Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

«Επίγεια κόλαση το Γκουαντάναμο»



Ως «επίγεια κόλαση» χαρακτήρισε τα 8 χρόνια της φυλάκισής του στο Γουαντάναμο, ένας πρώην κρατούμενος των αμερικανικών στρατιωτικών φυλακών, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την αποφυλάκισή του.

Ο Μοχάμεντ Σαλεμπάν Μπάρε, 44 ετών, τονίζει πως ουδέποτε είχε εμπλακεί σε τρομοκρατικές δραστηριότητες κατά τη στιγμή της σύλληψής του από την πακιστανική αστυνομία, στο Καράτσι, τον Δεκέμβριο του 2001. Είχε κρατηθεί επί τετράμηνο στο Πακιστάν, εστάλη στο Αφγανιστάν, κι ακολούθως κατέληξε στο Γουαντάναμο.

«Με φυλακίσανε για οκτώ χρόνια και δύο μήνες ενώ ήμουν αθώος, αλλά δόξα να έχει ο Αλλάχ, είμαι τώρα ελεύθερος και θέλω ν’ αφήσω πίσω μου όλα όσα υπέφερα», τονίζει ο Μπάρε, στη συνέντευξή του.«Το Γουαντάναμο ήταν μία επίγεια κόλαση και ακόμη δεν αισθάνομαι κανονικός άνθρωπος, όμως ευχαριστώ τον Αλλάχ γιατί με κράτησε στη ζωή και γιατί με προφύλαξε από σωματικές και ψυχικές διαταραχές, όπως πολλοί από τους φίλους μου», προσθέτει.

Όπως εξηγεί «στο Γουαντάναμο, χρησιμοποιούν πολύ σκληρές τεχνικές βασανισμού. Μας εμπόδιζαν να κοιμηθούμε επί τουλάχιστον τέσσερις νύκτες στη σειρά, δεν μας έδιναν να φάμε παρά μόνον ένα μπισκότο την ημέρα, και μας άφηναν να κοιμόμαστε έξω στο κρύο χωρίς κουβέρτα, και για άλλους κρατουμένους-ακόμη χειρότερα-υπήρχαν βασανιστήρια με ηλεκτρισμό και ξύλο», ενώ υποστηρίζει πως οι αμερικανικές αρχές ουδέποτε του είπαν ποιες κατηγορίες τον βάραιναν.

Ο Μπάρε και άλλος ένας Σομαλός, ο 45χρονος Οσμάιλ Μοχάμεντ Αράλε, συμπεριλαμβάνονταν στην ομάδα από 12 κρατουμένους στο Γουαντάναμο, που επέστρεψαν στις πατρίδες τους το Σαββατοκύριακο μετά την αποφυλάκισή τους από τις αμερικανικές αρχές.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: