«Θα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες» . Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα για την αύξηση της φορολογίας των υψηλών εισοδημάτων, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και των μερισμάτων που θα ενταχθούν στη φορολογική κλίμακα έστειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος το 2010 θα αναζητήσει πρόσθετους φόρους 4,5 δισ. ευρώ από μια οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση. Και τον επόμενο χρόνο ο ρυθμός ανάπτυξης θα έχει αρνητικό πρόσημο (μείον 0,3%) αν και όλοι ευελπιστούν ότι η τελική επίδοση θα είναι καλύτερη.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου μετά την κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού στη Βουλή και αντίθετα με το προ ολίγων ημερών στίγμα που έδινε ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Α. Λοβέρδος για το Ασφαλιστικό λέγοντας ότι ούτε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί ούτε οι συντάξεις θα μειωθούν δήλωσε ότι « το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο» προετοιμάζοντας έτσι την κοινή γνώμη για τις αλλαγές που θα επέλθουν. Το σχέδιο του «μεταβατικού» προϋπολογισμού, όπως τον χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών, θέτει στόχο για το 2010 να υποχωρήσει το έλλειμμα σε μονοψήφιο αριθμό (9,4% από 12,7% εφέτος) κι αυτό θα προέλθει με την παράλληλη μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 1,6 δισ. ευρώ. Οι περικοπές αφορούν κυρίως τις επιχορηγήσεις, την κατάργηση ενισχύσεων που δίνονταν μέσω ειδικών λογαριασμών και οριακά τα έξοδα για μετακινήσεις και υπερωρίες προς δημοσίους υπαλλήλους. Επίσης περιορίζεται κατά 500 εκατ. ευρώ το εξοπλιστικό πρόγραμμα του υπουργείου Αμυνας για το 2010.
Αυτό που διαπίστωσε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι οι περισσότερες δαπάνες του προϋπολογισμού είναι ανελαστικές και έτσι, προκειμένου να αντεπεξέλθει στην πίεση για τη μείωση του ελλείμματος, εμφάνισε και πάλι (στη γενική κυβέρνηση) αυξημένο το πλεόνασμα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου- την περίφημη «άσπρη τρύπα»- κατά 1,2 δισ. ευρώ. Επίσης περιορίστηκαν κατά 1,7 δισ. ευρώ οι κρατικές ενισχύσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία που θα απαιτηθούν κατά το 2010. Τα σημεία αυτά είναι οι «γκρίζες περιοχές» του νέου προϋπολογισμού που συντάχθηκε υπό την πίεση του χρόνου και των αφανών χρεών της προηγούμενης κυβέρνησης.
Μετά την κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού, τη «σκυτάλη» παίρνει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης για να ξεκινήσει τον διάλογο για τις αλλαγές στη φορολογία, οι οποίες θα είναι συνολικές και θα αφορούν όλους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009
Στα 4,5 δισ ευρώ οι επιπλέον φόροι!!!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου