Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα αγοραπωλησίας βρεφών σε Ελλάδα και Βουλγαρία


Σοκ έχει προκαλέσει η υπόθεση με τις παράνομες αγοραπωλησίες βρεφών, ενώ εξαρθρώθηκε το οργανωμένο κύκλωμα, που διακινούσε έγκυες γυναίκες από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα και προέβαινε σε αγοραπωλησίες βρεφών και παράνομες υιοθεσίες , από το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με τις βουλγαρικές αρχές και την Ιντερπόλ...



Εφτά άτομα στην Ελλάδα καθώς και πέντε στη Βουλγαρία, τα οποία ανήκουν στην παράνομη οργάνωση, συνελήφθησαν μετά από συντονισμένες επιχειρήσεις που κράτησαν σχεδόν οχτώ μήνες.

Τους βαραίνουν οι κατηγορίες της αρπαγής ανηλίκου, ενώ διερευνάται και η συμμετοχή και άλλων προσώπων στις δραστηριότητες του κυκλώματος.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από πληροφορίες που διαβίβασαν οι βουλγαρικές αρχές, μέσω της Ιντερπόλ, στην ελληνική αστυνομία, σύμφωνα με τις οποίες η συγκεκριμένη οργάνωση εντόπιζε γυναίκες ρομά στη Βουλγαρία στους τελευταίους μήνες της κύησης και εκμεταλλευόμενοι την δυσχερή οικονομική τους κατάσταση τις έπειθαν να έλθουν στην Ελλάδα, να γεννήσουν και στη συνέχεια τους έπαιρναν τα νεογέννητα βρέφη.

Τα μωρά τα παρέδιδαν σε ζευγάρια Ελλήνων, τα οποία είχαν εντοπίσει άλλα μέλη της σπείρας, αντί του χρηματικού ποσού των 20.000-25.000 ευρώ.

Συγκλονιστικό είναι και το γεγονός ότι αν οι γυναίκες αρνούνταν να παραδώσουν τα μωρά τους, τα έπαιρναν με τη βία και με πλαστά έγγραφα (ληξιαρχικές πράξεις γέννησης κλπ.) προχωρούσαν σε υιοθεσίες!

Οι Έλληνες αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν τον αρχηγό της οργάνωσης ο οποίος μένει στη Φθιώτιδα και τον παρακολουθούσαν εδώ και καιρό, ενώ όλοι οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν την Τετάρτη (26/01) στον εισαγγελέα.

Στο διάστημα της έρευνας εντοπίστηκαν τουλάχιστον 17 γυναίκες, οι οποίες τον τελευταίο χρόνο μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα και γέννησαν σε ελληνικά νοσοκομεία ενώ τα νεογέννητα υιοθετήθηκαν στη συνέχεια από ελληνικές οικογένειες.

Με το πέρας των ερευνών, πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονη επιχείρηση στην Αθήνα, τη Λαμία και στις βουλγαρικές πόλεις Βάρνα, Μπουργκάς και Γιαπόλ, όπου συνελήφθησαν τα μέλη του κυκλώματος και ο αρχηγός στη Λαμία.

Να σημειωθεί ότι στο σπίτι του αρχηγού βρέθηκε ένα κοριτσάκι 25 ημερών που είχε αρπάξει με τη βία από την 29χρονη μητέρα του, η οποία είναι υπήκοος Βουλγαρίας, και που προοριζόταν προς πώληση.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Τσβετάν Τσβετάνοφ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον άριστο συντονισμό και τη συνεργασία των υπηρεσιών δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος Ελλάδας-Βουλγαρίας, που οδήγησε στην εξάρθρωση του κυκλώματος.

Ο Βούλγαρος υπουργός είπε ακόμη χαρακτηριστικά πως οι μητέρες, οι οποίες προέρχονταν κυρίως από την κοινότητα των Ρομά της Βουλγαρίας, έπαιρναν "ψίχουλα" για τα μωρά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: