Απόλυτος κυρίαρχος στις προσλήψεις προσωπικού στο Δημόσιο καθίσταται πλέον το ΑΣΕΠ με βάση και τις ρυθμίσεις σχεδίου νόμου το οποίο συζητήθηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο και ετέθη σε δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει μία εβδομάδα προτού κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Με το σχέδιο νόμου, που εκτιμάται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή σε 15 ημέρες περίπου, το ΑΣΕΠ αναλαμβάνει εκ νέου την ευθύνη των προσλήψεων σε όλες τις ΔΕΚΟ που είχαν εξαιρεθεί με τον «νόμο Αλογοσκούφη», των τραπεζών που είναι υπό δημόσιο έλεγχο, του διοικητικού προσωπικού της Εκκλησίας, του προσωπικού της Βουλής και της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Ταυτόχρονα επέρχονται ριζικές αλλαγές στο ισχύον σύστημα προσλήψεων: καταργείται η προσαύξηση της μοριοδότησης κατά 50% λόγω της εμπειρίας, αν και η εμπειρία παραμένει ως κριτήριο πρόσληψης, καταργείται η προφορική συνέντευξη με εξαίρεση τις προσλήψεις Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, καταργούνται σταδιακά οι συμβάσεις έργου και αναμορφώνονται τα κριτήρια πρόσληψης, καθώς δίνεται ιδιαίτερο βάρος στους τίτλους σπουδών (διδακτορικό και μεταπτυχιακά).
«Κάνουμε ένα πρώτο βήμα ώστε να θεμελιώσουμε την αξιοκρατία και τη δικαιοσύνηστο σύστημα προσλήψεων» επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ο κ. Ραγκούσης έκανε λόγο για ειλικρινείς προθέσεις της κυβέρνησης και κάλεσε όλα τα κόμματα να συμβάλουν με τις προτάσεις τους, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, στην καθιέρωση ενός δίκαιου συστήματος.
Ειδικότερα, με το σχέδιο νόμου εντάσσονται στο ΑΣΕΠ όλες ανεξαιρέτως οι προσλήψεις στους φορείς του Δημοσίου και στις ΔΕΚΟ «στους οποίους το Δημόσιο ασκεί άμεσα ή έμμεσα αποφασιστική επιρροή λόγω της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο». Επανέρχονται, με άλλα λόγια, στον έλεγχο του ΑΣΕΠ και οι επιχειρήσεις που είχαν εξαιρεθεί με τον «νόμο Αλογοσκούφη». Επιπλέον, υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ τίθενται οι προσλήψεις προσωπικού στις τράπεζες στις οποίες «ο διορισμός προέδρου του ΔΣ υπάγεται στις διατάξεις του άρθρου 49 του Κανονισμού της Βουλής», το διοικητικό προσωπικό της Εκκλησίας, της Βουλής και της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Με τη ρύθμιση αυτή, όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, συμφωνούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος .
Η κυβέρνηση προχωρεί και στη σταδιακή κατάργηση των συμβάσεων έργου, έτσι ώστε να κλείσουν τα παράθυρα για παράνομες προσλήψεις προσωπικού. Ετσι, όπως ορίζει το άρθρο 8 του σχεδίου νόμου δεν επιτρέπεται η σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου: Πρώτον, για την κάλυψη διοικητικών αναγκών ή γραμματειακής εξυπηρέτησης του φορέα. Δεύτερον, εφόσον από τις διατάξεις του οικείου οργανισμού ή κανονισμού προβλέπονται οργανικές θέσεις ειδικότητας αντίστοιχης με αυτές για τις οποίες προτείνεται η κατάρτιση σύμβασης μίσθωσης έργου. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται «το ιατρικό προσωπικό, οι οδοντίατροι, οι ελεγκτές ιατροί, οι θεραπευτές ιατροί των ασφαλιστικών ταμείων αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για τους οποίους η κατάρτιση συμβάσεων έργουπροβλέπεται από ειδικές διατάξεις, οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για την κατάρτιση οποιασδήποτε σύμβασης έργου απαιτείται βεβαίωση του ΑΣΕΠ ότι αυτή δεν υποκρύπτει εξαρτημένη σχέση εργασίας, ενώ η επιλογή του προσωπικού γίνεται με βάση τα κριτήρια του άρθρου 21 του Ν. 2190/94 τα οποία προβλέπονται για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Με μεταβατική διάταξη μπορούν να διατηρηθούν ως τις 31 Δεκεμβρίου 2010 ορισμένες συμβάσεις έργου, που αφορούν κυρίως ειδικότητες που δεν είναι δυνατόν να αντικατασταθούν άμεσα.
Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009
Αλλάζουν όλα στις προσλήψεις του Δημοσίου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου