Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Ένα παιδί ιδιοφυΐα βρίσκεται στη φυλακή!



Το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης ήταν πάντα ναρκοπέδιο για τους σκληρούς μουλάδες της θεοκρατικής ηγεσίας. Και ιδού τώρα το αγλάισμα της φοιτητικής διανόησης στο Ιράν, ο ιδιοφυής Μαχμούντ Βαχίντνια, νικητής της Ολυμπιάδας Μαθηματικών, διαλογίζεται πίσω από τα σίδερα της φυλακής. Το έγκλημά του; Τόλμησε να αναρωτηθεί δημοσίως γιατί δεν μπορεί κανείς να επικρίνει τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Πρίν περίπου μια εβδομάδα, οι Φρουροί της Επανάστασης εισέβαλαν στην κατοικία του και τον συνέλαβαν, απειλώντας τους έκπληκτους γονείς του με «σοβαρά μέτρα» αν τολμούσαν να αποκαλύψουν το περιστατικό. Παρά την υπόσχεση ότι ο νέος θα επέστρεφε σε μία ώρα, η τύχη του αγνοείται ακόμη.

Την προηγουμένη της σύλληψης, 28η Οκτωβρίου, ο Αλί Χαμενεΐ πραγματοποίησε την παραδοσιακή ετήσια συνάντησή του με τις ακαδημαϊκές αρχές του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης. Στο μεγάλο αμφιθέατρο δέχτηκε ερωτήσεις από τους φοιτητές. Κάποια στιγμή πήρε το μικρόφωνο και ο Μαχμούντ Βαχίντνια και μίλησε σαν καταπέλτης.

Με το θάρρος της αίγλης του υπέβαλε ερωτήσεις που κανένας άλλος δεν θα τολμούσε: «Εχετε το αλάθητο;.. Γιατί δεν επιτρέπετε να σας επικρίνουν; Το ραδιόφωνο και η τηλεόραση, που βρίσκονται υπό τον έλεγχό σας, δείχνουν την αληθινή εικόνα του Ιράν και του κόσμουή μήπως μεταδίδουν απλώς μια στημένη παρωδία;».

Τη νεκρική σιγή που έπεσε στο αμφιθέατρο διέκοψαν κάποια απονενοημένα χειροκροτήματα που πήγαν να ζωηρέψουν, αλλά πνίγηκαν από τις κραυγές διαμαρτυρίας των εγκαθέτων. Με έκδηλη αμηχανία ο κορυφαίος σιίτης κληρικός μάσησε κάποιες κουβέντες και εμφανώς εκνευρισμένος αποχώρησε πρόωρα ξεχνώντας να κανοναρχήσει την καθιερωμένη προσευχή.

Παρά το κλίμα καχυποψίας και αβεβαιότητας που επικρατεί ακόμη και στους συντηρητικούς κύκλους του Ιράν, ο υπέρτατος αρχηγός ένιωσε την ανάγκη να απαντήσει στον φοιτητή με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του: «Κάθε κριτική είναι ευμενώς αποδεκτή και γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχουν πολλά παράπονα στη χώρα...».

Η έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς στα τέλη Σεπτεμβρίου έδωσε το έναυσμα για έκφραση παραπόνων στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια, ενώ η επίσκεψη επισήμων στους ακαδημαϊκούς χώρους έχει γίνει μόνιμη αφορμή για ζωηρές φοιτητικές διαμαρτυρίες.

8 σχόλια:

Π☼λεμίστρ@ είπε...

Συγκλονιστικό! Το αναδημοσιεύω στο blog μου. (Με αναφορά πηγής, εννοείται.)

Aπολίτιστος είπε...

Να εισαι καλά φίλε 'Πολεμίστρ@'!!

typhoon είπε...

Στο δικό μας αναδημοσιεύτηκε ήδη! Φυσικά και πάντα με αναφορά πηγής.

Aπολίτιστος είπε...

Να είσαι καλά 'typhoon'!
Πραγματικά αξίζει... αξίζει να μαθαίνουμε
και τί συμβένει πέρα της "μύτης" μας...!

typhoon είπε...

Εμείς έχουμε στείλει πολλές επιστολές διαμαρτυρίας στους μουλάδες του Ιράν μέσω της Διεθνούς Αμνηστίας.
Κάντε κι εσείς ότι μπορείτε.
Δείτε εδώ: http://www.amnestyusa.org/iran/action/page.do?id=YCA0922075000E
και εδώ:
http://www.amnestyusa.org/all-countries/iran/page.do?id=1011172

Aπολίτιστος είπε...

Μπράβο παλικάρια! Μπράβο και πάλι μπράβο!
Δεν θα παραλείψουμε να κάνουμε κι εμείς
την 'κίνησή' μας ;-)!

NewNeuromancer είπε...

Όλες οι εξουσίες, όταν ελέγχονται με παρρησία, φυλακίζουν> (με φυλακή) ή "φυλακίζουν" (με επικοινωνιακή απομόνωση ή/και λογοκρισία).

apneagr είπε...

Ένα παιδί ιδιοφυΐα βρίσκεται στη φυλακή!