Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Aπέραντο οπλοστάσιο η Κρήτη με 200.000 όλπα!



Αυστηρότερη εφαρμογή του ισχύοντος νόμου για την οπλοκατοχή προτείνουν έγκριτοι δικηγόροι του Ηρακλείου αντί για μεταβολή του αδικήματος από πλημμέλημα σε κακούργημα, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε μία προσπάθεια να πατάξει την εγκληματικότητα.

Διατυπώνουν την άποψη ότι η ισχύουσα νομοθεσία είναι επαρκής για την αντιμετώπιση του φαινομένου αφού προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε έτη, επισημαίνουν ωστόσο ότι πολύ σπάνια επιβάλλεται η μέγιστη προβλεπόμενη ποινή. Συνήθως η αυστηρότερη ποινή που επιβάλλεται δεν ξεπερνά τους δώδεκα μήνες. Τονίζουν ακόμα ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι σαφές για τις περιπτώσεις κακουργηματικού χαρακτήρα. Πάντως στην «πατρίδα» της οπλοκατοχής-όπως δυστυχώς θεωρείται η Κρήτη- η επίμαχη ρύθμιση αναμένεται να «συναντήσει» σθεναρή αντίσταση, παρά τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί κατά καιρούς για τον αφοπλισμό των Κρητικών και κυρίως τα θύματα των άσκοπων πυροβολισμών αλλά και των εγκληματικών ενεργειών.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός ερωτηθείς σχετικά, εξέφρασε την άποψη ότι «η κείμενη νομοθεσία είναι επαρκής και η μεταβολή του χαρακτηρισμού της πράξης, δεν θα συντελέσει στον περιορισμό του φαινομένου».
Ο ποινικολόγος Βενιζέλος Κάββαλος πρόσφατα υπερασπίστηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων τον 39χρονο από τις Σίσες για τις κατηγορίες της εισαγωγής όπλων, κατοχής, συναρμολόγησης και εμπορίας με σκοπό τη διάθεση τους σε τρίτα άτομα ή εγκληματικές οργανώσεις. Στην κατοχή του 39χρονου είχε εντοπιστεί ακόμα και αντιαεροπορικό αλλά και δεκάδες όπλα και φυσίγγια. Ωστόσο η άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος, όπως συνέβη στην υπόθεση του 39χρονου, είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις.

Η προαναφερόμενη κατηγορία είναι αυτή που προβλέπει ο νόμος για τον κακουργηματικό χαρακτήρα της οπλοκατοχής. «Ο νόμος ως έχει είναι καλός» σημειώνει ο κ. Κάββαλος που επισημαίνει ότι είναι άδικο για έναν άνθρωπο που κατέχει απλώς ένα όπλο, να διώκεται σε βαθμό κακουργήματος. «Όταν έχεις τις ενδείξεις ότι τα όπλα πρόκειται να διατεθούν σε τρίτα άτομα ή εγκληματικές οργανώσεις, τότε ο νόμος είναι σαφής και προβλέπει κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος. Το όπλο είναι αλληλένδετο με τη νοοτροπία του Κρητικού. Για τον Κρητικό το όπλο του προσδίδει κοινωνική καταξίωση και κύρος. Νομίζω ότι αυτή η ρύθμιση είναι παράταιρη με τη νοοτροπία των Κρητικών και εκτιμώ ότι δεν θα προχωρήσει τελικώς».

Παπατζήδες

Δεν υπάρχουν σχόλια: