Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Η Αγγλία ακολουθεί στα χνάρια της Ελλάδας


Οι ελπίδες πως η Βρετανία θα ακολουθούσε τα υπόλοιπα κράτη μέλη του G20 στην έξοδο από την οικονομική κρίση, αποδείχθηκαν φρούδες, καθώς το νόμισμα της χώρας καταρρέει, και οι οίκος Fitch προειδοποίησε για μια ακόμη φορά, πως η αδυναμία της Βρετανίας να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα, θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας.

Η απαισιόδοξη αυτή εικόνα της Βρετανίας στο κατώφλι του 2010, αποδεικνύει πως η τρέχουσα οικονομική ύφεση είναι πολύ βαθύτερη από την αντίστοιχη του 1980, και πολύ μεγαλύτερης διάρκειας από αυτήν της δεκαετίας του 1930.

Χθες βράδυ, ο Terry Smith της χρηματιστηριακής εταιρίας Tullett Prebon, είπε στο Sky News: «Θα έχουμε μια κρίση εμπιστοσύνης στη πιστωτική ικανότητα του Ην. Βασιλείου και θα αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού. Μπορεί μάλιστα ο κόσμος να αρχίσει να αποφεύγει το νόμισμά μας και να δούμε μια κρίση της στερλίνας…».

Ο οίκος Fitch ανέφερε πως η Βρετανία δεν είναι η μόνη που χρειάζεται «…να ορίσει αξιόπιστες και ισχυρές προτάσεις ώστε να στηρίξει την εμπιστοσύνη στα δημοσιονομικά της».

Η Γαλλία και η Ισπανία είναι σε παρόμοια θέση. Διάφοροι αναλυτές διευκρινίζουν πως, τα ισχυρά οικονομικά χαρτιά της Βρετανίας στη δεκαετία που κλείνει, όπως οι καταναλωτικές δαπάνες, τα ακίνητα, οι χρηματιστηριακές υπηρεσίες κλπ, έχουν πλέον καταλήξει να είναι δυσβάσταχτα βάρη. Ο οικονομολόγος James Knightley της ING, χαρακτηρίζει τη σημερινή κατάσταση ως «ένα μεγάλο hangover, μετά τη πιστωτική έκρηξη…».

Εν τω μεταξύ, η Standard & Poor προχώρησε στην υποβάθμιση της συλλογικής βαθμολογίας των τραπεζών της Βρετανίας. Τονίζοντας το μεγάλο χρεωστικό τους άνοιγμα, η εταιρία τοποθετεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας στο ίδιο επίπεδο με αυτά της Αυστρίας, της Πορτογαλίας και της Χιλής. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της : «Δεν θεωρούμε πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο να βρίσκεται ανάμεσα στα πιο σταθερά και με χαμηλούς κινδύνους τραπεζικά συστήματα του κόσμου, λόγω του ασθενούς οικονομικού περιβάλλοντος, τη ζημιά στο γόητρο της βιομηχανίας, και την όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση από κρατικά προγράμματα στήριξης».

Οι ειδήσεις αυτές αποτελούν ένα ακόμη χτύπημα στον Gordon Brown. Όπως όλα δείχνουν, τα μέτρα ανάκαμψης που παρουσίασαν οι Εργατικοί, όχι μόνο δεν έβγαλαν τη χώρα από την ύφεση, αλλά προκάλεσαν απόλυτο χάος στα δημοσιονομικά της.

Χθες μάλιστα, η αγγλική στερλίνα έπεσε έναντι του δολαρίου στο $1.60, το χαμηλότερο μέγεθος εδώ και δυο μήνες. Αυτό που προκαλεί μια ελάχιστη παρηγοριά είναι ότι οι απώλειες του βρετανικού ΑΕΠ είναι αμυδρά μικρότερες από ότι αναμένονταν. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, η απόδοση του Η.Β. έχει πέσει κατά 6.03% από την αρχή της ύφεσης του 2008, ελαφρώς δηλαδή χειρότερα από τη κρίση του 1979-81.

Αντιθέτως, η αμερικανική οικονομία επεκτάθηκε 0.6% στο τελευταίο τρίμηνο. Όπως λέει ο οικονομολόγος Jonathan Loynes, της Capital Economics «…η Βρετανία μοιάζει πλέον πολύ αδύναμη σε σχέση με τους κύριους ανταγωνιστές της».

Δεν υπάρχουν σχόλια: