Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Πακέτο νέων φόρων και περικοπές εξόδων 10 δισ.!



Στο 9% του ΑΕΠ θα τεθεί ο πήχης του ελλείμματος για το 2010, από το 12% του ΑΕΠ, που θα κλείσει φέτος γεγονός που οδηγεί στην αναζήτηση μέτρων φορολογικών, αλλά και περικοπών κονδυλίων, ενώ νέο δανεισμό μέχρι το τέλος του έτους προγραμματίζει το υπουργείο Οικονομικών, αφού τα διαθέσιμα δεν επαρκούν για τη χρηματοδότηση των αναγκών.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2010 παρουσιάζει τεχνικές δυσκολίες δεδομένου ότι ακόμα δεν υπάρχει σαφής εικόνα για την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές εσόδων και δαπανών. Η καταγραφή των δημοσιονομικών μεγεθών συνεχίζεται και αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα μεγέθη την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έστειλε επιστολή στους υπουργούς και τους ζητεί να καταγράψουν την τρέχουσα κατάσταση των υποχρεώσεών και τους τις ανάγκες τους για το 2010, αποστέλλοντας τα σχετικά ενημερωτικά σημειώματα έως τη Δευτέρα, ώστε ένα ξεκινήσει άμεσα η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2010.

Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε χθες ότι ο σχεδιασμός του προϋπολογισμού του 2010, γίνεται στη βάση της εκτίμησης της Τράπεζας της Ελλάδος για έλλειμμα 12% του ΑΕΠ φέτος, που είναι και το πιο πιθανό σενάριο. Ο στόχος για το 2010 θα είναι η μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 9% του ΑΕΠ, που σημαίνει μείωση του ελλείμματος κατά 7,5 δισ. ευρώ, τα οποία πρέπει να εξοικονομηθούν από έσοδα και δαπάνες, «ισόποσα» σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών.
Ωστόσο η προσαρμογή θα φτάσει στα 10 δισ. ευρώ, καθώς παράλληλα θα απαιτηθούν και 2,5 με 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας (επιδόματα σε ευπαθείς ομάδες και ενισχύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων).

Ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα πειστεί για τη σκοπιμότητά του και η Κομισιόν Άλλωστε πρέπει να δοθεί μια τονωτική ένεση στην οικονομία η οποία φέτος θα εισέλθει σε ύφεση, με το ρυθμό ανάπτυξης να υποχωρεί κατά 1,5% σύμφωνα με τις νεώτερες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Στον τομέα των δαπανών, οι εξοικονομήσεις θα γίνουν στα κονδύλια των καταναλωτικών δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης (υπουργεία), αλλά και με περιορισμούς των κονδυλίων στους δημόσιους φορείς και ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ. Επίσης θα προχωρήσει κανονικά η συγχώνευση και κατάργηση δημοσίων οργανισμών και φορέων, με μια επανεξέταση της σχετικής λίστας που είχε καταρτίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Αναπόφευκτος ο δανεισμός

Αναπόφευκτος είναι τελικά ο νέος δανεισμός του Δημοσίου έως το τέλος του 2009, καθώς το ποσό των ταμιακών αποθεμάτων ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ, που σχηματίστηκε από το δανεισμό που υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση, θα διατεθεί ήδη για τρέχουσες και επείγουσες υποχρεώσεις.

Από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι για την κάλυψη των δαπανών των τελευταίων μηνών του έτους θα απαιτηθεί και νέος δανεισμός το ύψος του οποίου θα κινηθεί στα 10 δισ. . ευρώ. Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου επεσήμαινε ότι ο ακαθάριστος δανεισμός του Δημοσίου έχει φτάσει ήδη στα 62-63 δισ. ευρώ και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να φτάσει στα 70 δισ. ευρώ. «Εύχομαι να μην πιάσουμε τα 70 δισ. ευρώ φέτος» είπε χαρακτηριστικά.

Την επόμενη Τρίτη πάντως θα εκδοθούν και τρίμηνα έντοκα γραμμάτια ύψους περίπου δισ. 2 ευρώ, αλλά ο νέος δανεισμός θα γίνει με έκδοση ομολόγων.

Σχολιάζοντας το κλίμα στις αγορές έναντι της Ελλάδας, η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι αγορές αντιμετωπίζουν καλά τη νέα κυβέρνηση και οι ξένοι χρηματοοικονομικοί οίκοι μας βλέπουν με καλό μάτι, παρά την τεράστια αύξηση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, αλλά περιμένουν από μας τις επόμενες κινήσεις μας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της οικονομίας.

naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: