Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Δολοφονία 15χρονου από την αστυνομία στις ΗΠΑ



Το περιστατικό έλαβε χώρα στο Μίτσιγκαν, όπου ο έφηβος ήρθε σε συμπλοκή με ένα άλλο άτομο και η αστυνομία κλήθηκε να λήξει τον διαπληκτισμό. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση ειδικού όπλου τύπου «taser», το οποίο διοχετεύει χιλιάδες βολτ στο σώμα του θύματος, ακινητοποιώντας το. Με το σοκ από το χτύπημα ο νεαρός αντέδρασε με βίαιους σπασμούς, ενώ άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας τα όπλα τύπου «taser» ευθύνονται για τους θανάτους 350 ανθρώπων, καταγεγραμμένους από τον Ιούνιο του 2001, δεδομένου ότι το όπλο προκαλεί ηλεκτροσόκ 50.000 βολτ, και θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο παγκοσμίως για την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών.

Τα εν λόγω όπλα καθώς και μια πληθώρα άλλων, όπως οι πλαστικές σφαίρες, τα έχει προμηθευθεί η ΕΛ.ΑΣ. τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, και με τα οποία είχε εξοπλίσει άνδρες των ΕΚΑΜ. Η προμήθειά τους έγινε γνωστή μόνο ύστερα από ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κοροβέση, με έγγραφη απάντηση από τον πρώην υφυπουργό Δημόσιας Τάξης Π. Χηνοφώτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: