Τεχνολογία η οποία εκμεταλλεύεται τα μαγνητικά φαινόμενα θα μπορούσε να αποτελέσει μία εναλλακτική οικολογική λύση σε συστήματα ψύξης όπως κλιματιστικά και ψυγεία.
Τα συγκεκριμένα συστήματα θα καταναλώνουν 20-30% λιγότερη ενέργεια και η λειτουργία τους δεν θα βασίζεται σε χημικές ουσίες που καταστρέφουν το όζον, ή σε αέρια που ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Τα διάφορα συστήματα ψύξης συνεισφέρουν έντονα στην παγκόσμια ενεργειακή κατανάλωση, ενώ στην Αμερική κατά τους θερινούς μήνες , οι εν λόγω συσκευές χρησιμοποιούν το 50% περίπου της ενεργειακής παραγωγής. Ο κύκλος λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος περιλαμβάνει αρχικά την εφαρμογή ενός μαγνητικού πεδίου σε ένα μεταλλικό κράμα με αποτέλεσμα το τελευταίο να θερμανθεί.
Το πλεόνασμα της θερμότητας που παράγεται απομακρύνεται από το σύστημα με νερό, ψύχοντας το υλικό στην αρχική του θερμοκρασία και από την στιγμή που θα διακοπεί το εφαρμοζόμενο μαγνητικό πεδίο, τότε η θερμοκρασία του κράματος πέφτει ακόμα περισσότερο. Εκμεταλλευόμενοι την παραπάνω διαδικασία,οι επιστήμονες ευελπιστούν να κατασκευάσουν καινούργιες ψυκτικές συσκευές. Η τεχνολογία αυτή έχει ήδη επιτευχθεί σε εργαστηριακό επίπεδο, αλλά οι ερευνητές εξακολουθούν να κάνουν έρευνες για την βελτίωση των υλικών έτσι ώστε να αναπτυχθούν εφαρμογές υψηλής απόδοσης, προσιτές στο ευρύτερο κοινό. Αυτό που απαιτείται ουσιαστικά είναι ένα υλικό του οποίου η θερμοκρασία θα αυξάνεται και θα μειώνεται έντονα με την εφαρμογή και απομάκρυνση ενός μαγνητικού πεδίου και που θα μπορεί να λειτουργεί σε συνθήκες δωματίου.
Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 15 Μαΐου, δείχνει ξεκάθαρα τον τρόπο με τον οποίο η μικροδομή ενός κράματος, καθορίζει την απόκριση του τελευταίου σε ένα εφαρμοζόμενο μαγνητικό πεδίο. Πιο συγκεκριμένα η κρυσταλλική δομή των μετάλλων επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο θερμαίνονται ή ψύχονται με την μεταβολή του μαγνητικού πεδίου. Έχοντας αυτό υπ' όψιν τους, τα μέλη της ερευνητικής ομάδας του Imperial College , πιστεύουν πως μελλοντικά θα είναι σε θέση να προσδιορίσουν το καταλληλότερο υλικό για αυτή την εφαρμογή.
Ο καθηγητής Lesley Cohen από το τμήμα φυσικής του ίδιου ιδρύματος, εξηγεί ότι χρησιμοποίησαν ειδικούς αισθητήρες που κατασκεύασαν οι ίδιοι, προκειμένου να μελετήσουν σε μικροσκοπικό επίπεδο τι συμβαίνει σε διάφορα υλικά όταν μαγνητίζονται, ή απομαγνητίζονται. Ανέφερε επίσης ότι η κατασκευή ενός μαγνητικού ψυγείου θα είναι εφικτή κάποια στιγμή, αφού δεν θα είναι δύσκολη η κατασκευή τόσο εξειδικευμένων υλικών. Ένα τέτοιο επίτευγμα θα ήταν μεγάλης σημασίας, καθώς πολλές συσκευές που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας θα αντικατασταθούν από άλλες φιλικότερες προς το περιβάλλον, με αποτέλεσμα να προληφθούν ενδεχόμενες κλιματολογικές αλλαγές.
rc-cafe
Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009
Μαγνητικά ψυγεία φιλικότερα προς το περιβάλλον
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Η τεχνολογία του...αύριο στα ψυγεία.
Δημοσίευση σχολίου