Η Κίνα προγραμματίζει τον επόμενο Οκτώβριο να πραγματοποιήσει μια δεύτερη μη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, διευρύνοντας και επιταχύνοντας το διαστημικό πρόγραμμά της, κάτι που αναμένεται να πυροδοτήσει νέες ανησυχίες σε άλλες ισχυρές χώρες, ιδίως τις ΗΠΑ.
Το κινεζικό διαστημικό σκάφος σχεδιάζεται να τεθεί σε τροχιά 100 χλμ. πλησιέστερα στην επιφάνεια του δορυφόρου της Γης και θα είναι εφοδιασμένο με πιο εξελιγμένο επιστημονικό εξοπλισμό (μεταξύ άλλων με μια κάμερα πολύ υψηλότερης ανάλυσης) σε σχέση με το πρώτο σκάφος, που είχε εκτοξευθεί τον Οκτώβριο του 2007 και το οποίο, μετά από μια αποστολή 16 μηνών, συνετρίβη ελεγχόμενα στη σεληνιακή επιφάνεια φέτος το Μάρτιο.
«Στοχεύουμε να αποκτήσουμε περισσότερα επιστημονικά δεδομένα για το φεγγάρι, με μεγαλύτερη ακρίβεια», δήλωσε ο Γιε Πεϊτζιάν, αρχισχεδιαστής του πρώτου σκάφους της χώρας που είχε τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.
Η νέα σεληνιακή αποστολή Chang’e-2 θα εκτελέσει πειράματα και θα κάνει δοκιμές στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Κίνας να στείλει ένα όχημα τύπου ρόβερ (το Chang’e-3) στην επιφάνεια του δορυφόρου πριν το 2013.
Η πρώτη επανδρωμένη με αστροναύτες αποστολή προγραμματίζεται γύρω στο 2020, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει το 2017, τρία χρόνια πριν την προγραμματισμένη επιστροφή αστροναυτών της NASA στο φεγγάρι.
Κινέζοι επιστήμονες δήλωσαν ότι έχει ήδη επιλεγεί το σημείο προσελήνωσης (στην περιοχή Sinus Iridium) και ότι το ρόβερ θα μελετήσει κυρίως τη σεληνιακή γεωλογία και θα αναζητήσει αξιοποιήσιμες πρώτες ύλες.
Μέχρι το 2015 σχεδιάζεται να έχουν σταλεί στη Γη τα πρώτα σεληνιακά δείγματα. Σε επόμενο στάδιο, οι κινέζοι ερευνητές σχεδιάζουν την εγκατάσταση ενός μόνιμου παρατηρητηρίου στην επιφάνεια της Σελήνης.
Η Κίνα ανέκαθεν υποστηρίζει ότι το διαστημικό πρόγραμμά της είναι ειρηνικής φύσης, όμως πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της πολεμικής αεροπορίας της, ότι η χώρα πρέπει να προετοιμάζεται για την αναπόφευκτη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος (δηλώσεις που γρήγορα φρόντισε να αποποιηθεί ο κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο), προκάλεσαν ανησυχίες εκτός Κίνας.
Η Κίνα έγινε η τρίτη χώρα, μετά τη Ρωσία-ΕΣΣΔ και τις ΗΠΑ, που έστειλε άνθρωπο στο διάστημα το 2003, ενώ το Σεπτέμβριο του 2007 ένα τριμελές κινεζικό πλήρωμα πραγματοποίησε τον πρώτο διαστημικό περίπατο για λογαριασμό της χώρας.
Είχε προηγηθεί, τον Ιανουάριο του 2007, η εντυπωσιακή επίδειξη κατάρριψης από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας ενός δικού της μετεωρολογικού δορυφόρου, ενέργεια που ερμηνεύτηκε ως «μήνυμα» προς κάθε κατεύθυνση, ιδίως τις ΗΠΑ.
Στην αρχή το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας βοηθήθηκε από τη Ρωσία, αλλά πια προχωρά με τις δικές του, καθαρά κινεζικές, δυνάμεις, ενώ απολαμβάνει μεγάλη υποστήριξη από την κυβέρνηση και το λαό της χώρας.
Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009
Νέο ταξίδι στη Σελήνη προγραμματίζει η Κίνα!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου