Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Απειλεί με άρση του ασύλου η Σύγκλητος του Α.Π.Θ.


Εκρηκτικό αναμένεται να είναι σήμερα το πρωί το κλίμα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με αφορμή τις δύο αντιπαρατιθέμενες συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί έξω από την κατειλημμένη πρυτανεία. Η μία καλείται από την Σύγκλητο στις 12 το μεσημέρι, ενάντια στην κατάληψη στο κτίριο Διοίκησης όπου στεγάζεται η πρυτανεία, και η δεύτερη στις 10 π.μ., από την «Κατάληψη της Πρυτανείας ΑΠΘ», η οποία καταγγέλλει τις εργολαβίες στο ΑΠΘ και τις μεθοδεύσεις για την καταστρατήγηση του ασύλου και την ποινικοποίηση των αγώνων.

Με άρση του ασύλου απειλεί η Σύγκλητος του πανεπιστημίου, σε περίπτωση που δεν λήξει η κατάληψη, που πραγματοποιείται από τις 16 Μαρτίου, όπως αποφάσισε στη συνεδρίασή της την Παρασκευή 27 Μαρτίου. Η εν λόγω συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, εν κρυπτώ από τους εκπροσώπους των φοιτητών και κάποιους καθηγητές, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, και αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας των γραμματειών και την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας σήμερα, Τρίτη 31 Μαρτίου, προκειμένου να τερματιστεί η κατάληψη, προειδοποιώντας με επέμβαση του εισαγγελέα. Η πρυτανεία επικαλείται την παρακώλυση της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος και απευθύνει κάλεσμα σε φοιτητές, προσωπικό και μέλη ΔΕΠ να παρευρεθούν έξω από το κτίριο Διοίκησης «σε συνέγερση και παράσταση αποτροπής της κατάληψης», σύμφωνα με την απόφαση της Συγκλήτου.

Τους ισχυρισμούς ωστόσο της Συγκλήτου ότι λόγω της κατάληψης έχει παραλύσει τη διοικητική και οικονομική λειτουργία του πανεπιστημίου, διαψεύδει η Κατάληψη της Πρυτανείας. Οι συμμετέχοντες σε αυτή επισημαίνουν ότι, ήδη από την Πέμπτη 26/3, είχαν ανακοινώσει στις πρυτανικές αρχές ότι θα λειτουργήσουν κανονικά οι γραμματείες των τμημάτων και η οικονομική υπηρεσία για τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Όμως, η απάντηση του πρυτάνεως, Α. Μάνθου, ήταν ότι, όχι μόνο δεν θα επιτρέψει στις εν λόγω γραμματείες να λειτουργήσουν, αλλά θα κλείσει και όλες τς γραμματείες του Α.Π.Θ., καταγγέλλει η κατάληψη σε ανακοίνωση της.

Οι φοιτητές της κατάληψης έκαναν λόγο για αποπροσανατολισμό της συζήτησης της Συγκλήτου από τα βασικά τους αιτήματα και ξαναέθεσαν το ζήτημα της κατάργησης του εργασιακού καθεστώτος των εργολαβιών, υπό το οποίο δουλεύει το εργατοϋπαλληλικό προσωπικό του Α.Π.Θ., που είναι το κεντρικό αίτημα της κατάληψης και ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησε. Για καθεστώς «σύγχρονου δουλεμπορίου» κάνουν λόγο οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν στην κατάληψη, το οποίο ανέδειξε με τον πιο δραματικό τρόπο η απόπειρα δολοφονίας σε βάρος της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα.

Το Α.Π.Θ., όπως και άλλα πανεπιστήμια, έχουν αναθέσει την καθαριότητα των χώρων σε ιδιώτες εργολάβους, συνάπτοντας συμβάσεις με εργολαβικές εταιρίες οι οποίες αναλαμβάνουν με δικά τους μέσα (προσωπικό και υλικό εξοπλισμό) να υλοποιούν το έργο. Στην περίπτωση του ΑΠΘ, η εν λόγω εταιρία είναι η «Οικολογική» που συνεργάζεται με την ΟΙΚΟΜΕΤ, στην οποία εργαζόταν η Κ. Κούνεβα. Όπως επισημαίνει η Κατάληψη της Πρυτανείας σε ανακοίνωσή της, μέσω της ανάθεσης του έργου στις εργολαβικές εταιρίες δημιουργούνται δύο σχέσεις: «αφενός ανάμεσα στο Α.Π.Θ. και την εργολαβική εταιρία και αφετέρου ανάμεσα στην εργολαβική εταιρία και τους εργαζομένους, για τους οποίους αυτή και όχι το Α.Π.Θ. είναι εργοδότης. Στην πράξη παρουσιάζονται στις σχέσεις των εργαζομένων με την εργολαβική εταιρία φαινόμενα αντίστοιχου πνεύματος με αυτά που αντιμετώπιζε η Κ. Κούνεβα – επισφάλεια, ανασφάλεια εάν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εργοδοτική αυθαιρεσία, απειλές και τρομοκρατία».

Την κατάληψη στηρίζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων, Βιολογικού και Γεωλογικού, το σωματείο εργαζομένων του Α.Π.Θ. (με ψήφισμα στήριξης από το Δ.Σ., 4ωρες στάσεις εργασίας, πορεία), καθώς και άλλα σωματεία στη Θεσσαλονίκη (π.χ. Σωματείο Βιβλίου-Χάρτου, ΟΤΑ) και σε πανελλαδικό επίπεδο (τα 90 σωματεία μαζί με την ΠΕΚΟΠ το σωματείο της Κ. Κούνεβα). Όπως επισημαίνουν, στο πλαίσιο της κατάληψης έχουν οργανωθεί ποικίλες δράσεις, συζητήσεις, βιντεοπροβολές, πορείες, ανοιχτές συνελεύσεις στις οποίες συμμετέχουν φοιτητές και εργαζόμενοι, σε αντιθέση με την εικόνα που επιχειρεί να προβάλει η πρυτανεία του πανεπιστημίου, παρουσιάζοντας τη κατάληψη ως απομονωμένη, ξέχωρη από την πανεπιστημιακή κοινότητα και των εργαζομένων αυτής, ως υπόθεση κάποιων λίγων...

Μέσα στο γενικότερο κλίμα των ημερών, με την κυβέρνηση να εξαγγέλλει την σκλήρυνση των κατασταλτικών μέτρων, με τις ανακοινώσεις περί ποινικοποίησης της κουκούλας και περί αυτεπάγγελτης δίωξης σε περίπτωση εξύβρισης αστυνομικών και δημόσιων λειτουργών και με πολλαπλές αναφορές στο ζήτημα της άρσης του ασύλου, η απόφαση της Συγκλήτου να απειλήσει με επέμβαση της αστυνομίας στην κατάληψη, αποτελεί κίνηση που προφανώς συμπλέει με τις κυρίαρχες πολιτικές τάσεις.

Έτσι, γίνεται λόγος για κατάργηση του ασύλου από τους «καταληψίες», που υποτίθεται ότι παρεμποδίζουν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών της πανεπιστημιακής «κοινότητας». Οι πρυτανικές αρχές βαφτίζονται ως «ψύχραιμοι» υπερασπιστές της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και του ασύλου, ενώ οι συμμετέχοντες στην κατάληψη βαφτίζονται ως «ομάδα ατόμων» (όπως αναφέρει η Σύγκλητος), χωρίς ταυτότητα και ιδιότητα. Στην ίδια λογική εντάσσεται η ανακοίνωση – κάλεσμα της Συγκλήτου σε φοιτητές, υπαλλήλους και καθηγητές, καλώντας τους σε «παράσταση αποτροπής της κατάληψης», ώστε «το Δημόσιο Πανεπιστήμιο να μπορέσει να παραμείνει όρθιο και λειτουργικό, ενάντια στις όποιες σκοπιμότητες, την αυθαιρεσία, και τον παραλογισμό», αποσιωπώντας – όπως καταγγέλλει η Κατάληψη ΑΠΘ– τις κινητοποιήσεις και αποφεύγοντας «την οποιαδήποτε τοποθέτηση γύρω από τα αιτήματα αυτών».

Όπως ανέφερε στο tvxs ο Μάνος Καρτέρης (φοιτητής από την κατάληψη), η πρυτανεία έχει στείλει περίπου 60.000 e-mail στους φοιτητές, καλώντας τους στη συγκέντρωση ενάντια στην κατάληψη. Όσον αφορά στον χαρακτήρα της κατάληψης, ο Μ. Καρτέρης επεσήμανε ότι πρόκειται για ζωντανή διαδικασία, με τη συμμετοχή όχι μόνο των φοιτητών αλλά και των εργαζομένων του πανεπιστημίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι καθαρίστριες του ιδρύματος, που μετά το σχόλασμα πηγαίνουν στην κατάληψη και συμμετέχουν στις διαδικασίες.

Όσον αφορά στις κατηγορίες περί κατάργησης του ασύλου από τους «καταληψίες», η Κατάληψη της Πρυτανείας ΑΠΘ. δηλώνει τα εξής: «το πανεπιστήμιο όμως για εμάς δεν μπορεί να αποτελεί άσυλο για τις εργολαβίες και τις επιχειρήσεις (ούτε για τα ερευνητικά προγράμματα του ΝΑΤΟ, το σκάνδαλο με το πετρέλαιο), αλλά πραγματικό άσυλο των λαϊκών διεκδικήσεων και των κοινωνικών αγώνων. Το ίδιο το καθεστώς των εργολαβιών είναι αυτό που καταργεί το άσυλο μέσω της τρομοκρατίας που ασκείται στους εργαζόμενους και των επισφαλών εργασιακών σχέσεων».

Η ανακοίνωση της Συγκλήτου και η απάντηση της Κατάληψη της Πρυτανείας ΑΠΘ, περιλαμβάνονται στο blog της «Πρωτοβουλίας για την κοινή δράση ενάντια στις εργολαβίες στο Α.Π.Θ.»: www.ergolabies.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: