Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Υγιεινό παγωτό στα σκαριά !










Το όνειρο πολλών, μικρών και μεγάλων, θα ήταν η απόλαυση χωρίς ενοχές ενός παγωτού που δεν θα είναι ανθυγιεινό όπως τα σημερινά αλλά, αντίθετα, που θα κάνει καλό στην υγεία, επειδή θα περιέχει ωφέλιμα και θρεπτικά συστατικά. Αυτό το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Εάν η ομάδα ερευνητών, υπό τον καθηγητή Χημείας Τροφίμων Ίνγκολφ Γκρούεν του πανεπιστημίου του Μισούρι-Κολούμπια, σύμφωνα με το Live Science, πετύχει το φιλόδοξο σχέδιό της, τότε το παγωτό τους αναμένεται να γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές.

Οι ερευνητές προσπαθούν να εμπλουτίσουν το παγωτό κυρίως με διαιτητικές ίνες, αντιοξειδωτικά (προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι λεγόμενες ελεύθερες «ρίζες») και προβιοτικά (εντερικά βακτήρια που βοηθάνε στην πέψη).

Οι επιστήμονες ευελπιστούν να έχουν έτοιμο ένα δοκιμαστικό παγωτό μέσα σε έξι μήνες, ενώ υπολογίζουν ότι σε περίπου δύο χρόνια ένα τέτοιο παγωτό μπορεί να βγει στην αγορά. Ωστόσο, όπως και οι ίδιοι οι ερευνητές παραδέχονται, όταν το παγωτό φθάσει στα καταστήματα δεν θα πρέπει οι καταναλωτές να εγκαταλείψουν την υγιεινή διατροφή τους με φρούτα και λαχανικά και να… το ρίξουν μόνο στα παγωτά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι αγοράζουν κάτι για να φάνε, είτε γιατί τους αρέσει η γεύση, είτε γιατί το θεωρούν καλό για την υγεία τους. Αν κάτι συνδυάζει και τα δύο, τότε ακόμα καλύτερα.

Πάντως οι αμερικανοί ερευνητές προβλέπουν ότι το υγιεινό παγωτό τους, όταν θα είναι έτοιμο, δεν θα έχει άσχημη γεύση, αλλά πιθανότατα δεν θα έχει και την υπέροχη γεύση που θέλει κανείς να έχει ένα παγωτό. Παρόλα αυτά ευελπιστούν πως οι καταναλωτές θα το προτιμήσουν.

Ο στόχος δεν είναι πάντως εύκολο να επιτευχθεί, επειδή οι νέες υγιεινές ουσίες που πρέπει να προστεθούν έχουν συχνά πικρή ή δυσάρεστη γεύση και επιπλέον επηρεάζουν την υφή του παγωτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: