Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

«Να μη χαθεί η τελευταία ευκαιρία»


Με μια δραματική έκκληση του επιστημονικού «οικοδεσπότη» της, του βραβευμένου με το Νομπέλ Ειρήνης προέδρου της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (ΙΡCC) Ρατζέντρα Πατσάουρι, προς τους συγκεντρωμένους αξιωματούχους, διπλωμάτες και επιστήμονες να μην απεμπολήσουν την «τελευταία και μεγαλύτερη ευκαιρία» για τον πλανήτη, γίνονται στην Κοπεγχάγη οι εργασίες της πολυσυζητημένης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι πώς θα μειωθεί το χάσμα μεταξύ ρητορικής και πραγματικότητας, το οποίο χαρακτηρίζει εδώ και περίπου δύο δεκαετίες τη συμπεριφορά των περισσοτέρων πολιτικών ηγετών απέναντι στο πρόβλημα, παρά τις φραστικές υποσχέσεις, τη συμμετοχή περισσοτέρων από 15.000 αντιπροσώπων από 192 κράτη στη διάσκεψη και το μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον.

«Τα στοιχεία είναι πλέον συντριπτικά. Ο κόσμος μας χρειάζεται άμεση δράση για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή» , τόνισε ο κορυφαίος ινδός επιστήμονας στην εισαγωγική του ομιλία.

«Ο χρόνος για τυπικές δηλώσεις τελείωσε. Ο καιρός για επαναδιατυπώσεις ήδη γνωστών θέσεων ανήκει στο παρελθόν» συμπλήρωσε με τη σειρά του, στο ίδιο κατεπείγον ύφος, ο έτερος κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ για το κλίμα Υβο ντε Μπερ. «Η Κοπεγχάγη θα πετύχει μόνον εάν αποδώσει σημαντικά και κυρίως άμεσα αποτελέσματα» είπε ο 55χρονος επικεφαλής της UΝFCC, της υπηρεσίας υπό την αιγίδα της οποίας διεξάγονται οι εργασίες της διάσκεψης.

Κάπως πιο αισιόδοξες ήταν οι τοποθετήσεις των άλλων κορυφαίων αξιωματούχων. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε μάλιστα «πολύ αισιόδοξος» για το ενδεχόμενο μιας άμεσης συμφωνίας. «Θα υπάρξει συμφωνία και πιστεύω ότι αυτή θα υπογραφεί από όλα τα μέλη του ΟΗΕ, γεγονός το οποίο θα είναι ιστορικό» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν στάθηκε ιδιαίτερα στην απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να συμμετάσχει αυτοπροσώπως στις τελικές εργασίες της διάσκεψης, τονίζοντας πως η εξέλιξη αυτή «στέλνει το μήνυμα ότι υπάρχει βούληση για μια σημαντική συμφωνία».

Η πρώτη εβδομάδα της κρίσιμης διάσκεψης δεν αναμένεται να «βγάλει ειδήσεις», αφού θα εστιαστεί κυρίως στις διαπραγματεύσεις για τις τελικές διατυπώσεις ενός «προσχεδίου εργασίας» μιας μη δεσμευτικής, όπως όλα δείχνουν, συμφωνίας. Πάνω σε αυτό το κείμενο θα «δουλέψουν», την ερχόμενη εβδομάδα, οι υπουργοί Περιβάλλοντος, με αποκορύφωμα τη Σύνοδο Κορυφής 65 αρχηγών-κρατών στις 17- 18 Δεκεμβρίου, στην οποία και θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

Σημείο-«κλειδί» του προσχεδίου παραμένει το χάσμα απόψεων μεταξύ αναπτυσσόμενων και αναπτυγμένων κρατών, με κύριο «αγκάθι» σε αυτή την κρίσιμη φάση την έγκριση ή μη της ίδρυσης ενός κοινού «ταμείου αρωγής», ύψους τουλάχιστον 10 δισ. δολαρίων, από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν οι φτωχότερες χώρες του πλανήτη για να συμμετάσχουν στη νέα «μετά Κιότο» ενεργειακή και περιβαλλοντική στρατηγική. Ενα ποσό που δεν θα είναι παρά η «μαγιά», αφού για τον σκοπό αυτό θα πρέπει θεωρητικά να δαπανηθούν από τις πλούσιες χώρες του πλανήτη εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια τα ερχόμενα χρόνια.

Πάντως, η ανησυχία της διεθνούς κοινής γνώμης για την κλιματική αλλαγή αυξάνεται συνεχώς. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Globescan σε 23 χώρες για λογαριασμό του ΒΒC, το 63% 24.000 και πλέον ερωτηθέντων χαρακτηρίζουν την κλιματική αλλαγή «πολύ σοβαρό πρόβλημα», έναντι μόλις 44% που είχαν την ίδια άποψη πριν από 11 χρόνια. Εχει μάλιστα ενδιαφέρον ότι σε ορισμένες χώρες, όπως η Βραζιλία και η Χιλή, η αγωνία είναι πλέον σχεδόν καθολική, με ποσοστά άνω του 85%, ενώ ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το βιομηχανικό «λόμπι» παραμένει πανίσχυρο, αγγίζει πλέον το 45%.

2 σχόλια:

Κακό Πουλί είπε...

Το beens on toast σερβιρίστηε!!! Καλημέρας σας!!

Aπολίτιστος είπε...

Γιαμ-γιαμ! Ουγκ Ουγκ!!!!
Καλημέρααααα!