρο κράτησης, αλλά επανήλθε η ηρεμία και η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο» δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο Φλέμινγκ Στιν Μουνχ, εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της Κοπεγχάγης, σχετικά με την απόπειρα δραπέτευσης. «Κάποιοι άνοιξαν τα κελιά τους και προσπάθησαν να δραπετεύσουν, αλλά συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με ένα μέλος της Climate Justice Action, «υπήρξε μεγάλη αναταραχή, φωνές και βίαιη αντίδραση από τους αστυνομικούς που έριξαν στους κρατούμενους δακρυγόνα».

Σημειώνεται ότι η αστυνομία έχει μεταφέρει συνολικά περίπου 1.800 ανθρώπους σε αυτό το κέντρο κράτησης κοντά στην Κοπεγχάγη που άνοιξε ειδικά για τη διάσκεψη. Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των συλληφθέντων απελευθερώνεται έπειτα από 6 με 12 ώρες.

Στο μεταξύ, παρά την έντονη αστυνόμευση δύο μέλη της Climate Justice Action κατάφεραν σήμερα να διακόψουν μία συνεδρίαση στην οποία έπαιρναν μέρος πολλοί πρόεδροι και υπουργοί κρατών φωνάζοντας «Κλιματική δικαιοσύνη τώρα!». Οι δύο ακτιβιστές, ένας άνδρας και μία γυναίκα, χειροκροτήθηκαν θερμά από μία μερίδα των εκπροσώπων των αναπτυσσόμενων χωρών.

Οι οργανώσεις Climate Justice Now και Climate Justice Action είχαν προειδοποιήσει σήμερα ότι θα προβούν σε ενέργειες στο εσωτερικό του συνεδριακού κέντρου για να εμποδίσουν τις εργασίες και να «επανακτήσουν την εξουσία». «Σκοπός είναι να εμποδίσουμε τις επίσημες διαπραγματεύσεις, τόσο μέσα όσο και έξω από το συνεδριακό κέντρο, προκειμένου να αναγκάσουμε να ακουστούν αυτοί και αυτές που δεν έχουν ακουστεί ποτέ και να επιβάλλουμε τη δική μας ατζέντα», δήλωσαν τα μέλη των οργανώσεων.

Οι συνομιλίες

Ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λέκε Ράσμουσεν ανέλαβε την προεδρία της διάσκεψης της Κοπεγχάγης για το κλίμα έπειτα από την παραίτηση της Κόνι Χέντεγκαρντ, επικεφαλής των άτυπων διαβουλεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Με την άφιξη τόσων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, το πρέπον είναι να προεδρεύσει ο πρωθυπουργός της Δανίας. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός με όρισε ειδική εκπρόσωπο και κατά συνέπεια θα συνεχίσω τις διαπραγματεύσεις με τους συναδέλφους μου», δήλωσε η Κόνι Χέντεγκαρντ διευκρινίζοντας ότι η αντικατάστασή της είναι διαδικαστικό θέμα.

Εκπρόσωποι αφρικανικών χωρών είχαν διατυπώσει επικρίσεις για την Κόνι Χέντεγκαρντ ότι ευνοεί τις πλούσιες χώρες στις διαπραγματεύσεις της Κοπεγχάγης.

«Αγκάθια» στις συνομιλίες αποτελούν τα ποσοστά μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για τις αναπτυγμένες χώρες, το ύψος της βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες και ο τρόπος που θα χρηματοδοτηθεί, καθώς και το αν η τελική συμφωνία θα έχει στόχο για άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2 ή 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, έκκληση έκανε χθες ο Μπαν Κι Μουν για συμφωνία στην Κοπεγχάγη. Ο Μπαν Κι Μουν ζήτησε την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα επιτρέψει «τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που θα προβλέπει την προστασία των πλέον ευάλωτων χωρών και που θα ανοίξει μια νέα εποχή σωστής πράσινης ανάπτυξης για όλους».

Η χρηματοδότηση θα αποτελέσει «ένα στοιχείο-κλειδί» για την επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα ώστε «να βοηθηθούν και οι πλέον ευάλωτες χώρες», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας στην ομιλία του στη σύνοδο της Κοπεγχάγης. Ακόμα, χαιρέτισε τη συμφωνία μεταξύ αναπτυγμένων χωρών που «θα προσφέρουν περίπου 10 δισ. δολάρια ετησίως, επί τρία χρόνια» για άμεση βοήθεια στις ευάλωτες χώρες για να αντιμετωπίσουν και αυτές τις κλιματικές αλλαγές.

Στο μεταξύ, «πολύ δύσκολο» εκτιμά πως θα είναι το να υπάρξει συμφωνία στην Κοπεγχάγη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.

Ο Μπράουν, ο οποίος μετέβη χθες στη Δανία για να συμμετάσχει στη Σύνοδο, δήλωσε αποφασισμένος να συνεργαστεί με όλες τις χώρες στην προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία, παρά «τα πολλά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν». Δήλωσε επίσης πως υποστηρίζει «με όλη του την καρδιά τις προτάσεις για παροχή βοήθειας στην Αφρική».

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει σίγουρος ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή.

Περισσότεροι από 120 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα είναι αύριο παρόντες στην Κοπεγχάγη για τις δύο τελευταίες ημέρες της κρίσιμης διάσκεψης.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: