Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Μείωση-ρεκόρ στην αποψίλωση του Αμαζονίου αναφέρει η Βραζιλία!



Η έκταση του υγρού τροπικού δάσους του Αμαζονίου μειώθηκε τον τελευταίο χρόνο κατά «μόλις» 7.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αριθμός που αντιστοιχεί στη μικρότερη ετήσια απώλεια εδώ και δύο δεκαετίες, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βραζιλίας.

Δορυφορικές φωτογραφίες του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας δείχνουν ότι η έκταση που αποδασώθηκε από τον Αύγουστο του 2008 μέχρι τον Ιούλιο του 2009 ήταν σχεδόν 46% μικρότερη σε σχέση με το προηγούμενο δωδεκάμηνο.

«Τα νέα δεδομένα για την αποδάσωση αντιπροσωπεύουν μια ασυνήθιστη και σημαντική μείωση για τη Βραζιλία» δήλωσε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιο (Λούλα) ντα Σίλβα.

Η αποψίλωση κορυφώθηκε το 2004, όταν χάθηκαν 27.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα πολύτιμης ζούγκλας, και έκτοτε συνεχώς πέφτουν.

Η κυβέρνηση αποδίδει την επιτυχία στην καλύτερη αστυνόμευση του δάσους, την προώθηση αειφόρων δραστηριοτήτων για τις τοπικές οικονομίες, αλλά κυρίως στην πτώση των τιμών των τροφίμων, η οποία αποθάρρυνε την αποψίλωση γης για νέες καλλιέργειες.

Το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Βραζιλίας κατέσχεσε αυτό το διάστημα 230.000 κυβικά μέτρα ξυλείας από παράνομη υλοτομία, καθώς και 414 φορτηγά και τρακτέρ. Επέβαλε επίσης πρόστιμα 1,6 δισ. δολαρίων και ανακατέλαβε 5.020 τετραγωνικά μέτρα αποψιλωμένων εκτάσεων.

Σύμφωνα πάντως με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο κορυφαίο περιοδικό Science, η έκταση της αποψίλωσης είναι σημαντικά μεγαλύτερη από ό,τι δείχνουν οι δορυφορικές παρατηρήσεις, καθώς πολλά χαμηλά δέντρα κόβονται επιλεκτικά κάτω από την οροφή του δάσους, χωρίς να φαίνονται από ψηλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: