Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Η σημαία του Πολυτεχνείου δεν ανήκει σε κανέναν!!! Ούτε στη Βουλή!!



Είναι κάποιοι πιτσιρικάδες, μέλη της Νεολαίας ΠαΣοΚ, που άρχισαν ήδη να εκνευρίζουν τον νέο Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου κ. Σ. Ξυνίδη. Είναι οι ίδιοι που είχαν εκνευρίσει πέρυσι τέτοια εποχή και τον σημερινό υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση. Πρόκειται για τους «νεολαίους της σημαίας», όπως συνθηματικά τους αποκαλούν στο κυβερνών κόμμα, οι οποίοι επιμένουν πεισματικά να κρατούν σε μυστικό μέρος, ίσως και σε σπίτια «συντρόφων» τους, τη ματωμένη σημαία του Πολυτεχνείου, αρνούμενοι πεισματικά να την παραδώσουν στο ΠαΣοΚ και πολύ περισσότερο στον πρύτανη του Πολυτεχνείου ή ακόμη και στη Βουλή των Ελλήνων, όπως πέρυσι επισήμως τους ζητήθηκε. Και το ερώτημα που ανακύπτει δεν είναι ποιος έχει τη σημαία του Πολυτεχνείου, αυτό απαντάται εύκολα, την έχει από το 1982 η φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στο ΠαΣοΚ, δηλαδή η ΠΑΣΠ, αλλά πού βρίσκεται η σημαία. Στο ερώτημα αυτό, πλην ίσως του κ. Κ. Πανταζή, γραμματέα της Νεολαίας του ΠαΣοΚ, ουδείς μπορεί να απαντήσει.

«Είναι τυχεροίπου δεν είμαι πια γραμματέας και γλίτωσαν τη διαγραφή» λέει τώρα ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος πέρυσι είχε ανακοινώσει την πρόθεση του ΠαΣοΚ να δοθεί η σημαία, η οποία φυλάσσεται από την ΠΑΣΠ, στη Βουλή των Ελλήνων για φύλαξη. Μια πρόταση την οποία έκανε δεκτή ο πρύτανης του Πολυτεχνείου κ. Κ. Μουτζούρης. Μόνο που ο κ. Ραγκούσης δεν είχε τη σημαία. Την είχαν καλά φυλαγμένη οι «πιτσιρικάδες» του κόμματος, οι οποίοι και αρνήθηκαν να την παραδώσουν. Το «μπαλάκι» ωστόσο με τη θέση αυτή του κ. Ραγκούση πάει στον νέο Γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος κ. Ξυνίδη, ο οποίος όμως ως τώρα δεν έκανε καμία κίνηση ώστε είτε να δοθεί η σημαία στη Βουλή των Ελλήνων είτε να διαγράψει τον κ. Πανταζή και τους νεαρούς συντρόφους του.

Διαμάχες
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος πάντως δεν ασχολήθηκε καθόλου με το θέμα, ούτε του ετέθη ποτέ ζήτημα από την κυβέρνηση να διεκδικήσει τη σημαία. Πολλοί βουλευτές του ΠαΣοΚ ωστόσο, όπως ο κ. Μ. Παπαϊωάννου, δεν συμφωνούν με την επίσημη θέση του κυβερνώντος κόμματος, να δοθεί δηλαδή η σημαία στη Βουλή ( «άλλωστε όταν έγινε η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν υπήρχε τότε Βουλή», λέει χαριτολογώντας) και ζητεί η σημαία να δοθεί εκεί όπου ανήκει, δηλαδή στην ΕΦΕΕ, αν και όταν αυτή συγκροτηθεί σε σώμα.

Με «συμμάχους» και τους «μεγάλους» του ΠαΣοΚ, όπως τον κ. Παπαϊωάννου και σιωπηρώς τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Χρ. Παπουτσή, πάλαι ποτέ πρόεδρο της ΕΦΕΕ (που ήταν από τους πρώτους που έδειξαν τον δρόμο, όπως λέγεται, να φυλάσσεται η σημαία σε διάφορα σπίτια), οι «πιτσιρικάδες» του ΠαΣοΚ με επικεφαλής τον γραμματέα Νεολαίας κ. Πανταζή πήραν πρόσθετο θάρρος και δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν ούτε και εφέτος στην επέτειο του Πολυτεχνείου να την παραδώσουν στη Βουλή και κυρίως ότι «δεν τους αγγίζουν οι όποιες απειλές για διαγραφές» : «Εμείς πιστεύουμε ότι η σημαία του Πολυτεχνείουείναι ένα σύμβολο αγώνων της νέας γενιάς και ιδιαίτερα του φοιτητικού κινήματος. Πιστεύουμε ότι ανήκει σε αυτό. Και συγκεκριμένα πιστεύουμε ότι πρέπει να ανήκει στην ΕΦΕΕ. Αυτός ανάμεσα σε άλλους είναι και ένας λόγος που εμείς δίνουμε και θα δώσουμε ολόθερμα τη μάχη για την ανασυγκρότησή της», λέει ο κ. Πανταζής, αλλά δεν αποκαλύπτει πού βρίσκεται η σημαία. Απλώς η σημαία την ημέρα της πορείας θα εμφανιστεί στην είσοδο του Πολυτεχνείου, φρουρούμενη από μέλη της ΠΑΣΠ. Ως τις 17 Νοεμβρίου θα φυλάσσεται σε κάποιο από τα σπίτια των «πιτσιρικάδων» Στη διαμάχη έχουν εισέλθει και τα άλλα κόμματα με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναφέρει ότι «η σημαία του Πολυτεχνείου δεν έχει θέση στα κομματικά γραφεία του ΠαΣοΚ. Δεν έχει θέση σε κανένα κόμμα. Ανήκει στη νεολαία που αντιστέκεται» και κατηγορεί τη Νεολαία του ΠαΣοΚ ότι «καπηλεύεται το ιστορικό αυτό σύμβολο του αντιδικτατορικού νεολαιίστικου κινήματος». Ακολούθησε το ΚΚΕ που κατηγόρησε με τη σειρά του τους νεολαίους του ΠαΣοΚ για σφετερισμό των συμβόλων της αντίστασης κατά της δικτατορίας, αλλά και η Πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με τους πρυτάνεις του εδώ και πέντε χρόνια να αποστέλλουν τέτοια εποχή επιστολή στον εκάστοτε Γραμματέα του ΠαΣοΚ, ζητώντας να τους παραδοθεί επιτέλους η σημαία.

Η σημαία όμως όλον τον χρόνο είναι άφαντη, αφού, όπως βεβαιώνει ο κ. Πανταζής, βρίσκεται καλά φυλαγμένη σε διάφορα σπίτια, πολλές φορές και σε... χρηματοκιβώτια, ενώ ελάχιστοι γνωρίζουν το ακριβές μέρος φύλαξης και φρούρησής της. Ποιους συνεπώς φοβούνται οι νεολαίοι του ΠαΣοΚ ότι θα τους «κλέψουν» τη σημαία, τη στιγμή που, όποιος και να είναι ο κάτοχός της, θα πρέπει το μεσημέρι της 17ης Νοεμβρίου να την «κατεβάσει» στην οδό Πατησίων για να τεθεί επικεφαλής της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία; Ενώ μόλις ολοκληρωθεί η πορεία, η σημαία περνάει στα χέρια της ΠΑΣΠ, τυλίγεται προσεχτικά και από τότε οι πάντες αγνοούν την τύχη της.

Θεματοφύλακες
Θα αναρωτηθεί κανείς αν είναι σοβαρά πράγματα αυτά που γίνονται να φρουρείται και να φυλάγεται ένα σύμβολο της νεοελληνικής αντίστασης κατά της χούντας. Οι νεολαίοι του ΠαΣοΚ συμφωνούν ότι όλα αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα, λέγοντας ότι η σημαία όντως δεν τους ανήκει και δεν είναι ιδιοκτησία και αποκλειστικότητά τους. Δεν μπορούν ωστόσο, λένε, να παραδώσουν τη σημαία πουθενά, τη στιγμή που και η Πανσπουδαστική (πρόσκειται στο ΚΚΕ) φυλάσσει με τη σειρά της τις σφραγίδες και τα πρακτικά τής τότε ΕΦΕΕ. Με δυο λόγια, η ΠΑΣΠ και η Πανσπουδαστική αποτελούν, κατά τους νεολαίους, «θεματοφύλακες» των συμβόλων της ΕΦΕΕ. Η μία παράταξη, όταν η ΕΦΕΕ περιέπεσε σε απραξία, πήρε τη σημαία και η άλλη τις σφραγίδες και το αρχείο. Η ΠΑΣΠ άλλωστε εμφανίζεται διατεθειμένη να παραδώσει τη σημαία στην ΕΦΕΕ, με την προϋπόθεση ότι θα συγκροτηθεί σε σώμα, και εκπρόσωποί της δηλώνουν ότι θα συμβάλλουν αποφασιστικά στο να γίνει Πανσπουδαστικό Συνέδριο: «Και στο προεδρείο που θα αναδειχθεί,εμείς θα παραδώσουμε τη σημαία», λένε υπερηφάνως. Η διαγραφή όμως από το ΠαΣοΚ κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους, αφού η ηγεσία του κόμματος ζήτησε η σημαία να πάει στη Βουλή. Τι θα κάνουν συνεπώς οι νεολαίοι; Για να αποφύγουν τη διαγραφή και να λήξει η όλη η ιστορία με τη σημαία, προτείνουν να διαμορφωθεί μια κοινή πρόταση (ως εναλλακτική λύση) με τις άλλες πολιτικές παρατάξεις για την τύχη της σημαίας του Πολυτεχνείου, της οποίας «εμείς είμεθα θεματοφύλακες και όχι νομείς», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο γραμματέας της Νεολαίας κ. Πανταζής.
Από τη «Βραδυνή» ως τα σπίτια της ΠΑΣΠ
ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ η διαφιλονικούμενη σημαία σύμβολο της αντίστασης; Την επομένη της εισβολής των τανκς στο Πολυτεχνείο κάποιοι βρήκαν μια ματωμένη σημαία και τη φυγάδευσαν στα γραφεία της εφημερίδας «Βραδυνή» στην Ομόνοια. Την παρέδωσαν μάλιστα στα χέρια του τότε εκδότη της εφημερίδας Τζώρτζη Αθανασιάδη. Πώς βρέθηκε όμως στα χέρια του η συγκεκριμένη σημαία και υπό ποιες συνθήκες, ως σήμερα παραμένει άγνωστο. Η κυρία Νάντια Βαλαβάνη , υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές, είχε πει κάποτε ότι «ο τρόπος με τον οποίον βγήκε η σημαία από το Πολυτεχνείο ήταν αδύνατον να γίνει αντιληπτός από τους περισσότερους, διότι πρώτο μέλημα ήταν να διασωθούν οι 10.000 άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί».

Ο τρόπος διαφυγής της σημαίας από το Πολυτεχνείο παραμένει άγνωστος. Εκείνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι το 1974 (με τη μεταπολίτευση) η σημαία έφθασε στην ΕΦΕΕ και στον πρώτο πρόεδρό της Γ. Σταματάκη της ΚΝΕ. Στην πορεία της πρώτης επετείου του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1975, τη σημαία κρατούσαν οι κκ. Στ. Τζουμάκας, Σταματάκης και Χρύσανθος Λαζαρίδης (ΚΚΕ Εσωτ. τότε). Το 1976 η σημαία πέρασε στα χέρια του κ. Τζουμάκα της ΠΑΣΠ, προέδρου στην ΕΦΕΕ. Από τον κ. Τζουμάκα η σημαία πέρασε στον κ. Παπουτσή, ο οποίος παρέμεινε πρόεδρος της ΕΦΕΕ ως το 1980, όντας μάλιστα τελευταίος που θήτευσε σε αυτή τη θέση. Εν συνεχεία το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ αδυνατούσε να συγκροτήσει προεδρείο, ώσπου να περιπέσει σε οριστική απραξία το 1995. Μετά τον κ. Παπουτσή η σημαία πέρασε στα χέρια (και στη φύλαξη πια) του κ. Φ. Χατζημιχάλη, ο οποίος με τη σειρά του την παρέδωσε στα χέρια του κ. Ι. Τσαμπουργκέλη . Από το 1982 η σημαία «έφυγε» από τα γραφεία της ΕΦΕΕ στην οδό Ιπποκράτους και πέρασε στην... παρανομία, στη μυστική φύλαξή της δηλαδή σε σπίτια στελεχών της ΠΑΣΠ.
Βημα

Δεν υπάρχουν σχόλια: