Τι διαφορά έχει ένα αυθεντικό ...γαϊδούρι από ένα μεταλλαγμένο γαϊδούρι;
Το αυθεντικό γαϊδούρι είναι τετράποδο, αποτελεί υπόδειγμα και παράδειγμα χαρακτήρα και ανθρώπινων σχέσεων, διακρίνεται στην εργατικότητα κι έχει γράψει ιστορία ως σύμβολο μεγαλοπρέπειας για βασιλείς και θεούς στους πολιτισμούς της ανατολής. Ατυχώς, ζει λιγότερο από το μεταλλαγμένο γαϊδούρι και απειλείται, ως είδος, με εξαφάνιση από την ελληνική επικράτεια.
Το μεταλλαγμένο γαϊδούρι είναι δίποδο: Αποτελεί τον ορισμό του παλιοχαρακτήρα, από ανθρώπινες σχέσεις γνωρίζει όσα εμείς από ...πυρηνική φυσική, με την εργατικότητα ποτέ δεν τα πήγαινε καλά κι έχει γράψει τη δική του ιστορία στον πολιτισμό του σύγχρονου, νεοελληνικού ωχαδερφισμού. Κατά μυστήριο τρόπο, ζει και βασιλεύει αιωνίως και πολλαπλασιάζεται με φρενήρεις ρυθμούς.
Ναι, δυστυχώς, είναι πλέον επιβεβαιωμένο και επιστημονικά: Στην Ελλάδα απειλούνται με εξαφάνιση τα ...λάθος γαϊδούρια.
Το είπε ο επίκουρος καθηγητής στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ, Γιώργος Αρσένος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ: Είπε ότι ο όνος - γομάρι, γαϊδούρι ή απλά ο κοινός γάιδαρος (Equus asinus) - παρουσιάζει δραματική συρρίκνωση στον πληθυσμό του. Το 1950, λέει, υπήρχαν στην Ελλάδα 508.000 γαϊδούρια, το 1995 μειώθηκαν σε 95.000, ενώ σήμερα έχουν διασωθεί λιγότερα από 16.000. Και είπε ακόμη ότι αποτελεί πλέον επιστημονικό στοίχημα για την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ να εντοπίσει, να καταγράψει και να διασώσει τους εναπομείναντες πληθυσμούς των συμπαθών, αυθεντικών όνων της Ελλάδας.
Οχι, για τους άλλους, τους μεταλλαγμένους όνους – γομάρια, γαϊδούρια, ή απλώς κοινούς γαϊδάρους – δεν είπε τίποτα. Ούτε για το πώς θα σταματήσει ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός τους είπε κάτι – ούτε για τον «ονειδισμό» της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας είπε τίποτα. Διότι προφανώς, έχει και η κτηνιατρική επιστήμη τα όριά της...
Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009
Απειλούνται με εξαφάνιση τα ...λάθος γαϊδούρια!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
ΤΑ ΔΙΟΠΟΔΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ; ΑΝΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΧΑΘΗΚΕ Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ
Δημοσίευση σχολίου