Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Νεκρή και άλλη αρκούδα στην Εγνατία!!

Νεκρή και άλλη αρκούδα στην Εγνατία

Δεν έχουν τέλος τα ατυχήματα με τις αρκούδες στην Εγνατία Οδό, επιβεβαιώνοντας την δυσκολία των υπευθύνων του αυτοκινητόδρομου να περιφρουρήσουν το δρόμο.

Μια ενήλικη θηλυκή αρκούδα βάρους 80 κιλών, είναι το δέκατο θύμα για φέτος, η οποία ξεψύχησε στον κάθετο άξονα της Εγνατίας «Σιάτιστα Κρυσταλλοπηγή» την προηγούμενη Κυριακή.

Το θηλαστικό δεν μπόρεσε να περάσει πάνω από την υποτυπώδη περίφραξη και στην προσπάθειά του να διασχίσει το οδόστρωμα χτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα στο ύψος του κόμβου του Μικρόκαστρου όπου εγκλωβίστηκε και κατέληξε.

Κατά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή του ατυχήματος κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου, διαπιστώθηκε πως ο φράχτης έχει παραβιαστεί σε 35 σημεία! Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ΑΡΚΤΟΥΡΟ τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία σημειώθηκαν στο συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητόδρομου, στο οποίο εκτός από την ανεπάρκεια της περίφραξης δεν έχει προβλεφθεί η κατασκευή ειδικών περασμάτων για την αρκούδα και την πανίδα γενικότερα και δεν υπάρχει η κατάλληλη σήμανση που να προειδοποιεί τους οδηγούς να ελαττώσουν ταχύτητα.

Είναι θέμα τύχης το ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε θρηνήσει και ανθρώπινα θύματα

Αγανάκτηση προκαλεί η κατάσταση και στις δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες διαπιστώνουν πως κάθε προσπάθεια για ενεργοποίηση των αρμόδιων αρχών, αντικατάσταση της περίφραξης και λήψη άλλων συνοδευτικών μέτρων για την αποφυγή ατυχημάτων πέφτει διαρκώς στο κενό. ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ, με την υποστήριξη και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων, έστειλαν την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου κοινό υπόμνημα προς τα αρμόδια υπουργεία, επισημαίνοντας για πολλοστή φορά το πρόβλημα θανάτωσης και απομόνωσης της άγριας πανίδας στη ζώνη του κάθετου άξονα της Εγνατίας οδού στην Καστοριά. Το συγκεκριμένο υπόμνημα είναι το τρίτο το οποίο κατατίθεται για το συγκεκριμένο ζήτημα μέσα στο 2009.

Τέλος, άλλη μια νεκρή αρκούδα βρέθηκε στο χωριό Πτελέα του Ν. Καστοριάς, σε προχωρημένη αποσύνθεση, γεγονός που δεν επιτρέπει την εξακρίβωση της αιτίας θανάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: