Παρά τις τεράστιες προόδους που έχουν κάνει τις τελευταίες δεκαετίες η αστροφυσική και η κοσμολογία στην κατανόηση του Σύμπαντος, πάνω από το 90% της συνολικής ύλης και ενέργειας του Σύμπαντος εξακολουθεί να παραμένει σκοτεινό και αδιαπέραστο για την επιστημονική γνώση.
Το 22% του Σύμπαντος αποτελείται από «σκοτεινή ύλη», ενώ το 74% από «σκοτεινή ενέργεια», όπως περιγράφουν οι αστροφυσικοί αυτή την απέραντη terra incognita. Και λόγω των εγγενών περιορισμών που εμφανίζουν τα σημερινά επιστημονικά όργανα (γήινα ή διαστημικά τηλεσκόπια) οι επιστήμονες αναγκάζονται να καταφύγουν σε «ανορθόδοξα» ερευνητικά εργαλεία, όπως οι πανίσχυροι υπολογιστές που προσομοιώνουν και συνδυάζουν με απίστευτη ταχύτητα τις διαθέσιμες σήμερα γνώσεις.
Ενας τέτοιος υπερυπολογιστής ύστερα από πολλά χρόνια προετοιμασίας είναι τώρα έτοιμος να εξερευνήσει μια εικονική εκδοχή του πραγματικού Σύμπαντος. Η εκδοχή αυτή, αν και απλοποιημένη σε σχέση με τις αχανείς διαστάσεις του Σύμπαντος, περιλαμβάνει ένα δισεκατομμύριο Ηλιους και άλλα 64 δισεκατομμύρια ουράνια σώματα.
Καταλαμβάνει 560 τετραγωνικά μέτρα και είναι ο ταχύτερος υπολογιστής στον κόσμο. Αρχισε να κατασκευάζεται το 2002 στο ερευνητικό εργαστήριο της Εθνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NNSA) στο Λος Αλαμος του Νέου Μεξικού, αλλά πλήρη λειτουργικότητα απέκτησε μόλις το 2008. Οπως και ο «ξάδελφός» του Blue Sky, είναι κι αυτός δημιούργημα της ΙΜΒ. Είναι όμως πολύ πιο γρήγορος από αυτόν, γι' αυτό και τον «βάφτισαν» Roadrunner, όπως και το διάσημο συμπαθέστατο ομώνυμο καρτούν της Warner που τρέχει σαν τον άνεμο στην έρημο του Μεξικού διαρκώς καταδιωκόμενο, χωρίς επιτυχία, από το κογιότ.
Ο Roadrunner επεξεργάζεται τα δεδομένα με ταχύτητα που αγγίζει τα 1.105 petaflop (το Flop είναι μονάδα μέτρησης της ταχύτητας επεξεργασίας, από τα αρχικά FLoating-point Operations Per Second, υπολογισμοί κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο· 1 petaflop αντιστοιχεί σε 1 δεκάκις τρισεκατομμύρια Flop).
Οι απαράμιλλες υπολογιστικές ικανότητες του Roadrunner πρόκειται να αξιοποιηθούν και σε άλλα ερευνητικά πεδία, όπως στην ανάλυση της μαγνητικής επανασύνδεσης, φαινόμενο το οποίο παρατηρείται στα ιονισμένα αέρια και η ανάλυση του οποίου θα συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση του τι συμβαίνει στη γήινη μαγνητόσφαιρα.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009
Ο Ταχύτερος υπολογιστής στον κόσμο διερευνά τη «σκοτεινή ύλη»!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου