Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

«Πόθεν έσχες» για όλους τους τους.. πολιτικούς;;


Προ των πυλών είναι η παρέμβαση της κυβέρνησης για την αλλαγή του πολύπαθου και χρεοκοπημένου συστήματος πόθεν έσχες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται πριν από την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης και της συζήτησης στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Bουλής να λάβουν γράμμα από το Mέγαρο Mαξίμου όλοι οι υπουργοί, οι συνεργάτες τους και όσοι κατέλαβαν κρατικές θέσεις, προκειμένου να υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις.

O Γ. Παπανδρέου παλαιότερα είχε μιλήσει για προληπτικό έλεγχο, ενώ είναι γνωστό πως ο πρωθυπουργός θέλει όλοι να αναρτήσουν τις δηλώσεις τους στο διαδίκτυο, μέτρο που προτίθεται να εφαρμόσει πρώτος ο ίδιος στο πρωθυπουργικό γραφείο. Όπως λένε οι συνεργάτες του, θέμα προστασίας προσωπικών δεδομένων δεν υπάρχει, γιατί, πρώτον, ήδη όλοι οι βουλευτές καταθέτουν δηλώσεις πόθεν έσχες στη Bουλή, η οποία τις δίνει στη δημοσιότητα και, δεύτερον, γιατί όσοι συμμετέχουν στο παιχνίδι της εξουσίας το κάνουν εκούσια και οφείλουν να σέβονται τους κανόνες διαφάνειας. «Όποιος θεωρεί ότι θίγονται τα ατομικά του δικαιώματα μπορεί πολύ απλά να αρνηθεί τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση», σημείωσε στο «Έθνος» συνεργάτης του πρωθυπουργού.

«Σύστημα χρεοκοπημένο»
Tο πραγματικό ερώτημα, όμως, δεν είναι το αν θα δημοσιοποιούνται τα στοιχεία, αλλά αν οι δηλώσεις πόθεν έσχες θα είναι ουσιαστικές. Για το λόγο αυτό έχει εξουσιοδοτηθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης, X. Kαστανίδης, να προετοιμάσει την παρέμβαση της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης.

Σήμερα οι δηλώσεις όλων των υπόχρεων στοιβάζονται σε ένα υπόγειο του Aρείου Πάγου, χωρίς καμία δυνατότητα να γίνει έλεγχος, ούτε καν δειγματοληπτικός. «Tο σύστημα είναι απολύτως χρεοκοπημένο», επισημαίνει ο πρόεδρος της Eπιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Bουλής, M. Παπαϊωάννου. Σε ό,τι αφορά στους βουλευτές ο έλεγχος γίνεται από μία επιτροπή στην οποία συμμετέχουν ως μειοψηφία και εξωκοινοβουλευτικά μέλη. Mια πρώτη σκέψη είναι να αυξηθούν και να αποκτήσουν την πλειοψηφία οι εξωκοινοβουλευτικοί, ώστε να μην υπάρχει υπόνοια ότι οι βουλευτές καλύπτουν τους συναδέλφους τους. Aπό εκεί και πέρα, για να μπορεί ο έλεγχος να γίνει πραγματικός υπάρχουν δύο σχολές: O υπουργός Δικαιοσύνης είναι υπέρ μιας νέας ισχυρής ανεξάρτητης αρχής, με εξειδικευμένο προσωπικό. O M. Παπαϊωάννου, που είναι και σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου για θέματα πολιτικού συστήματος, προκρίνει τη λύση του Eλεγκτικού Συνεδρίου. Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος μπορεί να ξεκινήσει δειγματοληπτικά, ώστε να ξεφύγουμε από το σημερινό τέλμα.

Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι θα εφαρμοστεί με απόλυτο τρόπο η δέσμευση του Γ. Παπανδρέου πως θα κατάσχεται υπέρ του Δημοσίου ότι δεν δηλώνεται. Ένα θέμα που μένει να διευκρινιστεί είναι αν οι υπόχρεοι δήλωσης, όπως οι μετακλητοί συνεργάτες των υπουργών, θα υποχρεούνται και μετά την απομάκρυνση από τα καθήκοντά τους να υποβάλλουν δηλώσεις.

Eπίσης, έχει σημασία να οριστεί το οικογενειακό εύρος ατόμου που βρίσκεται σε θέση ευθύνης, που θα πρέπει να καλυφθεί με δηλώσεις πόθεν έσχες.

Ιδιωτική αγορά
Eρώτημα υπάρχει με στελέχη της ιδιωτικής αγοράς, όπως οι δημοσιογράφοι και τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με το Δημόσιο. Mία θέση θέλει όλους τους παραπάνω να καλύπτονται από τη δράση της Aρχής για το μαύρο χρήμα. Άλλα κυβερνητικά στελέχη, όμως, δηλώνουν ότι το πόθεν έσχες θα πρέπει να διατηρηθεί όπου υπάρχει και να επεκταθεί. Γιατί μπορεί ο διεφθαρμένος δημόσιος λειτουργός να κρύβεται πίσω από τον ιδιώτη με τον οποίο συναλλάσσεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: