Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Δεκαεννέα χρόνια αγώνα!

Μαργαρίτα Παπαδοπούλου. Ένα όνομα που σίγουρα δεν θα προκαλέσει αίσθηση. Απλώς γιατί σε πολύ λίγους είναι γνωστή η ιστορία της. Ο πόλεμος που καθημερινά βιώνει για να δικαιωθεί. 19 χρόνια στο πεζοδρόμιο, είναι πολλά. Ενώ για 200 μέρες κατασκηνώνει έξω από την Κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, ζητώντας κάτι απλό. Να δικαιωθεί.
Η Μαργαρίτα είναι Ελληνίδα, Κυπριακής καταγωγής, Ελληνικής Εθνικότητας και πολίτης της Ελληνικής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1947. Φοίτησε στο Λανίτειο Γυμνάσιο και ακολούθως μετέβη στην Ελλάδα όπου αποφοίτησε από την Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής. Εργάστηκε στο Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού, καθώς και σε δημόσια σχολεία της Κύπρου. Υπήρξε προπονήτρια της Εθνικής Ομάδας Ενόργανης Γυμναστικής στην Ελλάδα για 17 μήνες. Ήταν η πρώτη προπονήτρια που διόρισε ο ΣΕΓΑΣ για το ξεκίνημα της ενόργανης.
Όλα ξεκίνησαν το 1980 όταν η Μαργαρίτα Παπαδοπούλου διορίστηκε στις 1/9/1980 στο Δημοτικό Σχολείο «Κολέγιο Ψυχικού». 8 χρόνια αργότερα γέννησε την ιδέα, δημιούργησε και στη συνέχεια οργάνωσε και υλοποίησε τα πρωτότυπα και πρωτοποριακά Σχολεία -Σχολές, «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΧΟΡΟΣ-ΕΚΦΡΑΣΗ» (ΑΧΕ). Όραμα, ν' ανοίξει νέος δρόμος Αγωγής Παιδείας κι Εκπαίδευσης και στόχος η αναβάθμιση του Αθλητισμού. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από το 1988 μέχρι το 1991 ενέπνευσε κι έπεισε πάνω από 2.500 χιλιάδες φοιτητές να εγγραφούν σ' αυτά. Μέχρι δε, το 2006, με βάση στοιχεία οικονομολόγων του δημοσίου, ενεγράφησαν άνω των 25.000 μαθητών. Τα παράνομα κέρδη των φερόμενων ως ιδιοκτητών των ανωτέρω πρωινών σχολείων που πραγματοποιήθηκαν εις βάρος της ανήλθαν, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, σε 17 εκατομμύρια ευρώ.
Ενώ όλοι αποδέχθηκαν την ιδέα της Μαργαρίτας για την αναγέννηση κι αναβάθμιση του Αθλητισμού και την υλοποίηση των ΣΧΟΛΕΙΩΝ - ΣΧΟΛΩΝ «Α.Χ.Ε.» με μεγάλο ενθουσιασμό. Ενώ όλοι αποφάσισαν ότι τα «Α.Χ.Ε.» θα λειτουργήσουν ως ξεχωριστή επιχείρηση, οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες των πρωινών σχολείων «Κολέγιο Αθηνών» και «Κολέγιο Ψυχικού», οι οποίοι δεν διαθέτουν τα τυπικά προσόντα για την ίδρυση του σχολείου, χρησιμοποίησαν τ' όνομά της, τον τίτλο σπουδών της καθώς και τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα της για την ίδρυση και λειτουργία των ΣΧΟΛΕΙΩΝ - ΣΧΟΛΩΝ «Α.Χ.Ε.». Την εξαπάτησαν, όπως η ίδια καταγγέλλει, με παράνομα έγγραφα, έκλεψαν τα δικαιώματά της και την έδιωξαν. Έδιωξαν την ιδρύτρια και ιδιοκτήτρια του θεσμού, όπως εξελίχθηκε. Για 19 χρόνια παραπλανούν γονείς και μαθητές, λέγοντάς τους ότι τα ΣΧΟΛΕΙΑ - ΣΧΟΛΕΣ «Α.Χ.Ε.» είναι πρόγραμμα των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών.
Η Μαργαρίτα Παπαδοπούλου ξεκίνησε έκτοτε τον μεγάλο της αγώνα και ενέπλεξε σε αυτόν αργότερα και τον πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Τον συνάντησε στο γραφείο του στη Βουλή και του εξέθεσε τα γεγονότα. Ενδιαφέρθηκε άμεσα και συνάντησε τον τότε Υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου. Αποφάσισαν από κοινού ότι το θέμα θ' αναλάβει να το διεκπεραιώσει η Ελληνική Δημοκρατία. Τίποτα όμως. Οι Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας συνεχίζουν να εμπαίζουν τη Μαργαρίτα, χωρίς να ενδιαφέρονται αν η ίδια το 2003 έστησε αντίσκηνο για 17 μέρες έξω από τη Βουλή των Ελλήνων. Χωρίς να τους αγγίζει το γεγονός ότι το 2004 και πάλι έξω από την Ελληνική Βουλή η Μαργαρίτα παρέμεινε σε αντίσκηνο για 86 ολόκληρες μέρες. Μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, όταν εισέβαλαν στο αντίσκηνο τα ΜΑΤ και την χτύπησαν, επιβάλλοντάς της να εγκαταλείψει άμεσα το πεζοδρόμιο της Βουλής. Ούτε όμως και τώρα. 200 μέρες έκλεισε, σε αντίσκηνο έξω ακριβώς από την Κυπριακή Πρεσβεία.


Το αναπάντεχο: Ναι μεν αλλά

Ωστόσο μετά από 19 ολόκληρα χρόνια αγώνα συνέβη το αναπάντεχο. Κάτι που η ίδια η Μαργαρίτα πίστεψε ότι επιτέλους θα δικαιωνόταν. Τον Οκτώβριο του 2007, για πρώτη φορά, μετά από έγγραφο του Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα, προς το Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ευριπίδης Στυλιανίδης αποδέχεται και αποκαλύπτει ότι τα «Α.Χ.Ε.» είναι ΣΧΟΛΕΙΑ - ΣΧΟΛΕΣ και όχι Πρόγραμμα των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών. Όμως ο κ. Στυλιανίδης, όπως και όλοι οι προκάτοχοί του, εξακολουθεί να μην καταθέτει στη Βουλή τις αρχικές άδειες ίδρυσης και λειτουργίας των Σχολείων, καλύπτοντας έτσι, όπως όλοι, την αδικία εις βάρος της. Να σημειωθεί επίσης ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζήτησε το 2006 να κατατεθεί ο φορολογικός και οικονομικός έλεγχος των φερόμενων ως ιδιοκτητών. Μέχρι και σήμερα ο Υπουργός Οικονομίας δεν το έχει πράξει και εξακολουθεί να καλύπτει, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Μαργαρίτα, τη διαπλοκή.
Στα 19 αυτά χρόνια που πέρασαν έγιναν πολλά. Μόνο από το 1997 μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί δεκάδες αιτήσεις για να βγουν επιτέλους στην επιφάνεια δύο δημόσια έγγραφα που την δικαιώνουν και την φέρουν σαν την απόλυτη ιδιοκτήτρια των ΣΧΟΛΕΙΩΝ - ΣΧΟΛΩΝ «Α.Χ.Ε.».


Έκκληση στον Πρόεδρο

Η Μαργαρίτα Παπαδοπούλου καλεί τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να επέμβει για μια ακόμη τελευταία φορά. «Στο κάτω - κάτω της γραφής, είμαι Ελληνοκύπρια και ζητώ από την πατρίδα μου να με βοηθήσει να βρω το δίκιο μου. Ένα τηλεφώνημα από το Δημήτρη Χριστόφια προς τους υπευθύνους που κωφεύουν, δεν στοιχίζει», δήλωσε στη «Σ» η Μαργαρίτα Παπαδοπούλου, που ζήτησε τη βοήθεια της εφημερίδας μας, πριν να είναι αργά. Γιατί ήδη η Ελληνική Αστυνομία την ειδοποίησε γραπτώς να εγκαταλείψει και αυτό το πεζοδρόμιο, γιατί προκαλεί. Αν είναι δυνατόν, συμπληρώνουμε εμείς. Στην Αθήνα που κυκλοφορούν απαρατήρητοι χιλιάδες αλλοδαποί εγκληματίες και μη, δεν τους ενόχλησαν. Τους ενόχλησε η πρώτη προπονήτρια της Εθνικής τους ομάδας ενόργανης Γυμναστικής. Τους ενόχλησε η ιδρύτρια μιας ιδέας και ενός οράματος που ζουν δεκάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα. Να σκεφτεί κανείς ότι τα παιδιά όλων των μεγάλων πολιτικών της Ελλάδας ενεγράφησαν στο πρόγραμμα αυτό. Το γεγονός και μόνον λέει πολλά.


Μια απλή απορία

Η απορία της Μαργαρίτας είναι απλή. Από ποιο κράτος να ζητήσει προστασία; Ελλάδα ή Κύπρο; Επιτέλους, ας ευαισθητοποιηθεί κάποιος.
Στο τέλος μιας από τις πολλές έγγραφες διαμαρτυρίες της, που κανείς, ποτέ δεν δημοσίευσε, η Μαργαρίτα Παπαδοπούλου δίδει στη δημοσιότητα και το τηλέφωνό της. 003...

simerini

1 σχόλιο:

humanity είπε...

ΕΓΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΝ ΤΗΝ ΗΞΕΡΑ,ΟΥΤΕ ΓΝΩΡΙΖΑ ΤΟΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΗΣ.
ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ,ΠΟΣΟ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ,ΔΕΝ ..ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΜΜΕ,Ή ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ..
ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΤΡΑΓΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑΣ,ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ..

Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΥΠΩΣΕΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ..