Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

«Η εξέλιξη του DVD κρύβεται στα μάτια της γαρίδας»!!



Ο τίτλος που αναγνώσατε είναι πέρα για πέρα αληθινός. Και όμως, οι ερευνητές προτίθενται να μελετήσουν τα μάτια της γιγάντιας γαρίδας «Μάντις» που ζει στα ανοιχτά της Αυστραλίας με σκοπό να δημιουργήσουν μία γενιά νέων DVD.

Οι συγκεκριμένες γαρίδες διαθέτουν το καλύτερο οπτικό σύστημα στο ζωικό βασίλειο αφού μπορούν να αναλύσουν 12 πρωτεύοντα χρώματα εν συγκρίσει με τρία που αντιλαμβάνεται ο ανθρώπινος νους. Αξίζει να σημειωθεί πως τα εν λόγω υδρόβια αποκαλούνται από τους δύτες «κόφτες δαχτύλων» μιας και οι δαγκάνες τους κόβουν σαν μαχαίρια.

Ακόμα, μπορούν να ανιχνεύσουν διαφορετικά είδη πόλωσης του φωτός, δηλαδή της κατεύθυνσης της ταλάντωσης των κυμάτων του φωτός.

Σύμφωνα με μία ομάδα Βρετανών, Αμερικανών και Αυστραλών ερευνητών, ανακάλυψαν τον τρόπο που οι γαρίδες το πετυχαίνουν αυτό: χρησιμοποιούν πολύπλοκα φωτο-ευαίσθητα κύτταρα που περιστρέφουν το επίπεδο της πόλωσης καθώς το φως ταξιδεύει μέσα στο μάτι τους. Έτσι το γραμμικό πολωμένο φως μετατρέπεται σε κυκλικά πολωμένο φως.

Μέχρι τώρα, οι συσκευές DVD πράττουν κάτι παραπλήσιο αλλά μόνο για ένα χρώμα εν αντιθέσει με τη γαρίδα που το κάνει για όλα. Αυτό που αποζητούν πλέον οι επιστήμονες είναι να αντιγράψουν τον μηχανισμό της γαρίδας!

Εν κατακλείδι αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο άνθρωπος αντιγράφει το ζωικό βασίλειο. Τα παραδείγματα είναι πολλά καθόλη την διάρκεια του ανθρώπου στη Γη με σημαντικότερο την «μίμηση» του ματιού του αστακού για τη δημιουργία ενός ανιχνευτή ακτίνων Χ σε αστρονομικό τηλεσκόπιο.

alldaynews

Δεν υπάρχουν σχόλια: