Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Προβλέψεις για το 2009 που διαψεύσθηκαν παταγωδώς!

Δυο από τις πιο αποτυχημένες προβλέψεις που έγιναν σχετικά με το 2009, σύμφωνα με το Foreign Policy.

1-«Αν και η ακριβής επίπτωση από την φθινοπωρινή έξαρση της γρίπης Η1Ν1, είναι δύσκολο να προβλεφθεί, ένα πιθανό σενάριο είναι πως η επιδημία μπορεί: να προκαλέσει τη μόλυνση 30-50% του πληθυσμού των ΗΠΑ μέσα στο φθινόπωρο και το χειμώνα του 2009… να οδηγήσει μέχρι και σε 1.8 εκατομμύρια εισαγωγές σε νοσοκομεία στη διάρκεια της επιδημίας… και να προκαλέσει μεταξύ 30.000 και 90.000 θανάτων στην Αμερική».

Από την Επίσημη Έκθεση του Συμβουλίου Επιστημών και Τεχνολογίας προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ (7/7/09).

Αν και οι επιστημονικοί σύμβουλοι του προέδρου Ομπάμα ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί στη διατύπωση τους, πως μια ακριβής πρόβλεψη των επιπτώσεων του Η1Ν1 δεν μπορεί να γίνει, εν τούτοις δεν παρουσίασαν καμιά άλλη πιθανή επίπτωση πέραν αυτής του παραπάνω σεναρίου. Τα μαύρα μαντάτα, κυρίως το ποσοστό 50% των μολύνσεων, διαδόθηκαν ευρέως από τα αμερικανικά και παγκόσμια ΜΜΕ. Η αλήθεια αποδείχθηκε αρκετά πιο ήπια. Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, στη διάρκεια του φετινού φθινοπώρου, υπήρξαν μόνο 33.490 επιβεβαιωμένες εισαγωγές σε νοσοκομεία, 1.445 θάνατοι, και 56.410 συνολικά περιπτώσεις γρίπης όλων των τύπων, έως την 5/12/09. Σίγουρα ήταν μια άσχημη χρονιά όσον αφορά σε περιστατικά γρίπης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν τόσο επικίνδυνη, όσο προέβλεψαν οι ειδικοί. Στη διάρκεια μάλιστα του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, τα περιστατικά γρίπης, σημείωσαν ύφεση.

2-«Αν δεν δράσουμε αμέσως, σας εγγυώμαι πως μέσα στην επόμενη δεκαετία, ένα κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς, που μισεί τη δημοκρατία και που βλέπει την Αμερική ως τον πρωταρχικό του αντίπαλο, θα κυριαρχήσει επί του κρατιδίου του Παναμά, και έτσι θα κυριαρχήσει και επί της διώρυγας του Παναμά, που αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά στρατηγικά σημεία της υφηλίου».

Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Dana Rohrabacher (Καλιφόρνια) 7/12/99

Ο Rohrabacher έκανε αυτή τη κινδυνολογική πρόβλεψη στη διάρκεια συζήτησης στην αμερικανική γερουσία με αφορμή την παράδοση της διώρυγας στον Παναμά, εκ μέρους των ΗΠΑ. Ο συνάδελφός του και διάσημο γεράκι, ο ναύαρχος ε.α. Thomas Moorer, προειδοποίησε επιπλέον, πως η Κίνα θα μεταφέρει κρυφά πυραύλους στο Παναμά, και θα χρησιμοποιήσει τη χώρα ως πλατφόρμα εξαπόλυσης επίθεσης επί των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η δεκαετία του Rohrabacher έφτασε αισίως στο τέλος της, και όλα παραμένουν ήσυχα στο …μέτωπο του Παναμά. Όσο δε για τη Κίνα, αυτή αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ…

FOREIGN POLICY

Δεν υπάρχουν σχόλια: