Τα παρακάτω συνέβησαν προ ημερών στη Γερμανία, όπου μαίνονται οι κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια κατά της τελευταίας προσπάθειας εφαρμογής της «διαδικασίας της Μπολόνια».
Η δήλωση που ακολουθεί αφιερώνεται στους κ.κ. Πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων, ευρωπαϊκού επιπέδου επιστάτες κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων, εντελώς αναρμόδιους όμως για να μιλάνε για «άσυλο»…
Σύντροφοι, χρειαζόμαστε την υποστήριξή σας. Όπως σε πολλές άλλες πόλεις στη Γερμανία και στην Ευρώπη, οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης οργάνωσαν απεργία ζητώντας καλύτερη εκπαίδευση. Κάποιοι διδάσκοντες και μόνιμοι καθηγητές τούς στήριξαν. Διοργανώσαμε μαζί περισσότερα από 70 εργαστήρια. Την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου κάλεσε την αστυνομία για να σταματήσει το απεργιακό μας πρόγραμμα. Τώρα, περίπου 200 άνθρωποι απειλούνται με ποινική δίωξη. Θα ήμουν ευγνώμων αν μπορούσατε να υπογράψετε τη δήλωση αλληλεγγύης που ακολουθεί.
Καθ. Δρ. Thomas Sablowski
sablowski@soz.uni-frankfurt.de
Δήλωση μόνιμων καθηγητών και διδασκόντων του Πανεπιστημίου Goethe της Φρανκφούρτης αναφορικά με τις ενέργειες του Προέδρου ενάντια στα εναλλακτικά εργαστήρια στο πλαίσιο της Bildungsstreik (απεργία και κινητοποιήσεις ενάντια στις νέες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις) και για την εκδίωξη των συμμετεχόντων από την πανεπιστημιούπολη
Ως μόνιμοι καθηγητές και διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Goethe της Φρανκφούρτης, καταδικάζουμε την κλήση της αστυνομίας από τον Πρόεδρο προκειμένου να επιβάλει δια της βίας την αναστολή των εναλλακτικών εργαστηρίων φοιτητών, μόνιμων καθηγητών και διδασκόντων στο πλαίσιο της απεργίας για καλύτερη εκπαίδευση. Η επιχειρηματολογία του Προέδρου αναφορικά με την ανάγκη εκκένωσης λόγω υλικών ζημιών δεν δικαιολογεί τη βίαιη διακοπή των αυτο-οργανωμένων εργαστηρίων από την αστυνομία. Η εκκένωση του Πανεπιστημίου συνιστά απαράδεκτη παραβίαση της ελευθερίας της έρευνας και της διδασκαλίας. Η εστίαση στους «βανδαλισμούς» εξυπηρετεί μόνο την απονομιμοποίηση και την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων, και αποσπά την προσοχή από ουσιαστικά ζητήματα: η μόρφωση χρειάζεται χρόνο και χώρο. Στόχος των καταληψιών του κτηρίου I. G. Farben ήταν η οργάνωσή της. Η πλειοψηφία των καταληψιών δεν συμμετείχε, δεν υποστήριξε και δεν δικαιολόγησε τις υλικές ζημιές. Φοιτητές, διδάσκοντες και μόνιμοι καθηγητές συζήτησαν και ανέλυσαν επείγοντα θέματα, όπως τις μεταρρυθμίσεις στα πανεπιστήμια, τις συνθήκες διδασκαλίας, μελέτης και έρευνας, σε περισσότερα από 70 εργαστήρια.
Παρά τους ισχυρισμούς του Προέδρου ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες καθηγητών και φοιτητών, δεν συμμετείχε σε αυτές τις συζητήσεις και δράσεις. Αποδοκιμάζουμε την επιθετική στάση του Προέδρου και την αδιαφορία του για τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι συμμετέχοντες στην Bildungsstreik. Ζητούμε την άμεση άρση της ποινικής δίωξης των φοιτητών, διδασκόντων και μόνιμων καθηγητών. Καλούμε τον Πρόεδρο να σταματήσει άμεσα τις επιθέσεις του κατά της Bildungsstreik.
Φρανκφούρτη, 3 Δεκεμβρίου 2009
Christoph Bauer
Δρ Kendra Briken
Δρ Oliver Bruechert
Δρ Sonja Buckel
Simone Claar
Καθ. Δρ. Alex Demirović
Καθ. Δρ. Andreas Eis
Juliane Hammermeister
Καθ. Dr. Joachim Hirsch
Johanna Hoerning
Δρ. Stefanie Huertgen
Δρ. Dirk Martin
Susanne Martin
Καθ. Δρ. Frank Nonnenmacher
Δρ. Nadja Rakowitz
Margit Rodrian-Pfennig
Δρ. Martin Saar
Καθ. Δρ. Thomas Sablowski
Δρ. Jens Wissel
Δρ. Claudia Wucherpfennig
Καλούμε σε υποστήριξη της παραπάνω δήλωσης. Για επικοινωνία:
Thomas Sablowski,
sablowski@soz.uni-frankfurt.de.
Για την «Εκπαιδευτική Απεργία» στη Γερμανία: http://www.bildungsstreik2009.de/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου