Αντιδράσεις προκαλεί το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, θα αποζημιωθούν με χιλιάδες ευρώ. Το συνολικό κόστος φτάνει τα 80 εκατομμύρια ευρώ.
Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη δήλωσε ότι το ποσό θα επιβαρύνει τον ΟΛΠ και όχι το δημόσιο. Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε τη ρύθμιση «εξωφρενική» και καταλόγισε την ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία είχε ψηφίσει τον σχετικό νόμο. Κατά της ρύθμισης τάχθηκε και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης και από θέση αρχής, όπως είπε.
Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος είπε στη Βουλή ότι τις αποζημιώσει δεν μπορούν να τις καταβάλουν τα ασφαλιστικά ταμεία. «Δεν υπάρχει περίπτωση επιβάρυνσης των ταμείων από την κυβέρνηση αυτή. Τα ταμεία μας δεν αντέχουν άλλες επιβαρύνσεις. Και είμαι σαφής και συγκεκριμένος. Ας πληρώσουν οι Κινέζοι ό,τι είναι να πληρώσουν. Τα ταμεία δεν έχουν να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ», δήλωσε ο υπουργός.
Ακόμα, ο πρώην υφυπουργός Γ. Γιακουμάτος είπε πως είναι αδιανόητο όταν το Ασφαλιστικό είναι υπό κατάρρευση να κάνουμε εθελούσια έξοδο, χαρακτηρίζοντας παράλογο το κόστος του προγράμματος. «Ήρθε η Κόσκο και αμέσως 85 εκατ. ευρώ εθελούσια. Ζούμε σε χώρα του παραλόγου (To πρώτο σωστό που ακούμε απο βουλευτή) και φοβούμαι πως η κυβέρνηση κινείται στα όρια του παραλόγου», ανέφερε.
Ο Κώστας Κιλτίδης (ΝΔ) ανέφερε επίσης ότι δεν είναι δυνατό να ιδιωτικοποιείται μια εταιρεία και το κόστος να το πληρώνει η Ασφάλιση. Ο Κυριάκος Βελόπουλος (ΛΑΟΣ) τόνισε ότι το ασφαλιστικό καταρρέει και ρώτησε αν γίνεται δεκτό να δοθούν 85 εκατ. ευρώ για συνταξιοδότηση των λιμενεργατών κι ανθρώπων που εργάζονται 25 χρόνια. «Έλεος για την ίδια τη λογική», κατέληξε.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Γ. Ανωμερίτης, ο οποίος ήρθε σε συμφωνία με τους εργαζόμενους στον οργανισμό και έλυσαν την απεργία τους, είπε ότι η ρύθμιση για τις αποζημιώσεις είναι απόρροια του νόμου που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση της ΝΔ το 2008. «Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε τη σύμβαση παραχώρησης με την κινεζική COSCO και να μην εφαρμόσουμε το μέρος της σύμβασης που προβλέπει την εθελουσία έξοδο με αποζημιώσεις», δήλωσε.
Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής:
1. Η Σύμβαση Παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων από τον ΟΛΠ ΑΕ στην ΣΕΠ ΑΕ (Cosco) βάση του Ν. 3755/2009 προϋπόθετε την αποχώρηση εθελουσίως μέρους του προσωπικού του ΟΛΠ. Για το σκοπό αυτό ψηφίστηκε νόμος για την εθελουσία έξοδο στον ΟΛΠ (Ν. 3654/2008). Επομένως η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για την εθελουσία έξοδο από τον ΟΛΠ σήμερα, δεν αποτελεί προϊόν διαπραγματεύσεων μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης ΟΛΠ, αλλά εφαρμογή διατάξεων νόμου, τον οποίο ψήφισε το 2008 η προηγούμενη κυβέρνηση.
2. Βάσει του άρθρου 7 του κεφ. Β΄του νόμου αυτού (Ν.3654/2008) το κόστος εθελουσίας βαρύνει τον ΟΛΠ. Επομένως όχι μόνο τα Ταμεία δεν επιβαρύνονται, αλλά αντιθέτως θα εισπράξουν το σύνολο των εσόδων τα οποία προβλέπονται κατά την περίοδο της πρόωρης συνταξιοδότησης ενός εκάστου εργαζομένου.
3. Η εθελούσια δεν αφορά τους "300 λιμενεργάτες". Αφορά το σύνολο του προσωπικού το οποίο θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει (ηλικία και ένσημα) δικαίωμα συνταξιοδότησης και εθελουσίως να συνταξιοδοτηθεί κατά την επόμενη πενταετία. Μέχρι σήμερα έχουν υποβάλει αίτηση 47 εργαζόμενοι.
4. Σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη η οποία συντάχθηκε το 2008, η πληρωμή συντάξεων και εισφορών για όλους τους δυνητικά δικαιούμενους ανέρχεται σε 56 εκατ. ευρώ και η ωφέλεια λόγω μη καταβολής μισθών, υπερωριών κλπ σε 67 εκατ. ευρώ.Επομένως από την εθελουσία έξοδο προκαλείται μεσοπρόθεσμα θετικό υπόλοιπο για τον ΟΛΠ 11 εκατ. ευρώ.
5. Το όποιο κόστος επιβάρυνσης του ΟΛΠ υπερκαλύπτεται από το ετήσιο τίμημα (ενοίκια) της Cosco ύψους 25,3 εκατ. ευρώ και την υπεργολαβία ύψους 4,6 εκατ. ευρώ.
6. Το κόστος της εθελούσιας αποτελείται από τα ποσά των συντάξεων και των εισφορών και μόνο.Επομένως οι εργαζόμενοι εκτός το δικαιούμενο από το Επικουρικό τους εφάπαξ, θα λαμβάνουν μόνο τη σύνταξή τους βάσει του Ν. 3654/2008 κατά το χρόνο της πρόωρης συνταξιοδότησής τους (από 1 έως και 5 χρόνια). Το μεγάλο κόστος της εθελουσίας που είναι οι εισφορές θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τον ΟΛΠ χωρίς επιβάρυνση των Ταμείων και του Δημοσίου.
Ολα όσα αναφέρονται ως οικονομικά μεγέθη και ως επιβαρύνσεις του δημοσίου είναι ανακριβή. Η διοίκηση του ΟΛΠ και τα συνδικάτα των εργαζομένων συμφώνησαν σε μια διαδικασία εργασιακής ειρήνης με βάση τα νέα δεδομένα, τα οποία προέκυψαν από τη Σύμβαση Παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ στην Cosco και το νέο επιθετικό επενδυτικό πρόγραμμα έργων του ΟΛΠ.
Η εθελουσία έξοδος του Ν.3645/2008 δεν αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης και προσθήκης νέων όρων, διότι οι όροι εμπεριέχονται σε νόμο του Κράτους.
tvxs
Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009
Αντιδράσεις για την εθελουσία στον ΟΛΠ! Που θα βρούμε 80εκ οεο;;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου