Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Προσεδαφίστηκε το διαστημόπλοιο "Atlantis"


Μετά την ολοκλήρωση της 11ήμερης αποστολής του στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό προκειμένου να παραδώσει το απαραίτητο φορτίο, το διαστημόπλοιο Atlantis προσεδαφίστηκε στη Φλόριντα.

«Δεν θα μπορούσε να έχει επιλεγεί πιο καθαρή ημέρα», παρατήρησε ο διοικητής της αποστολής Charles Hobaugh. Η επιστροφή του στη γη πραγματοποιήθηκε στις 9:44, αποτελώντας την πέμπτη και τελευταία αποστολή για το 2009 και την 129η στην ιστορία των διαστημικών αποστολών.

«Ήταν μία τέλεια εικόνα», ανέφερε ο αστροναύτης Chris Ferguson στο πλήρωμα από το Κέντρο Ελέγχου στο Χιούστον. «Καλωσορίσατε στη γη», κατέληξε.

«Εισερχόμαστε στη χρυσή εποχή του προγράμματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού», ανέφερε ο Bob Thirsk, μέλος του Καναδικού Διαστημικού πρακτορείου, κατά τη διάρκεια της εν πτήση συνέντευξης τύπου.

Από τη NASA δημιουργούνται διαστημόπλοια νέου τύπου προκειμένου να αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα, καθώς θα αποσυρθούν για λόγους ασφαλείας και υψηλού κόστους συντήρησης.

Τα νέα διαστημόπλοια, τα οποία δεν θα είναι έτοιμα πριν το 2015, θα επιτρέψουν την αποστολή αστροναυτών από τη NASA στο φεγγάρι και σε άλλους προορισμούς στο ηλιακό σύστημα.

Το εξαμελές πλήρωμα του Atlantis συνόδεψε στο ταξίδι της επιστροφής στη γη και ο μηχανικός Nicole Stott, που παρέμεινε στο φυλάκιο επί διάστημα τριών μηνών. Τρία ακόμη μέλη θα αναχωρήσουν στις 30 Νοεμβρίου, αφήνοντας το φυλάκιο με δύο μέλη για πρώτη φορά από το 2006 με τους τρεις αντικαταστάτες να αναμένεται να φτάσουν στις 23 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: