Και με τη…βούλα των αριθμών οι γιατροί εξακολουθούν να εμφανίζονται απρόθυμοι να εμβολιαστούν!
Σύμφωνα με μια τελευταία μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας το 83% των γιατρών δήλωσε την απροθυμία του στο νέο εμβολιασμό, ενώ μόλις το 17% των επαγγελματιών υγείας εξέφρασαν την πρόθεση να εμβολιαστούν.
Στη μελέτη συμμετείχαν 441 γιατροί από τα τέσσερα γενικά και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της περιφέρειας Θεσσαλίας. Στα στοιχεία της... έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Θεσσαλία» του Βόλου, ο κυριότερος λόγος απροθυμίας ήταν ο φόβος για την ασφάλεια του εμβολίου. Ειδικότερα η παράλυση από σύνδρομο GB (21,3%), η αναφυλακτική αντίδραση (10,1%) και ο κίνδυνος νόσησης από γρίπη (9,7%).
Είναι ενδιαφέρον ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων θεωρεί μη ικανοποιητική την ενημέρωσή της για την ασφάλεια των νέων εμβολίων (58,5%), ενώ η συχνότερη πηγή πληροφόρησης για τους αντιγριπικούς εμβολιασμούς είναι κατά σειρά η τηλεόραση (51,2%), το διαδίκτυο (40,4%), η Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσηλευτικού ιδρύματος (31,3%), τα Ιατρικά βιβλία - περιοδικά (23,4%) και το ΚΕΕΛΠΝΟ (21,3%). Στο μεταξύ αύριο Δευτέρα 23 Νοεμβρίου ξεκινά ο εμβολιασμός των ειδικών ομάδων πληθυσμού, ηλικίας άνω των 6 μηνών.
Στις ομάδες αυτές ανήκουν τα άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση και επιπλοκές, οι αιμοδότες και τα άτομα που φροντίζουν βρέφη μικρότερα των έξι μηνών.Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί στα νοσοκομεία (ειδικές ομάδες πληθυσμού με χρόνια νοσήματα από την ηλικία 6 μηνών και άνω, που παρακολουθούνται από το εκάστοτε νοσοκομείο, αιμοδότες του κάθε νοσοκομείου), καθώς και στα εμβολιαστικά κέντρα των Κέντρων Υγείας και του ΙΚΑ (ειδικές ομάδες πληθυσμού με χρόνια νοσήματα, άτομα που φροντίζουν βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου