Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

"Το μέλλον του internet!!"



Τεχνολογικά υπερσύγχρονη ιατρική θεραπεία εξ αποστάσεως στο σπίτι, λιγότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους των πόλεων, καλύτερη και αποδοτικότερη παροχή ενέργειας, αποτελούν κάποια από τα τυπικά παραδείγματα που θα καταστούν εφικτά από το ίντερνετ του άμεσου μέλλοντος.

Μέσω του διαδικτύου αναμένεται ότι θα συνδέονται και θα ανταλλάσουν πληροφορίες φυσικά αντικείμενα, όπως τα αυτοκίνητα μεταξύ τους ή συστήματα κινητών συσκευών, (λόγου χάρη συστήματα διαχείρισης της κυκλοφορίας), έτσι ώστε ο μεγάλος όγκος δεδομένων που διακινείται καθημερινά να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πραγματικό χρόνο για τη βελτίωση της εμπορικής χρήσης και της αποτελεσματικότητας των συσκευών που συνδέονται στο ίντερνετ και πολλών ακόμη συσκευών και αντικειμένων που δεν φανταζόμαστε επί του παρόντος.

Η Ευρωπαϊκή στρατηγική
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πριν λίγες μέρες τη στρατηγική που θα φέρει την Ευρώπη στο προσκήνιο της ανάπτυξης έξυπνων διαδικτυακών υποδομών. Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης και ο τομέας των ICT, (Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών), καλούνται να επωφεληθούν από την αυξανόμενη ζήτηση για καινοτόμες διαδικτυακές εφαρμογές ώστε να μετατρέψουν σε «έξυπνες» τις υφιστάμενες υποδομές, όπως τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, τα ενεργειακά δίκτυα ή τη διαχείριση της κυκλοφορίας. Για την υλοποίηση του σχεδίου, θα δρομολογηθεί σύντομα συνεργασία μεταξύ των δημόσιων αρχών και μεγάλων φορέων των ICT με προϋπολογισμό ύψους 300 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2011-2013, για έργα που θα επιλεγούν στο εγγύς μέλλον, επιπλέον των 200 εκατ. ευρώ της ενίσχυσης των ICT που διατίθενται ετησίως για τη συνεχή έρευνα στην ανάπτυξη διαδικτυακής τεχνολογίας.

«Το Διαδίκτυο μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος και κρατά το κλειδί για την έξοδο της ευρωπαϊκής οικονομίας από την κρίση. Οι διαδικτυακές εφαρμογές και τεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν τις μεταφορές και μετακινήσεις στις πόλεις, στις οποίες σε λίγο θα ζει το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού. Μπορούμε μέσω του ίντερνετ και πρέπει να βελτιώσουμε τα συστήματα διαχείρισης της ενέργειάς που χρησιμοποιούμε, καθώς η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει διπλασιαστεί μέχρι το 2030. Επίσης, για την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού της ΕΕ, το Διαδίκτυο μπορεί να καταστήσει αποτελεσματικότερα τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και να εισαγάγει πρακτικές αγωγής και θεραπείας ασθενών εξ αποστάσεως», δήλωσε η κα Viviane Reding, αρμόδια Επίτροπος της ΕΕ για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Επικοινωνίας. «Η Ευρώπη και οι επιχειρήσεις της πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία και να αναπτύξουν αυτές τις τεχνολογίες και εφαρμογές που μπορούν να δώσουν τεράστια ώθηση στην οικονομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα των καθημερινών διαδικασιών».

Εξάλλου, πριν λίγες ημέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια στρατηγική κοινοτικής κλίμακας για την καινοτομία στο Διαδίκτυο, η οποία θα συνδέσει κυβερνήσεις και διάφορους κλάδους της οικονομίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η στρατηγική αποσκοπεί στη βελτίωση βασικών υποδομών στην οικονομία και την πολυσχιδή κοινωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βελτιώνοντάς τες ώστε να είναι σε θέση να επεξεργάζονται τον τεράστιο όγκο ηλεκτρονικών δεδομένων στις καθημερινές εργασίες τους.

Ήδη, η κίνηση δεδομένων στο διαδίκτυο αυξάνεται πλέον κατά 60% κάθε χρόνο. Καθώς το διαδίκτυο συνδέεται με δισεκατομμύρια αισθητήρων και φορητές συσκευές σε απευθείας σύνδεση για παροχή ολοένα και πιο εξελιγμένων πληροφοριών, πρέπει οι υποδομές αυτές να είναι αρκετά «έξυπνες» ώστε να χρησιμοποιούν τον τεράστιο αυτό όγκο δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Για παράδειγμα, μέσω διαδικτυακής τεχνολογίας, όπως οι αισθητήρες, οι έξυπνες ετικέτες και αργότερα, μέσω του δορυφορικού συστήματος πλοήγησης Galileo, η κυκλοφοριακή συμφόρηση, που επιβαρύνει την Ευρώπη κάθε χρόνο με 135 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να μειωθεί κατά 20% και οι εκπομπές ρύπων κατά 15%, (IP/08/1979).

Το σημερινό σχέδιο έχει ως στόχο να αναδείξει την Ευρώπη σε παγκόσμια πρωτοπόρο όσον αφορά την έρευνα και την εγκατάσταση των μελλοντικών διαδικτυακών τεχνολογιών που απαιτούνται για την αναβάθμιση των υποδομών σε πεδία της καθημερινής ζωής, όπως η υγεία, οι μεταφορές και η ενέργεια. Κάτι τέτοιο δεν θα ενισχύσει απλώς την ανταγωνιστικότητα του κλάδου των ICT στην Ευρώπη, αλλά οι ευρωπαίοι καταναλωτές θα είναι επίσης οι πρώτοι που θα επωφεληθούν από τις νέες εφαρμογές και υπηρεσίες.
Εφαρμογές σε πιλοτικό στάδιο

Έξυπνα συστήματα λειτουργούν ήδη σε πιλοτικό στάδιο, σε περιφέρειες και πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Για παράδειγμα, η Στοκχόλμη έχει επενδύσει σε ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης της κυκλοφορίας που περιορίζει το χρόνο διαδρομής, προωθεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς και μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Μέσω της χρήσης δικτύων από αισθητήρες και κινητών συσκευών, είναι δυνατή η συλλογή δεδομένων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, καίριων για τη διαχείριση των συστημάτων ενέργειας ή μεταφορών. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν, λόγου χάρη για τη βελτιστοποίηση του συστήματος αστικών συγκοινωνιών. Καθώς θα εγκαθίστανται ευρύτερα, οι εν λόγω ασύρματες συσκευές θα κάνουν χρήση του επιπλέον ραδιοφάσματος που θα προκύψει από τη νέα ψηφιακή κατανομή, (IP/09/1595, MEMO/09/482).

Η Επιτροπή χρηματοδοτεί ήδη την έρευνα για τη βελτίωση του ίδιου του Διαδικτύου, με ποσό 400 εκατ. ευρώ που έχει επενδυθεί σε περισσότερα από 90 ευρωπαϊκά έργα στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματός της στις ΤΠΕ, και άλλα 200 εκατ. ευρώ ετησίως που θα επενδυθούν από τους προϋπολογισμούς για την έρευνα των ετών 2011-2013. Για παράδειγμα, το έργο SENSEI αφορά τη σύνδεση πραγματικού και ψηφιακού κόσμου με τη δημιουργία «έξυπνων» χώρων παντού, όπως π.χ. με την αποστολή sms μηνύματος σε όσους κάνουν συλλογική χρήση αυτοκινήτων όταν στην περιοχή υπάρχει λεωφορείο που θα μπορούσε να τους μεταφέρει ταχύτερα στον προορισμό τους.

Ιστορικό

Η πρόσφατη ανακοίνωση αποτελεί μέρος της προετοιμασίας για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο καινοτομίας και έρευνας, που ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου του 2008. Αποτελεί επίσης μέρος της ανταπόκρισης της Επιτροπής στις συστάσεις που απηύθυνε η ομάδα Aho ώστε η ευρωπαϊκή έρευνα στις ΤΠΕ να είναι περισσότερο τολμηρή και δραστήρια για την εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της.

AlldayNews

Δεν υπάρχουν σχόλια: