Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Κοπεγχάγη: Ψήφισμα 10 εκατ. ανθρώπων για κλιματική συμφωνία


Οι διοργανωτές της κλιματικής διάσκεψης δέχτηκαν ψήφισμα για δεσμευτική συμφωνία από τη διεθνή κοινότητα για κοινή δράση κατά της κλιματικής αλλαγής. Συμβολική η ομιλία του Ιβ ντε Μπουρ για τη μαρτυρία ενός 6χρονου παιδιού από την Ασία που έπεσε θύμα ενός κυκλώνα.

Ένα ψήφισμα που φέρει τις υπογραφές 10 εκατομμυρίων ανθρώπων απ' όλο τον κόσμο, οι οποίοι ζητούν να επιτευχθεί συμφωνία για το κλίμα μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, κατατέθηκε στους οργανωτές της συνόδου της Κοπεγχάγης από την εκστρατεία κινητοποίησης για το κλίμα TckTckTck, η οποία εκπροσωπεί περισσότερες από 200 οργανώσεις.

Το ψήφισμα παραδόθηκε στον πρωθυπουργό της Δανίας, Λαρς Λέκε Ράσμουσεν και στην υπουργό Κλίματος και πρόεδρο της συνόδου Κόνι Χέντεγκααρντ, καθώς και στον εκτελεστικό γραμματέα της Συνθήκης του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές (CNUCC), Ίβο ντε Μπερ.

Σύμφωνα με τους οργανωτές της προσπάθειας αυτής, ο αριθμός των υπογραφών δείχνει πόσο μεγάλη είναι η υποστήριξη του κόσμου στην επίτευξη συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή.

Η TckTckTck έστειλε επίσης στους τρεις αξιωματούχους μια μικρή κατασκευή από τουβλάκια Lego για να τους υπενθυμίσει «να εκμεταλλευτούν τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων», μετά τη δέσμευση των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ινδίας να συμβάλλουν προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. «Τα θεμέλια βρίσκονται εκεί, αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση», σημειώνει.

Η TckTckTck (μια ονομασία που επιλέχθηκε ώστε να θυμίζει το «τικ-τακ» του ρολογιού) ήταν μια πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace σε συνεργασία με άλλες 226 οργανώσεις σε όλο τον κόσμο.

Πατσάουρι: Αξιόπιστες οι κλιματιικές μελέτες

Απάντηση στους σκεπτικιστές σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη που υποστηρίζουν ότι έχουν παραποιηθεί τα επιστημονικά δεδομένα πάνω στα οποία βασίζεται ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών έδωσε ο πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) κ. Ρατζέντρα Πατσάουρι.

Η έκθεση της IPCC «βασίζεται σε μετρήσεις στις οποίες προχώρησαν πολλά ανεξάρτητα ινστιτούτα σε όλον τον κόσμο που δείχνουν σημαντικές αλλαγές στις χερσαίες περιοχές, στην ατμόσφαιρα, στους ωκεανούς και στις καλυμμένες από πάγο περιοχές της γής», είπε ο κ. Πατσάουρι. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η μελέτη «ελέγχθηκε εκτενώς και επανειλημμένα από ειδικούς και κυβερνήσεις», με 2.500 ειδικούς.

Μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα οποία εκλάπησαν από τις βάσεις δεδομένων στο Τμήμα Κλιματικής Αλλαγής στο University of East Anglia και αναρτήθηκαν ανά τον κόσμο σε μπλογκ δείχνουν ότι οι ερευνητές της κλιματικής αλλαγής συζήτησαν το ενδεχόμενο να μη λάβουν υπόψη ορισμένες επιστημονικές εργασίες στην έκθεση της IPCC, η οποία αποτέλεσε τη βάση για τις διετείς συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Όπως σημειώνει το Μπλούμπεργκ, σκεπτικιστές για τη συμμετοχή του ανθρώπου στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως το μέλος της επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας για το Περιβάλλον και τα Δημόσια Εργα κ. Μαρκ Μοράνο, επικαλούνται ότι τα μηνύματα αυτά είναι απόδειξη ύπαρξης συνομωσίας για τη χειραγώγηση των επιστημονικών ευρημάτων για την κλιματική αλλαγή. Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από την Οκλαχόμα κ. Τζέιμς 'Ινχοφ ζήτησε ακροάσεις για να εξακριβωθεί κατά πόσον αλλοιώθηκε έρευνα που χρηματοδοτήθηκε με χρήματα φορολογουμένων.

«Διαφανής και αντικειμενική» είναι η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, είπε ο κ. Πατσάουρι.

Ίβ Ντε Μπουρ: Tαχείες ενέργειες δράσης
Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που ξεκίνησε στην Κοπεγχάγη «δεν θα επιτύχει αν δεν ξεκινήσουν σημαντικές και άμεσες ενέργειες» την ίδια ημέρα που θα τελειώσουν οι εργασίες της συνόδου, εκτιμά ο υπεύθυνος του προγράμματος του ΟΗΕ για το κλίμα, Ιβ ντε Μπουρ.

Ο Ίβ Ντε Μπουρ ζητά από τους εκπροσώπους των 192 χωρών να εστιάσουν «στις χρήσιμες και ισχυρές προτάσεις που επιτρέπουν να ξεκινήσει γρήγορα η δράση» κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Οι αναπτυσσόμενες χώρες περιμένουν απελπισμένα χειροπιαστές και άμεσες ενέργειες» για την μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και για να προσαρμόσουν τις χώρες τους στα νέα κλιματικά δεδομένα, υπενθύμισε.

Ο Ίβ Ντε Μπουρ, εκτελεστικός γραμματέας της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Κλίμα, ξεκίνησε την ομιλία του διαβάζοντας τη μαρτυρία ενός 6χρονου παιδιού από την Ασία, θύματος ενός κυκλώνα που σκότωσε τους γονείς και τον μικρότερο αδερφό του.

Ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, από την μεριά του, δήλωσε ότι για τις δύο επόμενες εβδομάδες, «η ανθρωπότητα έχει καταθέσει τις ελπίδες της» στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης.

«Η κλιματική αλλαγή δεν γνωρίζει σύνορα. Δεν κάνει διακρίσεις. Μας επηρεάζει όλους. Κι αν είμαστε εδώ σήμερα, είναι επειδή είμαστε όλοι αποφασισμένοι να δράσουμε», υπογράμμισε ο Ράσμουσεν, η χώρα του οποίου προεδρεύει της διάσκεψης.

«Γνωρίζω ότι έχετε διαφορετικές απόψεις για το πλαίσιο και το περιεχόμενο της συμφωνίας», συνέχισε, ζητώντας μία συμφωνία «δίκαιη, αμερόληπτη, αποδεκτή από όλους», «αποτελεσματική και λειτουργική».

«Αυτή η συμφωνία που ζητάμε από όλους τους αρχηγούς κρατών να υπογράψουν θα επηρεάσει το σύνολο των κοινωνιών μας σε κάθε τους έκφανση», πρόσθεσε.

Μικρή είναι η απόσταση που χωρίζει τους διαπραγματευτές από την επίτευξη νέας συμφωνίας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ώστε να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Αισιοδοξία για συμφωνία

«Σε όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατη η επίτευξη μιας συμφωνίας στη Κοπεγχάγη λέμε ότι, απλά, κάνουν λάθος», δήλωσε ο επικεφαλής του Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP), κ. Έιτσιμ Στάινερ, καθώς συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Δανίας οι αντιπρόσωποι για τις συνομιλίες μεταξύ 7ης και 18ης Δεκεμβρίου που στόχο έχουν την επίτευξη συμφωνίας που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο. «Απέχουμε λίγο από την επίτευξη συμφωνίας», είπε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Στάινερ.

Η UNEP και ο Βρετανός ειδικός για το κλίμα σερ Νίκολας Στερν υποστηρίζουν, στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, ότι το χάσμα μεταξύ των προτεινόμενων μέχρι σήμερα μειώσεων των εκπομπών και αυτών που απαιτούνται για να αποφευχθούν τα χειρότερα έχει περιοριστεί σε λίγα δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο κόσμος πρέπει να στοχεύσει σε ανώτατο όριο εκπομπών 44 δισεκατομμυρίων μετρικών τόνων το χρόνο μέχρι το 2020. Στην έκθεση, διατυπώνεται επίσης η εκτίμηση ότι αν εκπληρωθούν πλήρως οι μέχρι σήμερα υποσχέσεις των χωρών, θα επαρκούν για μείωση των εκπομπών στα 46 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως.

Οι εκπομπές ανέρχονται σήμερα σε περίπου 47 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους, σύμφωνα με την έκθεση και χωρίς μειώσεις, θα ανέλθουν σε 55 ή και περισσότερα δισεκατομμύρια τόνους, ετησίως, το 2020.

Ο επικεφαλής της UNEP είπε ότι οι περαιτέρω μειώσεις των εκπομπών στις αερομεταφορές και τη ναυσιπλοΐα καθώς και η ευρύτερη χρήση των δασών για κατακράτηση διοξειδίου του άνθρακα μπορούν να συντελέσουν στην κάλυψη της απόστασης μεταξύ των υπεσχεθέντων και των αναγκαίων.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι έχει περιοριστεί σημαντικά η απόσταση μεταξύ της άποψης των επιστημόνων για το τι πρέπει να γίνει και των προτάσεων που βρίσκονται στο τραπέζι. «Μπορούμε να πούμε ότι απέχουμε λίγους γιγατόνους από την επίτευξη συμφωνίας στην Κοπεγχάγη, που θα θέτει στόχο τους 44 γιγατόνους το 2020».

Ο επικεφαλής της UNEP υποστηρίζει ότι ένα ρεαλιστικό νούμερο για το σημερινό χάσμα μεταξύ των δεσμεύσεων των 190 χωρών και του τι χρειάζεται στο τέλος της διάσκεψης για να θεωρηθεί αυτή επιτυχής είναι πιθανά γύρω στους 2 γιγατόνους.

«Αυτό δείχνει ότι, αν οι ηγέτες επιθυμούν να διαπραγματευθούν μια συμφωνία, έχουν τα μέσα να το κάνουν και να το κάνουν με τρόπο που να επιτρέψουν μια συμφωνία στο τέλος της Διάσκεψης στην Κοπεγχάγη», κατάληξε ο κ. Στάινερ.

Άρχισε σήμερα Δευτέρα στην Κοπεγχάγη η κρίσιμη σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα, με τη συμμετοχή χιλιάδων εκπροσώπων κρατών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, επιστημόνων και διεθνών οργανισμών.

Την ανάγκη να υπάρξουν σαφείς όροι και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ώστε ν' αποκτήσει η όποια συμφωνία επιτευχθεί νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα εντός του 2010, επισήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κοινοτικός επίτροπος Σταύρος Δήμας.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, θα μεταβεί στην Κοπεγχάγη την τελευταία και κρίσιμη ημέρα των διαπραγματεύσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευθεί για μειώσεις των εκπομπών ρύπων κατά 20% ως το 2020.

Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μία έκτακτη κατάσταση και εάν δεν συνδυασθούμε ώστε να αναλάβουμε αποφασιστική δράση οι κλιματικές αλλαγές θα καταστρέψουν τον πλανήτη, τονίζεται σε κοινό κύριο άρθρο, που δημοσιεύεται τη Δευτέρα σε 56 εφημερίδες σε 45 χώρες.

Στο άρθρο τονίζεται ότι αποφάσισαν την πρωτόγνωρη αυτή ενέργεια να ενώσουν τις φωνές τους προκειμένου να καλέσουν τους παγκόσμιους ηγέτες «να κάνουν την ορθή επιλογή» κατά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για το κλίμα.

«Οι πολιτικοί στην Κοπεγχάγη έχουν τη δύναμη να καθορίσουν την κρίση της Ιστορίας για την παρούσα γενεά: είτε πως υπήρξε μία γενεά που βρέθηκε ενώπιον μίας πρόκλησης και ύψωσε το ανάστημά της, είτε μία τόσο ηλίθια που ενώ έβλεπε κατάματα την καταστροφή δεν έκανε το παραμικρό για να την αποτρέψει», τονίζεται στο κείμενο.

BBC: Ανησυχούν οι πολίτες διεθνώς

Σχεδόν τα δύο τρίτα από τους 24.071 ερωτηθέντες πολίτες 23 χωρών απάντησαν ότι οι κλιματικές αλλαγές συνιστούν ένα «πολύ σοβαρό» πρόβλημα- ποσοστό μεγαλύτερο του 44% που είχαν απαντήσει το ίδιο σε ανάλογη δημοσκόπηση της GlobeScan το 1998.

Οι ερωτηθέντες εμφανίζονται διχασμένοι με τους μισούς να επιθυμούν η κυβέρνηση της χώρας τους να πιέσει για την ανάληψη άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τους υπόλοιπους να προτιμούν μία σταδιακή προσέγγιση.

Μόνο το 6% δεν θέλει η κυβέρνηση της χώρας του να καταλήξει στην υπογραφή κάποιας διεθνούς συμφωνίας.

Η GlobeScan πραγματοποιεί συστηματικά την ίδια δημοσκόπηση σε 13 από τις 23 χώρες που περιλαμβάνονται στην έρευνα τα τελευταία 11 χρόνια.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα ανθίστανται στη γενική τάση καθώς φαίνεται ότι ενδιαφέρονται λιγότερο για τις κλιματικές αλλαγές τα τελευταία δύο χρόνια.

«Η δημοσκόπηση δείχνει την ισχυρή παγκόσμια στήριξη για δράση αναφορικά με την κλιματική αλλαγή παρά την ύφεση», είπε ο πρόεδρος της GlobeScan, Νταγκ Μίλερ.

Κατά μέσο όρο το 63% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η κλιματική αλλαγή συνιστά μία «πολύ σοβαρή» ανησυχία.

Στη Βραζιλία και τη Χιλή το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 86%, ενώ στην Ινδία και στις ΗΠΑ σε 45%.

Στις 23 χώρες, όπου διενεργήθηκε η δημοσκόπηση, το 44%, κατά μέσο όρο, απάντησαν ότι επιθυμούν η χώρα τους να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής το συντομότερο δυνατό, ενώ το 39% να υιοθετήσει η χώρα τους μία συντηρητική προσέγγιση στηρίζοντας μόνο τη σταδιακή δράση.

Οι ερωτηθέντες στη Βρετανία ήταν οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο η χώρα τους (62%) κι ακολουθεί ο Καναδάς και η Κένυα (61% και οι δύο) και οι Ιαπωνία, Αυστραλία, Γαλλία (57%).

Στις ΗΠΑ, περισσότεροι από τους μισούς απάντησαν ότι επιθυμούν η κυβέρνησή τους να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής το συντομότερο δυνατό, αλλά το 14% δεν επιθυμεί την υπογραφή διεθνούς συμφωνίας- ποσοστό μεγαλύτερο σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Κατά μέσο όρο, το 61% από τους ερωτηθέντες και στις 23 χώρες απάντησαν ότι θα ήθελαν η κυβέρνησή τους να επενδύσει στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ακόμη κι αν αυτό πλήττει την οικονομία. Περίπου το 29% των ερωτηθέντων αντιτίθενται στην ιδέα.

Παρά το γεγονός ότι μόνο το 57% των κινέζων που συμμετείχαν απάντησαν ότι η κλιματική αλλαγή είναι πηγή σοβαρής ανησυχίας, το 89% των ερωτηθέντων στηρίζουν τις κυβερνητικές επενδύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής- περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Στις ΗΠΑ, το 42% απάντησαν ότι θα ήταν αντίθετοι στην ανάληψη δράσης από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αν αυτό βλάπτει την οικονομία, ποσοστό που ξεπερνάει μόνο το Πακιστάν (58%) και οι Φιλιππίνες (63%).

Συνολικά 24.071 ενήλικες από 23 χώρες συμμετείχαν στη δημοσκόπηση της GlobeScan από τις 19 Ιουνίου ως τις 13 Οκτωβρίου του 2009.

Υπό πίεση ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, πιεζόμενος να δραστηριοποιηθεί κατά της κλιματικής αλλαγής, θα επιχειρήσει κατά τη διάρκεια της διάσκεψης κορυφής της Κοπεγχάγης να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που ο ίδιος δημιούργησε, παρά το σκεπτικισμό των Αμερικανών και τις αμφιβολίες της διεθνούς κοινότητας.

A αμερικανός πρόεδρος άλλαξε αιφνιδιαστικά τα σχέδιά του την περασμένη εβδομάδα και ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στην Κοπεγχάγη για το κλείσιμο των εργασιών της διάσκεψης για το κλίμα στις 18 Δεκεμβρίου, και όχι στις 9, σύμφωνα με την αρχική του πρόθεση, ελπίζοντας ότι θα συμβάλει με το κύρος του στην επίτευξη συμφωνίας.

Ωστόσο η αμερικανική Γερουσία συζητεί ακόμη το νομοσχέδιο για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι πολέμιοι του οποίου ενισχύθηκαν μετά το «Climategate», την υπόθεση πειρατείας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του βρετανικού Climatic Research Unit, η οποία έδωσε στους σκεπτικιστές του κλίματος επιχειρήματα για να υποπτευθούν χειραγώγηση από τους επιστήμονες των στοιχείων για την κλιματική αλλαγή.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε τις προτάσεις του πριν από την Κοπεγχάγη, όμως είναι λιγότερο φιλόδοξες από τη μείωση των εκπομπών που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ιαπωνία και τον ΟΗΕ, αν και οι ΗΠΑ είναι η πρώτη σε μέγεθος οικονομία του πλανήτη.

Οι ΗΠΑ είναι η μόνη μεγάλη βιομηχανική χώρα που δεν έχει επικυρώσει το πρωτόκολλο του Κιότο, η ισχύς του οποίου λήγει το 2012 και το οποίο η διάσκεψη της Κοπεγχάγης καλείται να αντικαταστήσει. Οι αμερικανοί διαπραγματευτές συμμετείχαν στη σύνταξή του νέου κειμένου, αλλά η Γερουσία το απέρριψε, θεωρώντας άδικη την απουσία περιορισμών προς τις φτωχές χώρες.

«Μετά την εμπειρία του Κιότο, οι άλλες χώρες είναι λίγο οργισμένες απέναντι στο αμερικανικό Κονγκρέσο», λέει ο Αλντεν Μάγερ, παρατηρητής στις διαπραγματεύσεις για το Κλίμα και μέλος της Union of Concerned Scientists, Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος.

«Πιστεύω ότι ο Ομπάμα θα δώσει μια δόση εμπιστοσύνης στον υπόλοιπο κόσμο ως προς το θέμα», λέει ο ίδιος, ο οποίος θεωρεί ενθαρρυντική «τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το ζήτημα».

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει διαμορφώσει μια θέση για την κλιματική αλλαγή εκ διαμέτρου αντίθετη με εκείνη του προκατόχου του Τζορτζ Μπους, ο οποίος αρνείτο την πραγματικότητα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, γεγονός που τον έφερε σε σύγκρουση με τους Ευρωπαίους.

Αν ορισμένοι ρεπουμπλικάνοι 'έσπασαν τις γραμμές' για να υποστηρίξουν τον Ομπάμα, άλλοι πολιτικοί είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν μέχρις εσχάτων το νομοσχέδιο στο Κογκρέσο.

Ο Ντάνιελ Ισσα, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατηγόρησε στο πλαίσιο αυτό την κυβέρνηση Ομπάμα ότι επικαλείται «μια αποπροσανατολισμένη επιστήμη, που δημιουργήθηκε από μια κοινότητα άξεστων για να επιβάλει μια ιδεολογικά μεροληπτική πολιτική». Κατά τη γνώμη του, «η ιδέα σύμφωνα με την οποία υπάρχει συναίνεση για την κλιματική αλλαγή είναι καθαυτή ένας μύθος».

«Τα δραστικά περιβαλλοντικά μέτρα που υποστηρίζουν οι δογματικοί οικολόγοι δεν θα αλλάξουν το κλίμα, αλλά θα επιφέρουν μια τεράστια αλλαγή στην οικονομία μας, προς το χειρότερο», προβλέπει την σελίδα της στο Facebook η πρώην υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων για την αντιπροεδρία Σάρα Πέιλιν, εξαιρετικά δημοφιλής στους συντηρητικούς κύκλους.

Οι Ευρωπαίοι συνειδητοποιούν σε ποιό βαθμό είναι δυσχερής η αμερικανική νομοθετική διαδικασία, λέει η Χέδερ Κόνλεϊ, ευρωπαία ειδικός του Center for Strategic and International Studies.

«Πρόκειται κατά κάποιον τρόπο για το τέλος του καθόλου ρεαλιστικού μήνα του μέλιτος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η Ευρώπη ήλπιζε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα μπορούσε με ένα χτύπημα των δακτύλων να τακτοποιήσει τα πάντα», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: