Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Από συνεντεύξεις θα περνούν οι "νέοι" παράνομοι μετανάστες


Ερωτήσεις - παγίδες θα τίθενται στους μη νόμιμους μετανάστες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης, από την οποία θα καλούνται να περάσουν, προκειμένου να παραμείνουν στην Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για το άσυλο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής,...



«οι μετανάστες με το που θα φτάσουν στα ελληνικά σύνορα και θα μπουν στο ελληνικό έδαφος θα εξεταστεί το αίτημά τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες και εφόσον μπορούν να αποδείξουν, ότι έχουν δικαίωμα ασύλου, θα το πάρουν.

Όσοι έχουν δυνατότητα να αποδείξουν και έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας, θα την έχουν. Όσοι δεν έχουν όμως και όσοι επιχειρήσουν να πουν ψέματα – και είναι χιλιάδες εκείνοι οι οποίοι κατά το παρελθόν έχουν πει ψέματα – θα επιστρέψουν στις χώρες τους, από εκεί που προήλθαν».

Από πολιτικό προσωπικό οι συνεντεύξεις

Με τις συνεντεύξεις και τις απαντήσεις θα ασχοληθεί πολιτικό προσωπικό που θα προσληφθεί για τα κέντρα καταγραφής μεταναστών, που θα γνωρίζει ξένες γλώσσες όπως αραβικά και αφρικανικά, ενώ θα αποσυρθεί η αστυνομία από τη λειτουργία των επιτροπών εξέτασης αιτήσεων για άσυλο.

Η νέα υπηρεσία ασύλου ότι θα αποτελείται από επιστήμονες, που θα γνωρίζουν σε βάθος το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής και οι οποίοι θα ασχοληθούν με την εξέταση των αιτήσεων, ενώ θα γίνουν και μετατάξεις προσωπικού από υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Επαναπροώθηση δύο κατευθύνσεων

Ο κ. Παπουτσής έκανε ακόμη λόγο για τις διαδικασίες επαναπροώθησης, μιλώντας για δύο κατευθύνσεις:

«Η μία είναι ο εθελοντικός επαναπατρισμός για κάποιον ο οποίος ήρθε, είδε και απογοητεύτηκε και δεν μπορεί να πάει στην υπόλοιπη Ευρώπη και ζητάει να πάει στη χώρα του. Τον χρηματοδοτούμε για να επιστρέψει στην πατρίδα του. Και οργανώνουμε τη μετάβασή του εκεί.

Και η δεύτερη είναι οι υποχρεωτικές απελάσεις για εκείνους οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει όλη την προσπάθεια και έχουν χρησιμοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα που προβλέπει το Ελληνικό Σύνταγμα και οι νόμοι του ελληνικού κράτους και αποδείχθηκε ότι δεν έχουν το δικαίωμα διεθνούς προστασίας και ως εκ τούτου πρέπει να αποχωρήσουν».

Για το χρόνο υλοποίησης του νομοσχεδίου επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνει εντός ενός χρόνου και μέχρι τότε θα συνεχίσουν με το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο ήδη έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αφορά τη μεταβατική περίοδο. Συμπλήρωσε ακόμη ότι «όσον αφορά στο βάρος του παρελθόντος, θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να περιορίσουμε τον αριθμό αυτών οι οποίοι επιχειρούν να έρθουν στην Ελλάδα».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τι παπαριές θα ακούσουμε όσο πλησιάζουν οι πρόωρες.... Αυτοί είναι ικανοί να μας υποσχεθούν αναγέννηση του Μινωικού πολιτισμού!