Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Έλληνας ερευνητής δημιουργεί ηλεκτρισμό από τη ροή του αέρα!



Μια ομάδα ερευνητών του City College της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής καθηγητή Γιάννη Ανδρεόπουλο, αναπτύσσει μια νέα καινοτομική μέθοδο δημιουργίας ηλεκτρισμού για αεροπλάνα και αυτοκίνητα, η οποία βασίζεται στο φαινόμενο του πιεζοηλεκτρισμού, με την χρήση κατάλληλων υλικών, που μετατρέπουν την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική.

Η καινοτομική τεχνολογία, που παρουσιάστηκε στο 62ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρίας στη Μινεάπολη, αφορά μικρές συσκευές επιφάνειας λίγων τετραγωνικών εκατοστών, οι οποίες τοποθετούνται στην οροφή ή στην άτρακτο ενός αεροσκάφους ή ενός αυτοκινήτου και οι οποίες καθώς δονούνται από τον αέρα, παράγουν ηλεκτρισμό.

Η παραγόμενη ενέργεια δεν είναι αρκετή -προς το παρόν τουλάχιστον- για να αντικαταστήσει πλήρως τις μηχανές εσωτερικής καύσης, όμως επαρκεί για να τροφοδοτήσει κάποια άλλα συστήματα, π.χ. τους ηλεκτρονικούς πίνακες ελέγχου στο πιλοτήριο ή μπαταρίες ηλεκτρονικών συσκευών.

"Αυτές οι συσκευές δημιουργούν τη δυνατότητα για τη συνεχή αξιοποίηση της ενέργειας από το περιβάλλον, που αλλιώς πάει χαμένη", δήλωσε ο Ανδρεόπουλος, σύμφωνα με τη βρετανική "Telegraph". Η ερευνητική ομάδα του προσπαθεί να βελτιώσει περαιτέρω την αποδοτικότητα της νέας τεχνολογίας, ώστε να έχει διευρυμένο πεδίο πρακτικών εφαρμογών.

Ο Γιάννης Ανδρεόπουλος αποφοίτησε το 1971 από το Τμήμα Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακά στο Τμήμα Αεροναυπηγικής του Imperial College του Λονδίνου, από όπου πήρε και το διδακτορικό του. Σήμερα είναι καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του City College of New York (CCNY).

alldaynews

Δεν υπάρχουν σχόλια: