H τσουκνίδα ανήκει στην οικογένεια των κνιδοειδών, από την οποία έχουν λάβει το όνομά τους οι κνιδώσεις. «Ένοχοι» γι’ αυτό είναι κυρίως δύο βασικά συστατικά που περιέχονται στις τρίχες του φυτού (η τσουκνίδα είναι χνουδωτό φυτό, το οποίο στο σύνολό του καλύπτεται από τρίχες): Πρόκειται για την ισταμίνη και το φορμικό οξύ, που απελευθερώνονται με την αφή και προκαλούν αίσθημα καψίματος στο δέρμα. Οι τρίχες της τσουκνίδας, που είναι λεπτές μυτερές και μοιάζουν με τη βελόνα μιας σύριγγας, στο πάνω μυτερό άκρο είναι καλυμμένες με ένα εύθραυστο κυστίδιο, ενώ το κάτω άκρο είναι ελαφρώς διογκωμένο καθώς εκεί υπάρχουν δραστικές ουσίες. Όταν κάποιος αγγίζει την τρίχα, τότε η πίεση που ασκείται οδηγεί την τρίχα μέσα στο δέρμα, όπως ακριβώς μια σύριγγα.
Οι δραστικές ουσίες που απελευθερώνει η τρίχα στο δέρμα προκαλούν την ενόχληση που ακολουθεί το τσίμπημα της τσουκνίδας. Το άτομο που ξύνεται, προκαλεί μηχανικό ερεθισμό του δέρματος, με επακόλουθο την αναπαραγωγή του εξανθήματος και, αν και σπάνια, την επιμόλυνσή του.
Παραδοσιακά αντίδοτα στην φαγούρα που προκαλεί το άγγιγμα της τσουκνίδας, είναι:
Το πλύσιμο με νερό και σαπούνι.
Η εναπόθεση στο ερεθισμένο σημείο 2-3 φύλλων μολόχας.
Αλλαγή ρούχων. Είναι πιθανόν να έχουν μολυνθεί με τα «καυστικά» συστατικά της τσουκνίδας και να σας προκαλέσουν επαναμόλυνση.
Χρήση υγρού αλλά και στεγνού υφάσματος σε συνδυασμό, για να ανακουφίσετε τη φαγούρα.
Ιατρικά, ακολουθείται συμπτωματική θεραπεία με κάποιο αντιϊσταμινικό ή, σε σοβαρότερες περιπτώσεις, κορτικοστεροειδές.
Σύμφωνα με την ομοιοπαθητική, η φαγούρα θεραπεύεται με τσουκνίδα, γιατί η τσουκνίδα προκαλεί φαγούρα.
Rc-Cafe
Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009
Γιατί η τσουκνίδα προκαλεί φαγούρα;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου