Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

H φύρα των αερίων απειλεί το οικοσύστημα!



Πολλές φορές συνειδητοποιεί κανείς ότι, κλείνοντας μια τρύπα, ανοίγει μια άλλη. Κάπως έτσι πρέπει να νιώθουν οι ηγέτες που ετοιμάζονται να συναντηθούν στην Κοπεγχάγη, με μια ατζέντα που αποδεικνύει το σισύφειο έργο που έχουν αναλάβει.

Μία από τις «πληγές» του περιβάλλοντος, που έχει τεράστιο μερίδιο στη μόλυνση, είναι η καύση του αερίου που απελευθερώνεται κατά την άντληση πετρελαίου. Σε κάθε πετρελαιοπηγή, όταν ο μαύρος χρυσός έρχεται στην επιφάνεια, βγαίνει επίσης ελαφρύ αέριο που είχε παγιδευτεί στο υπέδαφος.

Στα τεχνολογικώς προηγμένα κράτη το αέριο αυτό υγροποιείται και διοχετεύεται προς χρήση ή στο υπέδαφος. Στις αναπτυσσόμενες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όμως, δεν υπάρχει τοπική αγορά για τη διάθεση του εν λόγω αερίου, ούτε εγκαταστάσεις για την προετοιμασία του. Κατά συνέπεια, καίγεται κοντά στην πηγή.

Τα αέρια του θερμοκηπίου που προκύπτουν φτάνουν τα 400 εκατ. κυβικά μέτρα, μία ποσότητα που αντιστοιχεί στη μείωση εκπομπών ρύπων που έχει επιτύχει μέχρι σήμερα το πρόγραμμα «καθαρής ανάπτυξης» του ΟΗΕ. Δηλαδή, μηδέν εις το πηλίκον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το αέριο που καίγεται κάθε χρόνο και που ανέρχεται σε 140 δισ. κυβικά μέτρα ισοδυναμεί με το 30% της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τις χώρες της ΕΕ. Πρόκειται για μια επιζήμια για το περιβάλλον σπατάλη, που γίνεται κατά κόρον στη Ρωσία, τη Νιγηρία, στο Ιράν και το Ιράκ.

Η περίπτωση της Νιγηρίας, όπου μόνο τον περασμένο χρόνο κάηκαν άσκοπα 15 δισ. κυβικά μέτρα αερίου, είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική. Πρόκειται για μία χώρα που αφενός δεν εκμεταλλεύεται η ίδια τα κοιτάσματά της και αφετέρου δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης της συντριπτικής πλειονότητας του πληθυσμού, τη στιγμή που χάνεται έτσι άσκοπα ένας ενεργειακός πόρος.

Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στη Νιγηρία, μεταξύ των οποίων η ExxonMobil, η Chevron η Eni και η Royal Dutch Shell, έχουν μειώσει σημαντικά την καύση αερίου, ωστόσο εξακολουθούν να καίνε περίπου το 1/4 της ετήσιας παραγωγής αερίου της χώρας.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο που θα υποχρεώνει τις πετρελαιοβιομηχανίες να πληρώνουν την τιμή που επικρατεί στη διεθνή αγορά για κάθε χαμένο κυβικό μέτρο αερίου και άλλο ένα ποσοστό στους κατοίκους των γύρω περιοχών που υφίστανται τις συνέπειες στην υγεία τους.

Η αδυναμία της κυβέρνησης να καταβάλει το μερίδιό της -αφού έχει το μεγαλύτερο ποσοστό στις κοινοπραξίες με τις πετρελαιοβιομηχανίες-, για να γίνουν τα απαιτούμενα έργα υποδομής, χρησιμοποιείται ως επιχείρημα για να «παγώνει» το ζήτημα.
Ωστόσο, αρκετοί ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι στο μεταξύ μόνο οι κολοσσοί κερδίζουν δισεκατομμύρια, το κράτος και το περιβάλλον χάνουν.

Αλλωστε, η πρώτη διορία, για να εκλείψει η καύση αερίου, έληξε το 1984 και η τελευταία λίγο μετά την περασμένη πρωτοχρονιά. Οι φωτιές, προφανώς, θα σβήσουν μόνο όταν τελειώσουν τα αποθέματα πετρελαίου...

alldaynews

Δεν υπάρχουν σχόλια: