Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Εκτός βαρέων επαγγελμάτων 250.000 εργαζόμενοι


Πολύ λιγότερα επαγγέλματα, που θα αντιστοιχούν στο 10% του εργατικού δυναμικού, θα περιλαμβάνει η λίστα των “Βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων” σύμφωνα με το ασφαλιστικό σύστημα που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, με αποτέλεσμα να υπάρξει αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους “κοπούν”. Παράλληλα, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την περικοπή των επικουρικών συντάξεων.....



Tο υπουργείο Εργασίας αναμένεται, εντός των ημερών, να ενεργοποιήσει την αρμόδια επιτροπή που θα γνωμοδοτήσει για τις περικοπές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Η νέα λίστα θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου του 2011.

Παράλληλα, το υπουργείο άναψε το “πράσινο φως”, για να αρχίσουν άμεσα οι αναλογικές μελέτες για την οικονομική κατάσταση των επικουρικών ταμείων, με βάση τις οποίες θα κριθεί το ύψος των περικοπών που θα γίνουν στις συντάξεις τις οποίες χορηγούν όσα είναι ελλειμματικά.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπεται πως η λίστα των εν λόγω επαγγελμάτων θα καλύπτει μέχρι και το 10% του εργατικού δυναμικού, πράγμα που σημαίνει, ότι 250.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με αλλαγές στα μισθολογικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Σταδιακά τα όρια ηλικίας θα αυξάνονται, ώστε το 2016 η συνταξιοδότηση να γίνεται με 35ετία στο 60ό έτος της ηλικίας (ή στο 58ο έτος για μειωμένη).

Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τη νέα λίστα, θα επέλθει αύξηση των ορίων ηλικίας κατά μία πενταετία. Δεν θα θιγούν όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν έως το 2015.

Σημειώνεται ακόμη, πως όσοι απασχολούνται σε εργασίες ή επαγγέλματα τα οποία εξαιρούνται από τον πίνακα των ΒΑΕ, εφόσον συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης έως 31.12.2015, εξακολουθούν να υπάγονται στο καθεστώς συνταξιοδότησης των ΒΑΕ.

Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, η μείωσή τους στα ελλειμματικά Ταμεία βρίσκεται προ των πυλών, ενώ εγκρίθηκε η διενέργεια δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού με σκοπό την ανάδειξη αναδόχου που θα εκπονήσει τις απαιτούμενες αναλογιστικές μελέτες για τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης.

Τον διαγωνισμό θα διενεργήσει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή (ΕΑΑ) και η προϋπολογισμένη δαπάνη υπολογίζεται σε 185.000 ευρώ, η οποία θα καλυφθεί από τον φετινό προϋπολογισμό της Αρχής.
Οι νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2012 και οι όποιες μειώσεις στις συντάξεις θα γίνουν σε δόσεις χωρίς να θιγούν οι σημερινοί συνταξιούχοι.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης μολονότι διαβεβαίωσε ότι προς το παρόν “δεν υπάρχει καμία απολύτως προετοιμασία ή σχεδιασμός για μείωση των επικουρικών συντάξεων τον επόμενο χρόνο», εντούτοις δήλωσε ότι μετά τις αναλογιστικές μελέτες οι αναπροσαρμογές που θα προκύψουν δεν θα αφορούν τους σημερινούς συνταξιούχους, αλλά θα υπάρξει σταδιακή προσαρμογή αντίστοιχη με αυτές που έγιναν στην κύρια σύνταξη”.

Κι αυτό γιατί- όπως είπε- υποχρέωση της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση των επικουρικών ταμείων. Επιπλέον δήλωσε ότι υπάρχουν πορίσματα που η ηγεσία του υπουργείου θα μελετήσει για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και οι όποιες αποφάσεις θα εφαρμοστούν από το καλοκαίρι του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: