Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Τα "Οσκαρ" τεχνολογίας για το 2009!!!



Το αμερικανικό περιοδικό «Popular Science», που εδώ και ενάμιση σχεδόν αιώνα υπηρετεί την εκλαΐκευση της τεχνοεπιστήμης, προχώρησε και φέτος στον παραδοσιακό απολογισμό των σημαντικότερων τεχνολογικών καινοτομιών που πραγματοποιήθηκαν τη χρονιά που οδεύει προς το τέλος της.
Οι κριτές των φετινών «βραβείων» ξεχώρισαν 50 αντικείμενα από 10 τεχνολογικούς τομείς αιχμής: Διάστημα, Ιατρική, υπολογιστές, περιβάλλον, αυτοκίνητο, οικιακά εργαλεία, γκάτζετ, συστήματα ασφαλείας, οικιακή ψυχαγωγία, αναψυχή.

Και από αυτά επέλεξαν τα 10 πιο σημαντικά, τα οποία και παρουσιάζουμε σήμερα.
Για περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.popsci.com/bown/2009

Ιατρική

Την πρώτη θέση στον κατάλογο των τεχνολογικών καινοτομιών του 2009 καταλαμβάνει, και όχι αδικαιολόγητα, το ηλεκτρονικό στηθοσκόπιο 2.0 Littman 3200, της εταιρείας 3Μ. Το πρωτοποριακό αυτό εργαλείο μεταδίδει μέσω bluetooth τον καρδιακό παλμό του ασθενούς απευθείας στον υπολογιστή του γιατρού, ο οποίος χάρη σε ένα ειδικό λογισμικό έχει αμέσως στη διάθεσή του μια γραφική παράσταση της καρδιακής λειτουργίας. Αυτό ισοδυναμεί με μια τεράστια εξοικονόμηση χρόνου κατά την πραγματοποίηση της ιατρικής διάγνωσης, γεγονός που ενδέχεται να έχει αποφασιστική σημασία για την υγεία των ασθενών. Αν μάλιστα η χρήση του στηθοσκοπίου αυτού γενικευτεί, εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν περί τα 9,4 δισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί σήμερα σε δαπάνες για υπερηχογραφήματα και ηλεκτροκαρδιογραφήματα. Η τιμή του ανέρχεται στα 800 δολάρια.

Διάστημα
Φετινός «νικητής» είναι το τηλεσκόπιο Κέπλερ της NASA που τέθηκε σε τροχιά τον Μάρτιο του 2009 με αποστολή να εξερευνήσει τον Γαλαξία μας και τα 100 χιλιάδες και πλέον αστέρια που τον αποτελούν προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν πλανήτες παρόμοιοι με τη Γη. Ο δορυφόρος, επονομαζόμενος και «κυνηγός εξωγήινων», θα παραμείνει σε τροχιά για τρία χρόνια «παρατηρώντας» με ένα ισχυρό φωτόμετρο αστέρια που απέχουν από 600 έως 3.000 έτη φωτός από τη Γη με την ελπίδα να συλλάβει ακόμη και την πιο ασθενή φωτεινή ένδειξη. Αν η ένδειξη αυτή επαναληφθεί τρεις φορές μέσα στο διάστημα της τριετίας, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα προέρχεται από κάποιον μακρινό πλανήτη. Και αν το αστέρι έχει περίπου τις ίδιες διαστάσεις με τον δικό μας Ηλιο, δεν αποκλείεται να αποτελεί το κέντρο ενός ηλιακού συστήματος πλανητών. Οι επιστήμονες μάλιστα δεν αποκλείουν ορισμένοι από αυτούς να αποδειχτούν κατοικήσιμοι.

Περιβάλλον
Το πρώτο βραβείο στον τομέα απονέμεται στη «Thiol-SAMMS», μια κοινή καθαριστική σκόνη με θαυματουργές ιδιότητες: καθαρίζει το μολυσμένο νερό από τοξικές ουσίες, όπως π.χ. ο υδράργυρος, με πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από οποιαδήποτε άλλη υπαρκτή μέθοδο καθαρισμού. Πρόκειται για μια χημική ένωση με βάση το πυρίτιο, κάθε κόκκος της οποίας συμπεριφέρεται σαν σφουγγάρι που απορροφά τους μολυσματικούς παράγοντες. Εχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία για τον καθαρισμό πετρελαιοκηλίδων και υδάτων μολυσμένων από ανθρακωρυχεία.

Υπολογιστικά συστήματα
Ο Wolfram Alpha είναι η τελευταία λέξη στις μηχανές αναζήτησης στο Διαδίκτυο. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης, τύπου Google, που λειτουργούν με λέξεις-κλειδιά, ο Wolfram Alpha είναι μια «σημασιολογική μηχανή»: μπορεί να απαντάει σε ερωτήσεις διατυπωμένες σε φυσική γλώσσα, λύνοντας άμεσα αρκετές από τις απορίες μας, εκτός βέβαια από τις πιο ουσιαστικές, τις υπαρξιακές ή τις μεταφυσικές.

Αυτοκίνητο
Τα υβριδικά αυτοκίνητα αποτελούν τη νέα πρόταση μιας αυτοκινητοβιομηχανίας που παράγει οχήματα λιγότερο ρυπογόνα και πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Πρόκειται για αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν δύο κινητήρες: έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης και έναν ηλεκτροκινητήρα. Για τη συνδυασμένη λειτουργία τους όμως είναι απαραίτητη η ύπαρξη μπαταριών, γεννήτριας και μετασχηματιστή, που καταλαμβάνουν μεγάλο όγκο στο όχημα. Το μοντέλο S400 Bluehybrid της Μερσεντές θεωρείται υπόδειγμα στο είδος του, καθώς καταφέρνει να συνδυάσει μέγιστη απόδοση (300 ίππων) και μειωμένη κατανάλωση, χωρίς επιπλέον να υστερεί σε κομψότητα. Ο εξαιρετικά μικρών διαστάσεων ηλεκτρικός κινητήρας του, που λειτουργεί με μπαταρίες λιθίου, και ο βενζινοκίνητος V6 «συστεγάζονται» αρμονικά κάτω από το καπό της μηχανής, αφήνοντας τελείως ελεύθερο τον χώρο των αποσκευών. Χαρακτηριστικά που φαίνεται να δικαιολογούν την ιδιαίτερα «τσουχτερή» τιμή του: 88 χιλιάδες δολάρια (περί τα 60 χιλιάδες ευρώ!).

Οικιακά εργαλεία
Για τους λάτρεις των χειροποίητων κατασκευών, η Bosch δημιούργησε μια νέα γενιά εργαλείων, που βασίζονται στην προηγμένη τεχνολογία Full Force. Τα εργαλεία αυτά έχουν το πλεονέκτημα να είναι ελαφρύτερα, πολύ πιο εύχρηστα και ταυτόχρονα ισχυρότερα και μεγαλύτερης ακρίβειας από τα παραδοσιακά.

Οικιακή ψυχαγωγία
Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια εικονική βράβευση, αφού το προϊόν δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη. Σύμφωνα με κάποιες αόριστες φήμες, τον Νοέμβριο του 2010 πρόκειται να κάνει την εμφάνισή της στην αγορά η νέα παιχνιδομηχανή της Microsoft, η οποία θα διαδεχθεί την κονσόλα «Xbox 360». Θα ονομάζεται Natal και θα επιτρέπει στον χρήστη απόλυτη ελευθερία κινήσεων, αφού δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιεί τηλεχειριστήριο. Μια πανίσχυρη μικροκάμερα θα καταγράφει την παραμικρή κίνηση του σώματος του παίκτη και θα την «μεταφράζει» σε ψηφιακή εικόνα. Σχετικά βίντεο με επίδειξη του προϊόντος υπάρχουν στο Youtube, πληκτρολογώντας τη λέξη-κλειδί «Project Natal».

Gadgets
Η πρόοδος στον τομέα της ψηφιακής φωτογραφίας είναι αλματώδης. Φέτος την πρώτη θέση καταλαμβάνει η φωτογραφική μηχανή «Canon EOS 5d Mark ΙΙ». Διόλου αμελητέα είναι τα τεχνικά της χαρακτηριστικά: ανάλυση στα 21 megapixel, δυνατότητα συνεχούς λήψης με ταχύτητα 3,9 καρέ/δευτ., δυνατότητα λήψης βίντεο Full HD, εικόνες jpeg, μηδέν θόρυβος, εκπληκτική εργονομία, σώμα της μηχανής από κράμα μαγνησίου. Κατέχει όμως και ακόμη μία ιστορική πρωτιά: είναι η πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή που χρησιμοποιήθηκε για να τραβηχτούν οι επίσημες φωτογραφίες ηγέτη κράτους, του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα. Στην Ελλάδα η τιμή της είναι περίπου 2.300 ευρώ.

Ασφάλεια κτιρίων
Ονομάζεται «Χ-flex» και χάρη στο κέβλαρ, ένα εξαιρετικά ανθεκτικό συνθετικό υλικό που χρησιμοποιείται και για την κατασκευή αλεξίσφαιρων γιλέκων, η αλεξίσφαιρη επένδυση τοίχου μπορεί να κρατήσει όρθιο έναν τοίχο που δέχεται μια τεράστια εξωτερική δύναμη κρούσης, όπως αυτή μιας μπάλας κατεδάφισης ή ενός πυροβόλου όπλου. Ο αμερικανικός στρατός συνεργάστηκε για τη δημιουργία της με την κατασκευάστρια εταιρεία Berry Plastics, έχοντας κατά νου να χρησιμοποιήσει αυτή την επένδυση για την προστασία των στρατιωτικών εγκαταστάσεών του στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Παράλληλα η εταιρεία ετοιμάζει ήδη μια «έκδοση» η οποία θα αρχίσει να διατίθεται και στο εμπόριο από το νέο έτος.

Αναψυχή
Το πρώτο βραβείο σε αυτό τον τομέα δόθηκε σε ένα υπερπολυτελές -και πανάκριβο- θαλάσσιο σκούτερ, το τζετ σκι «Sea-Doo GTX Limited iS 255». Διαθέτει πανίσχυρο κινητήρα, εργονομικά καθίσματα τριών θέσεων, διαδραστική οθόνη υγρών κρυστάλλων και πολλά άλλα πολυτελή αξεσουάρ. Ο σημαντικότερος όμως τεχνολογικός νεοτερισμός του, που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα θαλάσσια σκάφη, είναι τα φρένα του. Ενώ τα θαλάσσια σκάφη φρενάρουν με καθυστέρηση λόγω αδρανείας, το βραβευμένο σκούτερ έχει ενσωματωμένο υπολογιστικό σύστημα το οποίο σταματά τον κινητήρα και ενεργοποιεί ένα σύστημα πτερυγίων που επιτρέπουν στο σκούτερ να φρενάρει γρήγορα (αν τρέχει με 80 χλμ. την ώρα ακινητοποιείται στα 30 μέτρα και όχι στα 60, όπως ένα κοινό θαλάσσιο σκούτερ).

RADAR

2 σχόλια:

ELENI είπε...

ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ είπε...

Όσες μολότοφ πέσανε εις την Αθήνα
λίγο πριν εφέτος,
τόσες ευχές σας εύχομαι
και δια το καινούριο έτος