Περίπου ένας στους έξι πολίτες στην Ευρώπη ισχυρίζεται ότι έχει αντιμετωπίσει διακρίσεις το προηγούμενο έτος, σύμφωνα ειδική έρευνα του ευρωβαρόμετρου, ενώ το 64% των Ευρωπαίων ανησυχούν ότι η ύφεση θα οδηγήσει σε περισσότερες διακρίσεις λόγω ηλικίας στην αγορά εργασίας.
«Οι διακρίσεις εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη και οι σχετικές αντιλήψεις των πολιτών είναι γενικά σταθερές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος», δήλωσε ο επίτροπος ίσων ευκαιριών κ. Vladimír Špidla. Και πρόσθεσε:
«Ένα ζήτημα προβληματισμού είναι η αίσθηση ότι θα αυξηθούν οι διακρίσεις λόγω ηλικίας, ως αποτέλεσμα της ύφεσης».
Όπως και στην αντίστοιχη έρευνα πέρυσι, η ηλικία αποτελεί την κύρια κοινή αιτία διάκρισης (6% των ερωτώμενων). Συνολικά, 16% των Ευρωπαίων ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν διακρίσεις το 2009 (λόγω φυλετικής καταγωγής, θρησκεύματος, ηλικίας, αναπηρίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού), δηλαδή το ίδιο επίπεδο με το 2008.
Ωστόσο, υπήρξε έντονη αύξηση της αίσθησης ότι σημειώνονται διακρίσεις λόγω ηλικίας και αναπηρίας. Το 58% των Ευρωπαίων θεωρούν ότι η διάκριση λόγω ηλικίας είναι διαδεδομένη στη χώρα τους, σε σύγκριση με το 42% το 2008, ενώ το 53% αναφέρουν τη διάκριση λόγω αναπηρίας (45% το 2008).
Υπάρχει επίσης σαφής σύνδεση με την παρούσα οικονομική κατάσταση, με το 64% των πολιτών να περιμένει ότι η ύφεση θα οδηγήσει σε περισσότερες διακρίσεις λόγω ηλικίας στην αγορά εργασίας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην αύξηση της ανεργίας των νέων σε πολλές χώρες της ΕΕ, ως αποτέλεσμα της οικονομικής επιβράδυνσης αλλά και στην αυξανόμενη ευαισθητοποίηση όσον αφορά αυτές τις μορφές διάκρισης.
Στην έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας έγιναν γνωστά ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής για την ισότητα που θα διεξαχθεί στη Στοκχόλμη στις 16 και 17 Νοεμβρίου, συμμετείχαν 26 756 πολίτες (Μάιος, Ιούνιος 2009) στις 27 χώρες μέλη, καθώς και σε τρεις υποψήφιες, την Κροατία, την ΠΓΔΜ και την Τουρκία.
Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009
"Ένας στους έξι Ευρωπαίους θύμα κοινωνικών διακρίσεων!"
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου