Η συνεχής διάδοση multimedia αρχείων σε υψηλή ανάλυση δημιουργεί αναπόφευκτα την ανάγκη για νέες λύσεις αποθήκευσης, με βασικό ζητούμενο το μέγιστο χώρο στη μικρότερη δυνατή διάσταση. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου κατάφεραν να δημιουργήσουν κρυστάλλους άλατος που θα μπορούσαν στο μέλλον να αξιοποιηθούν για την αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων.
Η δημιουργία τέτοιων κρυστάλλων από το αλάτι που όλοι γνωρίζουμε είναι πιο δύσκολη απ' ό,τι ακούγεται. Οι επιστήμονες από το σκωτσέζικο πανεπιστήμιο κατάφεραν να δημιουργήσουν κρυστάλλους χρησιμοποιώντας δύο ακτίνες λέιζερ χαμηλής ενέργειας σε αλατούχο διάλυμα. Δημιουργήθηκαν, έτσι, για μικρό χρονικό διάστημα σχηματισμοί που πληρούν τις προϋποθέσεις για την αποθήκευση δεδομένων.
"Η έρευνα βασίζεται σε μια ανακάλυψη που έγινε τυχαία πριν από πολλά χρόνια, όταν δημιουργήθηκαν κρύσταλλοι με την επίδραση του φωτός. Αναπτύξαμε αυτή την τεχνική και τώρα μπορούμε να δημιουργήσουμε κρυστάλλους κατά βούληση. Θα χρειαστεί πολλή έρευνα ακόμα μέχρι να αξιοποιηθούν αυτοί οι κρύσταλλοι σε πρακτικές εφαρμογές, αλλά πιστεύουμε ότι έχουν τεράστιες δυνατότητες", λέει ο Dr Andy Alexander από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ένας κρύσταλλος άλατος με μέγεθος όσο ένα ζάρι περίπου θα μπορούσε να αποθηκεύσει 1 terabyte δεδομένων. Οι σχηματισμοί αυτοί θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για νέα οπτικά μέσα αποθήκευσης.
thenewsbus
Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009
Αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων σε… αλάτι!!!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου