Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Τέσσερα νεκρά δελφίνια με εμφανή τραύματα από καμάκι στη Λέσβο


Τέσσερα νεκρά δελφίνια με εμφανή τραύματα από καμάκι στην κάτω γνάθο έχουν εντοπιστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα μόνο στις ακτές της Λέσβου. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 12 Μαΐου στην ακτή κάτω από τον Λόφο του Πανεπιστημίου στη Μυτιλήνη, φοιτητές εντόπισαν νεκρό ζωνοδέλφινο μήκους 1,57μ.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται αρκετοί θάνατοι ζωνοδέλφινων στη Μεσόγειο. Οι θάνατοι αυτοί οφείλονται είτε σε αρρώστιες , είτε σε ανθρωπογενείς αιτίες. Η κυριότερη απ’ αυτές είναι η μόλυνση των θαλασσών. Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που πιστεύουν ότι η έλλειψη τροφής οδηγεί τα δελφίνια όλο και πιο κοντά στις ακτές αλλά και στα δίκτυα των αλιέων όπου και προκαλούν αρκετές ζημιές. Έτσι φαίνεται ότι η θανάτωσή τους έχει μετατραπεί σε μια απεχθή πρακτική.

Τα ζωνοδέλφινα είναι προστατευόμενα είδη και σύμφωνα με τον κ. Θ. Τσιμπίδη από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου «Αρχιπέλαγος», είναι άμεση η δημιουργία ενός φορέα, με παραρτήματα στα μεγάλα νησιά τουλάχιστον, ο οποίος θα παρακολουθεί την πορεία του πληθυσμού των θαλάσσιων θηλαστικών και θα καταγράφει παρόμοια περιστατικά, αφού ο κίνδυνος αφανισμού για ορισμένα είδη είναι μεγάλος.

koinidrasi

Δεν υπάρχουν σχόλια: