«Καμπανάκι» χτυπάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν λόγω της οικονομικής κρίσης η Ελλάδα, η Λετονία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Μ. Βρετανία και συνεπώς θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την αύξηση των κρατικών εσόδων και τη μείωση των κρατικών δαπανών.
Όπως επισημαίνει οι Κομισιόν οι πέντε αυτές χώρες έχουν «έλλειμμα βιωσιμότητας» των δημοσίων οικονομικών άνω του 12% του ΑΕΠ.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξάνονται τα έσοδα σε μόνιμη βάση στο παραπάνω ποσοστό, προκειμένου να διασφαλισθεί όχι η θεαματική μείωση του χρέους, αλλά «να παραμείνει διαχειρίσιμο». Για την Ελλάδα ειδικά τονίζεται ότι η κατάσταση είναι η πλέον δύσκολη εξαιτίας του υπερβολικού δημόσιου χρέους.
Ανάλογα, αλλά μικρότερης κλίμακας, προβλήματα θα αντιμετωπίσουν άλλες επτά χώρες η Τσεχία, η Κύπρος, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Ρουμανία, η Σλοβενία και η Σλοβακία.
Σύμφωνα δε με την Επιτροπή, το Λουξεμβούργο και η Ελλάδα είναι οι δύο χώρες που θα αντιμετωπίσουν τα οξύτερα δημοσιονομικά προβλήματα λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.
Ειδικότερα, στην έκθεση της Επιτροπής με τίτλο «Μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών για την ανάκαμψη της οικονομίας», επισημαίνεται ότι τα μέτρα που έλαβαν οι χώρες της ΕΕ για να βγει η οικονομία από την ύφεση, οδήγησαν στην επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών και πως χρειάζεται να χαραχθούν στρατηγικές εξυγίανσης.
Οι στρατηγικές αυτές, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα πρέπει να στηρίζονται σε τρεις βασικούς άξονες. Πρώτον στη μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, δεύτερον στην αύξηση των ποσοστών απασχόλησης και τρίτον στις μεταρρυθμίσεις των συστημάτων κοινωνικής προστασίας.
«Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μας αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες της στρατηγικής μας για την έξοδο από την κρίση», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου